СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Люди з інвалідністю мають такі самі права, як усі ми. І хоч держава створює їм належні умови, аби вони активно брали участь у всіх сферах суспільного життя, інколи розв’язати проблеми самотужки їм доволі непросто. За 10 місяців цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло 44792 звернення від інвалідів. Порівняно з аналогічним періодом минулого року їх стало менше на 11%, повідомили редакцію в Урядовому контактному центрі.

Актуальними для громадян з інвалідністю є питання соціального захисту (3124 звернення, або 17,2% від загальної кількості звернень з питань соціального захисту населення). Найбільше непокоїло надання пільг (899, зокрема, забезпечення на пільгових умовах ліками та на проїзд різними видами наземного транспорту), забезпечення засобами реабілітації (542, зокрема, спецавтотранспортом, ортопедичним взуттям, інвалідними візками), отримання соціальних виплат (511, зокрема, по інвалідності, по догляду за інвалідом та разової грошової допомоги, що виплачується до 5 травня) та надання матеріальної допомоги на лікування й вирішення соціально-побутових проблем (456).

Наприклад, жителька Дніпропетровської області, інвалід, звернулася щодо отримання лікарських рецептів для безкоштовного забезпечення медичними препаратами її чоловіка – інваліда ІІІ групи. Після опрацювання звернення Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації повідомило, що чоловік заявниці одержав необхідні безкоштовні лікарські засоби. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання.

Мешканка Вінниці, онкохвора, інвалід, звернулася стосовно надання матеріальної допомоги на лікування. Управління охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації після розгляду звернення повідомило, що відповідно до рішення виконкому Вінницької міської ради «Про надання матеріальної допомоги» заявниці призначено одноразову грошову допомогу в сумі 5883 грн. Це підтвердила і заявниця. 

На урядову «гарячу лінію» звертаються інваліди щодо забезпечення їх путівками на санаторно-курортне лікування (288).

Мешканка с. Виженки Вижницького району Чернівецької області, інвалід з дитинства, звернулася з приводу отримання путівки на оздоровлення до санаторію ім. академіка М. Бурденка (м. Саки, АР Крим). Управління праці та соціального захисту населення Вижницької районної державної адміністрації повідомило, що заявниці надана путівка до згаданого санаторію з 29 грудня 2011 року. Це підтвердила і жінка.

З питань пенсійного забезпечення було 2350 звернень. З них цікавилися: нарахуванням пенсій – 413 (або 17,6% від кількості звернень від інвалідів з питань пенсійного забезпечення); перерахунком пенсії – 315 (або 13,4%); підвищенням пенсії – 308 (або 13,1%); встановленням та виплатою надбавок та доплат до пенсії – 295 (або 12,5%); виплатою пенсій – 185 (або 7,9%) тощо.

Серед проблем комунальної сфери інваліди найбільше порушували питання, пов’язані з проведенням ремонтних робіт у їхніх житлових будинках: 409 звернень (20% від кількості звернень від інвалідів щодо комунального господарства) та оплатою житлово-комунальних послуг – 350 звернень (17%). Ішлося й про формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це свідчать 227 звернень (11% від загальної кількості звернень від інвалідів з питань комунального господарства), в яких вони просили роз’яснити про нові тарифи на житлово-комунальні послуги та скаржилися на їх підвищення.

За минулий тиждень на урядову «гарячу лінію» зателефонувало 6 642 громадянина зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їх кількість зросла на 14,1%. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.