ДЕФІЦИТ

На сьогодні для проведення ЗНО бракує майже 7 мільйонів гривень,  потрібних на оплату праці педагогам

Трохи більше ніж за два тижні стартує зовнішнє незалежне оцінювання: ледь цьогорічні одинадцятикласники відгуляють 1 та 2 червня випускні бали, як 3 червня пройде перше тестування — з хімії. «Через дуже щільний графік ми не можемо переносити цю дату, бо не встигнемо закінчити до початку вступної кампанії. Тому деякі тести проводитимуться у суботу, зокрема з іноземної мови», — повідомила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

За її словами, вже вирішено всі організаційні питання, зокрема сформовано мережу пунктів тестування та підписано контракти майже з усіма педагогами. От лише досі незрозуміло, як розраховуватимуться з ними після закінчення ЗНО, адже нині саме на це бракує майже семи мільйонів гривень. Рішення про те, щоб виділити потрібну суму коштів, має ухвалити Верховна Рада України. «Нам потрібно 63,2 мільйона гривень, проте на сьогодні виділено лише 56,4 мільйона. 6,8 мільйона — це дефіцит, який обов’язково треба погасити найближчим часом», — повідомила пані Зайцева. Точну кількість освітян, залучених до проведення ЗНО, Ірина Зайцева не назвала, проте їх приблизне число становить 60 тисяч осіб.

Загалом УЦОЯО потрібна більша сума — близько 14,5 мільйона. «Вже кілька років центр не має жодної копійки на капітальні вкладення», — повідомила його директор.

Цього року на тестування зареєструвалося 322,5 тисячі учасників. Ті, хто через об’єктивні причини не зможе взяти участь у основній сесії ЗНО, що триватиме з 3 до 27 червня, матимуть шанс пройти незалежне оцінювання під час додаткової, котра відбудеться 4–11 липня. В такому разі треба подати заяву до регіонального центру оцінювання якості освіти протягом п’яти робочих днів, враховуючи й день проведення ЗНО з відповідного предмета. «Регламентна комісія розглядатиме окремо кожен випадок і, якщо вважатиме за можливе, надаватиме дозвіл на участь у додатковій сесії», — повідомила пані Зайцева.

Окрім обов’язкового тесту з української мови та літератури, котрий складатимуть 98% абітурієнтів, найпопулярнішими цього року стали   математика (61,2%) та історія України (60,6%). П’яту частину тестів перекладено мовами нацменшин. Домінує, як і слід було очікувати, російська. Зокрема, математику нею складатимуть 20%, історію України — 15%. Порівняно з цим показником частка перекладів іншими мовами видається просто мізерною: приміром, угорською мовою математику складатимуть 0,08% абітурієнтів, румунською, молдовською — ще менше, а польською та кримськотатарською — по… одному абітурієнту. Цікаво, що перекладів на таку кількість мов немає в жодній країні світу, зазначила пані Зайцева, вважаючи це «демократичним проявом».

Опріч того, цього року поширять практику застосування металодетекторів. Якщо торік вони були в 30% пунктів тестування, то нині таким обладнанням обіцяють забезпечити вже 70%. «Це будуть мобільні групи, які діятимуть в кожній області», — повідомила директор УЦОЯО, нагадавши, що будь-яке порушення правил тестування зумовить ануляцію результатів. «Крім того, в Інтернеті вже з’явилися пропозиції щодо продажу тестів. Жодного витоку інформації немає. Якщо все ж таки зміст стане відомий до початку тестування, УЦОЯО готовий замінити його в найкоротші терміни, адже для кожного предмета приготовано запасний варіант тесту», — наголосила вона. На запитання кореспондента «УК», чи було проведене розслідування щодо тогорічного інциденту, що стався під час тестування з математики (тоді відповіді з цього предмета з’явилися в Інтернеті вже невдовзі після початку ЗНО), пані Зайцева зазначила: «Нічого страшного не сталося. Але в нас цей випадок викликав занепокоєння. Ми звернулися в правоохоронні органи, й було встановлено кілька осіб, котрі намагалися впливати на хід тестування. Проте ми зіткнулися з деякими юридичними складнощами: з’ясувалося, що сайти, на яких з’явилася ця інформація, не зареєстровані в Україні. Навіть СБУ нічим не змогла нам допомогти. Я не бачу тут жодного приводу для службового розслідування, бо співробітники УЦОЯО нічого не порушили. Проте ситуація на контролі, й ми готові до таких випадків у цьому році».

Результати основної сесії оголосять до 5 липня (нагадаємо, вступна кампанія-2013 стартує 1 липня). Підсумки ЗНО з української мови та літератури будуть відомі до кінця червня; до цього часу, сподівається пані Зайцева, оприлюднять і результати з математики. Проте повідомити інформацію щодо тестів, що проводитимуться  останніми, до 1 липня не встигнуть. Результати додаткової сесії стануть відомі за тиждень після її закінчення, 18 липня. «Треба враховувати і час розгляду апеляційних заяв. До речі, їхня кількість щороку зростає», — повідомила Ірина Зайцева.

АБІТУРІЄНТОВІ НА ЗАМІТКУ

Документи,  потрібні для участі в ЗНО

► Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання

► Документ, що засвідчує особу (назва, серія та номер якого зазначені в сертифікаті)

► Запрошення-перепустка

► Без повного комплекту документів абітурієнта не допустять до тестування. Крім того, при собі слід мати 2–3 ручки насиченого чорного кольору та, за бажанням, прозору пляшку із питною водою.

ВАРТО ЗНАТИ 

♦ У кожному пункті тестування є медик. Якщо абітурієнтові стало зле, це фіксується у відповідному документі й є підставою для участі в додатковій сесії ЗНО. Коли ж погано стало ще вдома перед тестуванням, слід обов’язково викликати лікаря, причому виклик має бути зафіксований до 11.00, тобто до початку незалежного оцінювання. Лише тоді комісія розглядатиме можливість пройти тести під час додаткової сесії.

♦ Кожному учасникові ЗНО відведено індивідуальне робоче місце, на якому зазначено прізвище, ім’я та по батькові абітурієнта. Тому навіть якщо вас просять пересісти за іншу парту, не погоджуйтеся, адже це може зумовити ануляцію ваших результатів.

♦ До виходу з пункту тестування перевірте, чи є в вашому сертифікаті відмітка про проходження ЗНО з відповідного предмета, адже без неї ваші результати вважатимуться недійсними.

♦ Під час тестування заборонено мати будь-які допоміжні матеріали. Не варто брати із собою також засоби зв’язку та пристрої для зчитування і збереження інформації.