НЕПОПУЛЯРНІ РЕФОРМИ

У представників різних європейських країн  схожі вимоги — не погіршувати життя

Майбутнє «білих комірців» у Євроспільноті не таке вже й безхмарне. Днями це довела низка протестних акцій у  державах,  які відрізняються не лише рівнем достатку, а й національним темпераментом.

Приміром, британські викладачі  й держслужбовці вийшли на загальнонаціональну акцію проти реформування пенсійної системи, яка  передбачає підвищення пенсійного віку і механізм нарахування виплат, при якому люди відраховуватимуть  до  пенсійного фонду більше коштів.  Тож не дивно, що майже мільйонна чиновницька армада  закликала уряд відмовитися від скорочення пенсій для бюджетників.

І хоча загалом страйк пройшов мирно, поліція затримала майже сорок найактивніших, більшість з яких агресивно налаштована молодь, що   намагалася  прорватися до забороненої для мітингів території, а насправді може, й незвичним для  Туманного Альбіону шляхом висловлювала незгоду зі своїм майбутнім.

На відміну від манірних британців, темпераментним грекам для страйку й приводу особливого не треба. А тут він  саме нагодився    тамтешній парламент у четвер схвалив  закон про реалізацію середньострокової фінансової програми, яка передбачає заходи зі скорочення державних витрат і збільшення доходів на загальну суму 28,4 млрд євро до 2015 року.

У документі детально прописані податкові заходи зі скорочення витрат, а також закріплені кроки щодо  першочергової приватизації державної власності. Зокрема, встановлюються порядок заснування агентства з приватизації, заходи з обмеження прийому в держсектор, вносяться корективи в регулювання захисту праці.

Ухвалення цього закону після самої програми було обов’язковою умовою надання в липні Афінам міжнародними кредиторами п’ятого траншу в 12 млрд євро зі стодесятимільярдної кредитної програми, який дасть змогу країні задовольнити свої фінансові потреби до осені.

За словами грецького міністра фінансів Евангелоса Венізелоса, на екстреному засіданні Єврогрупи в неділю, де, як очікується, буде схвалене виділення Афінам чергового траншу кредиту, Греція виступатиме з сильніших позицій після вотуму довіри до уряду.

Міністр попередив, що, попри заяви партнерів Греції з приводу того, що голосування по двох документах знімає всі перешкоди на шляху подальшого надання позик, ситуація залишається важкою, бо потрібно одержати чіткі сигнали про участь кредиторів у врегулюванні боргової проблеми.

Зазначимо, що вчора у Греції було спокійно, однак греки обіцяють і далі протестувати проти урядових заходів економії бюджету.

Водночас днями у Варшаві від 30 до 50 тисяч людей взяли участь у демонстрації протесту проти економічної політики уряду.

Як повідомляє Радіо «Свобода», учасники демонстрації, організованої профспілкою «Солідарність», пройшли  центром міста до будівлі адміністрації прем’єра, скандуючи гасла: «Політика —  ваша, бідність — наша», «Уряд —  у відставку».

— Ми протестуємо і вимагаємо розширення пакета соціальної допомоги для тих, хто зовсім мало заробляє, — казали демонстранти. Глава польського уряду Дональд Туск  особисто пообіцяв представникам профспілкового  руху «Солідарність»  розглянути  можливість  виконання їхніх  вимог  щодо підвищення зарплат та збільшення соціальної допомоги полякам.

Сьогодні мінімальна зарплата в Польщі становить близько 480 доларів, а рівень безробіття — 12 відсотків.