ПЕРСПЕКТИВА

Завдяки приватному капіталу вітчизняна інфраструктура
таки досягне європейського рівня

Віце-прем’єр-міністр України — міністр інфраструктури Борис Колесніков узяв участь у семінарі та бізнес-форумі у Парижі «Українські зустрічі — 2011», організованих Французьким агентством з питань міжнародного розвитку підприємств.

Аеропорти здадуть вчасно

Щодо загальних рис розвитку України Борис Колесніков зазначив, що однією із головних проблем є посттоталітарний спосіб мислення: «Наша держава має величезний блок економічних проблем. Це наслідок практично 50 років тоталітарного режиму та 20 років фактичної анархії».

Серед проблем, що постали перед новою урядовою командою, Борис Колесніков назвав нерозуміння ринкових механізмів і того, що саме може забезпечити національний успіх держави. Другим блоком проблем, з якими бореться Україна, є корупція. Борис Колесніков відзначив непрозорі механізми розподілу міських земель, існуючу систему державних закупівель: «Тендерні механізми спрацьовують не завжди або спрацьовують лише для підприємств чи фірм, наближених до того, хто приймає остаточне рішення».

Утім, не все так погано. Проблему з ПДВ буде розв’язано упродовж року. А глава держави чітко поставив завдання максимального наближення України до стандартів ЄС, проведення максимальної дерегуляції, зокрема спрощення законів.

Щодо підготовки України до Євро-2012 віце-прем’єр зауважив: «Займатися підготовкою Чемпіонату Європи в країні, яка не мала достатньої кількості готелів високого класу та аеропортів міжнародного рівня, здатних прийняти гостей, досить важко. Тим не менше, до Євро-2012 завдяки приватним інвестиціям вже побудовано до 70 готелів, найближчим часом буде запущено чотири аеропорти міжнародного рівня».

Водночас нерозв’язаною є проблема дорожнього господарства. «Ми намагатимемося максимально вирішити цей блок питань, можливо — із залученням іноземних партнерів», — підкреслив урядовець.

Авто з французьким шармом

Він запросив представників французького бізнесу до локалізації та налагодження виробництва в автомобільній галузі безпосередньо в Україні. Оскільки автомобільний ринок має в Україні над?звичайні перспективи: «Той, хто першим локалізує виробництво в Україні — досягне максимального результату».

Яскравим прикладом успішної співпраці України з представниками французького бізнесу віце-прем’єр назвав організацію спільного виробництва автомобілів компанією «Рено» та Львівським автобусним заводом, проект отримання автомобілів швидкої медичної допомоги цієї компанії, що використовуватимуться на Львівщині у рамках Євро-2012.

Борис Колесніков також звернув увагу представників французького бізнесу на те, що в Україні зовсім відсутнє виробництво тягачів: «Тому ця частина ринку та співробітництво України та Франції у цьому напрямку має серйозні перспективи».

Він також запевнив французьких партнерів, що цьогоріч в Україні не буде жодних квот на продаж зерна, і ринок буде вільним. Говорячи про перспективи розвитку сільського господарства в Україні, віце-прем’єр-міністр зауважив, що вже у вересні-жовтні 2011 року очікується прийняття Закону «Про землю», який заборонятиме продаж землі іноземцям.

Водночас не виключено можливість надання земельних ресурсів в оренду іноземним інвесторам на строк до 50 років, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.