ПАМ'ЯТЬ

Члени уряду взяли участь в урочистостях з нагоди Дня Перемоги

У День Перемоги Прем’єр-міністр Микола Азаров надіслав привітання із цим святом главам урядів. Серед тих, хто отримав такі телеграми, зокрема були: Прем’єр-міністр Азербайджанської Республіки Артур Расізаде, Прем’єр-міністр Республіки Вірменія Тигран Саркісян, Прем’єр-міністр Республіки Білорусь Михаїл Мясникович, Прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі, Прем’єр-міністр Республіки Казахстан Серік Ахмєтов, Прем’єр-міністр Киргизької Республіки Жанторо Жолдошевич Сатибалдієв, в. о. Прем’єр-міністра Республіки Молдова Юрій Лянке, Голова Уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв, Прем’єр-міністр Республіки Таджикистан Акіл Акілов і Прем’єр-міністр Республіки Узбекистан Шавкат Мірзійоєв.

«Прийміть мої щирі вітання з нагоди Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні, — йдеться у листі. — Цей день назавжди викарбувався на сторінках історії яскравим спалахом загального піднесення та щирої радості всіх, хто своїм щоденним ратним подвигом та важкою працею в тилу наближали День Великої Перемоги наших народів». Він побажав колегам і їхнім співвітчизникам мирного неба, міцного здоров’я та добробуту, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Дорога ціна миру

Напередодні свята перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов ушанував пам'ять загиблих у Великій Вітчизняній війні. Разом з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та представниками громадських організацій він поклав квіти  до пам’ятника-поховання Народного меморіалу біля каплиці святого Архангела Михаїла в районі Кончи-Заспи.

У пам'ять про загиблих відбувся молебень, після якого представники ВГО «Закінчимо війну» провели екскурсію територією Народного меморіалу. Сергій Арбузов висловив переконання, що держава повинна зробити все можливе, аби пам'ять про Велику Вітчизняну війну не згасала. І одним із ключових завдань є виховання молоді на героїчних прикладах минулого, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

Того ж дня у Будинку уряду Сергій Арбузов провів урочисту зустріч з ветеранами війни. Хвилиною мовчання її учасники вшанували пам'ять про загиблих і померлих ветеранів. «Час невблаганний — щороку йдуть із життя наші ветерани. Ми всі із вдячністю й теплом згадуємо тих, хто своїм життям заплатив за мир для нас. Ми пам’ятаємо ту надзвичайно велику ціну, яку довелося заплатити нашому народу за перемогу», — сказав Сергій Арбузов.

Тому обов’язок сучасників — шанувати пам'ять загиблих і проявляти невтомну турботу про ветеранів. А діти мають знати, що є нащадками величного героїчного народу.

Їх повернули з небуття  

Також 8 травня у селі Гатне Києво-Святошинського району Київської області відбулося урочисте перепоховання останків 25 бійців, загиблих при обороні Києва, та мітинг-реквієм на їхню честь.

Там побували віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, голова облради Олександр Качний, ветерани, представники археологічно-пошукового загону «Дніпро — Україна».

На церемонію з різних куточків України й Росії прибули родичі загиблих воїнів, чиї імена вдалося встановити пошуковцям загону «Дніпро — Україна». Їм і представнику посольства РФ урочисто передано особисті речі загиблих.

У пам’ять про полеглих захисників Вітчизни проведено урочистий молебень. Після перепоховання на честь загиблих воїнів пролунав військовий салют.

А віце-прем’єр Олександр Вілкул зустрів свято на Дніпропетровщині. Так, у Кривому Розі пройшла урочиста хода по проспекту Південний, вистава «Пам'ять» і святковий феєрверк «Салют Перемоги». Учасники заходу поклали квіти до Меморіального комплексу у парку імені І.І.Савицького. Урочисті заходи відбулися також у Нікополі та, власне, обласному центрі. Тут було покладено квіти до монумента Вічної Слави, на води Дніпра спущено символічний вінок Пам’яті. А в ході акції «Безсмертний полк» понад 55 тисяч жителів області на чолі з Олександром Вілкулом пройшли колоною з фотографіями своїх родичів-фронтовиків. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»