У Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» триває шоста Київська книжкова виставка «Книжкові конт ракти», засновник та організатор якої Держкомтелерадіо, повідомляє прес-служба відомства. Понад 60 вітчизняних видавців презентують на ній свої видання.

Відкриваючи виставку, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак наголосив, що вона має символічне значення. Адже подібно українським воїнам, які захищають із зброєю в руках суверенність нашої держави на сході країни, українська книга боронить нашу незалежність, працює на згуртування нації навколо ідеї державотворення. Він нагадав, що торік книжкову виставку Держкомтелерадіо відкривали бійці АТО, які після короткої відпустки повернулися на схід. Один із тих воїнів, хто вітав видавців і читачів із святом книги, Василь Кіндрацький загинув від рук проросійських терористів.

Багатотомник просвітителя Миколи Аркаса й сьогодні серед хітів продажів. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На виставці є видання, присвячені новим сторінкам та героям сучасної історії України. Зокрема видавництво «Юстиніан» представляє книгу ув’язне ної льотчиці Надії Сав ченко «Сильне ім’я Надія», «Самміт-книга» — видання волонтера-правозахисника Валерія Макеєва «100 днів полону, або Позивний 911», чернігівські видавці презентували книгу Тетяни Пакалюк «Егоїстка», присвячену медикам, волонтерам, учасникам АТО.

Чимало видань присвячено вивченню відомих і невідомих сторінок історії України. Увагу відвідувачів виставки привернули презентації на стенді видавництва «Кліо» історичних видань «Малі українські діярії XVII—XVIII ст.» та «Самі про себе: Автобіографії українських митців 1920-х років» за участі письменника, історика Валерія Шевчука та доктора філологічних наук професора Раїси Мовчан.

Оскільки виставка проходить у переддень новорічних свят та дня Святого Миколая, дуже багато книжок та заходів присвячено найменшим читачам. Саме з чудового дитячого концерту-презентації видання Олександра Павлова, художника Костя Лавра «Скрипкова абетка», випущеного за програмою «Українська книга» видавництвом «Музична Україна», розпочалася і сама виставка, і її дитяча програма.

Шістдесятники актуальні як ніколи. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На спеціально обладнаних майданчиках вітчизняні видавці всіх форм власності та автори презентують свої доробки і влаштовують автограф-сесії; за «круглими столами» обговорюють майбутні проекти з діловими партнерами та проблеми книговидавничої галузі.

Під час виставки нагороджували переможців Всеукраїнського конкурсу в номінації «Краща книга року». А благодійна акція зі збору нових видань для дитячих будинків та шкіл-інтернатів «Придбай книжку — подаруй свято дітям, позбавленим батьківської турботи» триває.

Познайомитися з друкованим словом можна до 13 грудня включно. Виставка не розчарує, а кожен прочитаний правдивий рядок — це чергова колька «русскому міру», адепти якого цілеспрямовано працювали над розвалом українського книговидавництва.