ГОЛОС КРАЇНИ

Українка Злата Огневич посіла третє місце на популярному пісенному конкурсі «Євробачення-2013»

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

За кілька днів до початку пісенних перегонів у Мальме букмекерські контори оприлюднили свої прогнози: першою буде Данія, Україна — третьою.  Перевірити  правильність ставок ми мали змогу глибокої ночі з суботи на неділю. Справді,  перемогла  конкурсантка з Данії Емілі де Форест. Під час голосування вона набрала 281 бал. Друге місце дісталося Фаріду Маммадову з Азербайджану (234 бали), у Злати Огневич — «бронза» і  214 балів.  Як відомо, результати визначали голосуванням  50% на 50% глядачі Євробачення і  професійне  журі в кожній країні. На думку експертів, можливо, саме в цій формулі  й захований секрет передбачливості  букмекерів.

Злата й Ігор заволоділи серцями телеглядачів з перших акордів. Фото з сайту yahho.com

Отож, пісня Злати Огневич англійською мовою Gravity, тобто «Тяжіння»,  про те, як непросто вирватися із зачарованого кола і піднятися передовсім над собою, знайшла відгук у серцях уболівальників і професіоналів  з різних країн.

Україна отримала 5 балів від Нідерландів, 1 — від Австрії, 5 — від Великобританії, по 10 — від Ізраїлю та Сербії, 7 — від Угорщини, 4 — від Румунії, по 12 — від Молдови й Азербайджану, 1 бал від Норвегії, 12 балів від Вірменії, 5 — від Італії, 10 — від Іспанії, 12 — від Білорусі, 7 — від Латвії, 10 — від Болгарії, 8 балів від Бельгії, 1 бал від Росії, по 10 — від Мальти й Естонії, 3 — від Ісландії, по 8 — від Греції й Грузії, по 3 — від Ірландії й Данії, 10 — від Кіпру, 12 — від Хорватії.

Водночас Україна віддала найбільше балів Молдові, Азербайджану та Білорусі.

Після фіналу Злата Огневич прокоментувала свій виступ стримано:

— Усе досить передбачувано було для мене, тому дуже рада такій кількості країн (у фіналі змагалися 26 учасників. — «УК».).

Найближчі плани співачка пов’язує з роботою у студії: має намір дописати  альбом.

Прокоментувала вона і один бал, отриманий від Росії: «Кожна людина, країна і артист чинить так, як вважає за потрібне».

Водночас конкурс у Мальме народив ще одну зірку. Йдеться, звісно, про велетня, який виніс на сцену нашу Злату. Найвищий  житель США Ігор Вовковинський, який народився  у райцентрі Бар на Вінниччині, вважає третє місце Злати своєю особистою перемогою.

Хлопець народився з вагою 4,5 кілограма. Про пухлину біля гіпофізу і гормональний збій в організмі сина батьки дізналася, коли Ігореві виповнився рік. Українські лікарі допомогти не могли, і тоді родина переїхала до США.

Ігор каже, що одразу погодився на пропозицію Злати Огневич виступити на Євробаченні. І вірить: ці кілька хвилин на великий сцені — лише початок його великої кар’єри. Чоловік мріє про Голлівуд і хоче стати актором.

Про особисте життя розповідає неохоче. Мовляв, поки що нічим хвалитися, і у цьому звинувачує свій зріст. Каже, важко знайти дівчину, коли ти такий високий. Ну, не криви душею, Ігоре. Принаймні одну дівчину ти вже знайшов!

ДОВІДКА «УК»

Злата ОГНЕВИЧ (справжнє ім’я  Інна Бордюг). Народилася  12 січня 1986 року в Мурманську,  в сім’ї військового хірурга та педагога.  Її батько, полковник медичної служби Леонід Бордюг, народився в місті Олександрія Кіровоградської області України. Сюди згодом переїхала їхня родина. Дитинство Інни минуло в Криму, в місті Судаку, де дівчина й почала навчатися музики.

Становлення Злати як професійної співачки відбулося в Києві. Закінчила Національний авіаційний університет у 2008 році. Вступила до Музичного училища ім. Р. Глієра (нині Київський інститут музики), де ще продовжує навчання на відділенні джазового вокалу. Солістка Державного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України.