АКТУАЛЬНО 

Президент вважає недостатніми темпи реформування у багатьох сферах реального сектору економіки

Енергетична стратегія розвитку України повинна включати в себе комплекс заходів, результатом яких має стати надійне, ефективне та збалансоване забезпечення споживачів природним газом і продуктами нафтопереробки, гарантований транзит газу та нафти до країн Європейського Союзу. Таку позицію висловив Президент Віктор Янукович у ході засідання Керуючої ради Комітету з економічних реформ.

На межі здорового глузду

Слід залучити кошти на зовнішніх та внутрішніх ринках для забезпечення фінансової стабілізації НАК "Нафтогаз України" і реалізації інвестиційних проектів компанії, створити на її базі прозору та ефективну вертикально інтегровану компанію. "Якщо для цього необхідно поступитися часткою компанії, продати на міжнародних біржах певну частку акцій - на це треба йти", - підкреслив Президент.

Йдеться і про зміну ціноутворення на вуглеводні, і скасування перехресного субсидіювання, і відмову від обов'язкового продажу газу власного видобутку за регульованими цінами, і забезпечення можливості для споживача реалізувати своє право на вільний вибір постачальника ресурсу, і залучення приватних інвесторів в галузь, і доступ до газотранспортних та газорозподільних мереж, і диверсифікацію імпорту.

Найближчим часом Президент хоче почути план забезпечення вітчизняних нафтопереробних заводів необхідними обсягами сировини, зокрема, за рахунок використання в аверсному режимі нафтопроводу "Одеса - Броди".

Прикладом значних державних витрат у комунальній сфері є недосконала тарифна політика. Головним кредитором для ЖКГ став НАК "Нафтогаз України", який з цих причин фактично став фінансово незбалансованим. З 1999 року дотепер заборгованість підприємств ТЕК за отриманий газ сягнула 13,1 млрд грн, зокрема 4,1 млрд грн - приріст поточного року. Тож Президент поставив завдання привести тарифи на комунальні послуги у відповідність до фактичних витрат.

Першочерговим завданням тут є прискорення дерегуляції. За умови якісної реалізації такої політики вже наступного року можна розраховувати на вагомий ефект - додаткове зростання ВВП на 2% порівняно з минулим роком, збільшення бюджетних надходжень щонайменше на 6 млрд грн.

Водночас Віктор Янукович констатував, що нині з окремих напрямків реформ рух уповільнився. Зокрема у дозвільній системі, сфері технічного регулювання та спрощення реєстрації підприємств. Інвестори чекають дій саме у цьому напрямку, а не тільки поліпшення якості макроекономічних звітів.

Глава держави підкреслив, що поглиблення дерегуляції практично дорівнює боротьбі із корупцією. Бо за ним з'являється таке ганебне явище, як невпорядкованість адміністративних послуг. "Складається враження, що їх надає будь-хто за взятою зі стелі ціною. За що вам матимуть дякувати люди, якщо ви їх змушуєте платити за те, що їм не потрібно?" -- слушно зауважив Президент.

Найбільше посередників, за його даними, зосереджено навколо Міністерства внутрішніх справ, юстиції та Державного агентства земельних ресурсів. Неприпустимою є ситуація, коли вартість окремих послуг, що надається ДАІ протягом кількох хвилин, сягає половини місячної платні лікаря чи вчителя. "Так, вартість ініційованої зміни посвідчень водіїв для виїзду за кордон становить близько 500 грн. За що? За зміну одного папірця протягом 5 - 10 хвилин?" - передає обурення Президента його прес-служба. Межі здорового глузду сягає і вартість переоформлення документів під час продажу автомобіля чи заміни технічного паспорта.

Тому Віктор Янукович вимагає невідкладно переглянути перелік усіх послуг, що надаються підрозділами МВС, і зокрема - Державтоінспекцією чи її госпрозрахунковими підприємствами, привести їх вартість до обгрунтованого мінімуму і скасувати зайві.

Приватизація позбавить баласту

Нова державна програма приватизації не лише дасть змогу отримати додатковий ресурс для проведення реформ. Якщо правильно організувати цей процес, державний бюджет може щорічно додатково отримувати десятки мільярдів гривень.

За даними Віктора Януковича, нині у державній власності перебувають сотні збиткових підприємств. "Я вимагаю визначити цей напрямок діяльності уряду пріоритетним. Нам необхідно позбутися цього баласту", - підкреслив Президент, звертаючись до Прем'єр-міністра.

"Я вважаю темпи реформ у сфері приватизації та управління державною власністю незадовільними. Застаріла законодавча база приватизації давно не відповідає потребам сьогодення. Тому я наполягаю на необхідності невідкладного затвердження нової державної програми приватизації та внесення відповідних змін до законодавства", - наголосив Президент.

У державній власності має залишитися обмежений перелік підприємств, які забезпечують виконання державою своїх основних функцій і гарантують національну і економічну безпеку. Решта об'єктів має готуватися до продажу.

Протягом місяця глава держави вимагає також підготувати й затвердити програму реформування державних митної та податкової служб. Віктора Януковича не задовольняє стан виконання завдань з формування дохідної частини бюджету. Якщо Державна податкова служба хоча б на папері виконала план надходжень до загального фонду держбюджету на 104,2% (без урахування зростання прострочених сум ПДВ до відшкодування), то митники не додали в казну близько 600 млн грн.

"Ми допрацювалися до того, що експортери відверто заявляють, що через дії податківців їм вигідніше працювати на імпортній сировині, ніж на вітчизняній. Причина в тому, що імпортний ПДВ податківцями вважається "чистим" і підтверджується для відшкодування оперативніше, а за виробленими в Україні товарами перевірки затягуються на місяці", - зазначив Віктор Янукович.

Податкові органи виявилися не готовими й до щомісячної звітності з податку на доходи фізичних осіб. Подання цих декларацій перетворилось на безлад, створило значні черги в податкових на місцях, працівники яких не можуть надати зрозумілих пояснень підприємцям щодо заповнення нових форм.

Відповідатимуть персонально

У виступі на засіданні Президент зазначив, що вже понад десяток років точаться дискусії про необхідність скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Натомість процвітає "чорний" корупційний ринок. Землі просто розкрадають.

Основною перешкодою всі одноголосно визнають відсутність відповідної законодавчої бази. Зокрема, законів "Про ринок землі" та "Про державний земельний кадастр".

Віктор Янукович звернув увагу, що на законодавчому рівні слід визначити не лише умови продажу земель, а й чітко виписати жорсткі умови і критерії, які створювали б перепони для їх неефективного використання, погіршення якості грунтів, зміни цільового призначення земельних ділянок, спекуляцій на ринку землі тощо.

"Ми запроваджуємо ринок земель задля того, щоб стимулювати не спекуляції, а виробництво, забезпечити рівні умови доступу до цього ринку вітчизняних та іноземних суб'єктів господарювання, щоб земля перебувала у найбільш ефективного господаря", - резюмував глава держави.