ІТ-ІННОВАЦІЇ

Прем’єр-міністр зустрівся з переможцями Всеукраїнського хакатону

«Мене зацікавили ваші проекти, пов’язані з використанням відкритих урядових даних. Ці проекти, які ви зробили, по-перше, свідчать про ваш високий рівень, по-друге, про те, що в Україні рух хакатон розвивається. Тому я запросив вас, щоб обговорити, як зробити так, щоб до цієї роботи залучити не одиниці, а сотні, тисячі людей. Як використовувати всі сучасні можливості, зокрема інтернет-ресурси, для того, щоб люди були інформовані», — зазначив Микола Азаров. При цьому він пообіцяв, що уряд надасть підтримку розробникам соціально значущих інтернет-проектів.

Прем’єр переконаний: до руху хакатон потрібно залучати якомога більше людей. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Водночас Прем’єр нагадав, що в Україні ухвалено закон про доступ до публічної інформації, відповідно до якого громадяни можуть отримати доступ до відкритих джерел інформації протягом п’яти днів.

«Доступ до публічної інформації — це також надзвичайно важливо у політичній площині, оскільки це ознака відкритого демократичного суспільства. Коли враховується думка суспільства під час прийняття рішення, і всі рішення готують і коригують, враховуючи думку суспільства», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

На зустрічі з Прем’єром були присутні: Роман Сердюк, який посів перше місце в конкурсі за проект «Карта криміногенності», що працює на основі відкритих даних МВС і наочно демонструє загальний рівень злочинності, а також дає змогу сортувати інформацію за певними параметрами — типи скоєних злочинів, час доби, в які вони були здійснені, та відображає динаміку порівняно з попередніми періодами; Олександр Рибак, який здобув друге місце за проект для громадського транспорту, що дає можливість спланувати маршрут в умовах мегаполіса з точністю до хвилин; Артем Сердюк, який посів третє місце за проект «Відкритий рейтинг загальноосвітніх шкіл України» за результатами ЗНО, що дає змогу громадянам визначитися з вибором загальноосвітніх шкіл для навчання дітей.

За результатами зустрічі Прем’єр доручив голові Держінформнауки Володимирові Семиноженку продовжити співпрацю з переможцями конкурсу соціально важливих інтернет-проектів.

ДОВІДКА «УК»

14-15 квітня 2013 року в Києві пройшов Всеукраїнський конкурс соціально значущих інтернет-проектів у форматі хакатон. Темою конкурсу, який  відбувається уже вдруге, стали соціально корисні інтернет-додатки. Хакатон — це змагання, що передбачає програмування, проектування, дизайн та бізнес-планування на швидкість, відповідно до якого учасники повинні за 48 годин перетворити свої задуми й ідеї у перспективні проекти з використанням Інтернету й мобільних технологій.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»