ПРОБЛЕМА

У Маріуполі назвали попередні причини спалаху холери,
а госпіталізованих виписують з лікарні

Рукотворні «притоки» — труби різного діаметру, що «впадають» у море, — не така й рідкість для приморських міст. І течуть ними, зрозуміло, не кришталево чисті джерельні води, а каналізаційні стоки й токсичні промислові відходи. Тому, за попередньою версією санітарних лікарів, причиною спалаху холери в Маріуполі могли стати ці нечистоти. Схоже на те, що стався несанкціонований викид каналізаційних стоків у річку Кальміус (її гирло розташоване в межах міста), а звідти — в Азовське море.

Утім, тривалий час не відкидали й інші версії причин НП. Тому міська влада навіть дала розпорядження провести перевірку щодо виявлення холерних вібріонів у моряків, які за останні півроку побували в країнах з підвищеним рівнем цього захворювання. Прикметно, що за цей час у морських воротах Донбасу побувало понад 100 суден з різних країн світу, проте на жодному з них не вдалося виявити навіть натяку на холерний вібріон.

Відомо, що в 90 випадках госпіталізовані з діагнозом «холера» вживали або розчиняли рибу, виловлену в Азовському морі та Кальміусі в місцях несанкціонованого викиду нечистот. Двоє з потерпілих наковталися води: один мимоволі у морі (чоловік упав з борту риболовецького судна в те місце, куди злили воду після обробки трюму з виловленою рибою), а ще один невдаха, збираючи металобрухт і потерпаючи від спраги, із доброї волі напився води прямо з річки.

З’ясовують причини виникнення лиха, окрім санітарних лікарів, віднедавна ще й правоохоронці. Слідчий відділ Маріупольського міського управління міліції порушив карну справу за ст. 325 Карного кодексу України (порушення правил боротьби з епідеміями). Ще раніше розпорядженням, підписаним головним державним санітарним лікарем Донецької області Віктором Денисенком і головним державним ветеринарним інспектором Донеччини Анатолієм Пригодіним, заборонено реалізацію сирої, в’яленої та копченої риби на ринках та всіх підприємствах оптової та роздрібної торгівлі регіону. Заборонено купатися в Маріуполі й на узбережжі в Новоазовському і Першотравневому районах. Аби зупинити охочих скупатися, довелося навіть вдатися до непопулярних заходів: порушників чекає штраф 200 грн. 

Проте немає злого, щоб на добре не вийшло: в маріупольців та гостей міста з’явилася нарешті перспектива побачити на пляжах душові кабінки. Саме з ініціативою про встановлення цих обов’язкових атрибутів цивілізованих пляжів звернулися городяни до міської влади. Поки відомо, що міський голова Юрій Хотлубей уже дав розпорядження керівникам КП «Міськводоканал» підрахувати кількість труб та всього необхідного для монтажу душових кабінок на міських пляжах.

Тим часом комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, до яких вдалися у місті, приніс певні результати: в останні дні тут не зафіксовано нових випадків виявлення холери. А з інфекційного відділення міськлікарні № 4 на момент підготовки матеріалу до друку вже виписали 11 потерпілих, які були госпіталізовані наприкінці травня. На лікарняних ліжках досі перебувають п’ять осіб у задовільному стані, лікування яких триває.

КОМПЕТЕНТНО

Ігор ПОКАНЕВИЧ,
голова Представництва Всесвітньої
організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні:

— У Чорному морі випадків зараження людей на холеру не було, але зона «Миколаїв — Одеса — Маріуполь — Бердянськ» — це зона підвищеного ризику виникнення холери. Там постійно циркулює цей вібріон і при виникненні певних умов він може спричинити захворювання людей. Холерний вібріон реєструється в південній частині України щороку, оскільки це сприятливе для нього середовище, пов’язане як з екологічною ситуацією, так і з температурними режимами. Нині Міністерство охорони здоров’я України та ВООЗ розробляють план, аби запобігти майбутнім можливим спалахам холери.

1   млн грн  уже витратили на локалізацію та ліквідацію спалаху холери в Маріуполі.