Буквально через тиждень, 26 серпня, розпочнеться приватизація інвестиційно привабливих об’єктів, кошти від якої мають зміцнити бюджет країни. Водночас проведення біржового аукціону з  продажу п’яти відсотків  акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) стане перевіркою  владних структур на готовність проводити приватизацію прозоро і відкрито.  Безперечно, оцінити останнє можна за підсумками першого аукціону з продажу п’ятивідсоткового пакета акцій ОПЗ, однак в бізнес-колах уже є певні занепокоєння щодо нього. Хоча б через те, що організатором торгів з продажу пакету акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» обрано Фондову біржу «Перспектива». 

Посприяв цьому торік заступник голови ФДМУ, якого призначили на цю посаду ще за часів Януковича. Окрім того, представники інвестиційного середовища України зауважують, що у різних видах обов’язкової звітності учасників фондового ринку України інформацію про кінцевих власників «Перспективи» не надано. Понад те, її приховали за багатошаровою структурою великої кількості компаній з різними назвами, але з одними і тими самими адресами. Тому ймовірно, що на її діяльність можуть мати вплив колишні високопосадовці часів Януковича. Про це зокрема йдеться у відкритому листі президента ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест»  Сергія Гребенюка до голови Фонду держмайна України Ігоря Білоуса.

Як зазначає його автор, біржа «Перспектива» ніколи не брала участі у приватизації пакетів акцій стратегічно важливих підприємств. Упродовж минулих двох років Фонд держмайна доручав їй продаж невеликих пакетів лише двох підприємств місцевого значення. Торги припинили через брак покупців. А про ділову репутацію біржі та виконання нею вимог чинного законодавства переконливо свідчить той факт, що рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) від 04.08.2015 року торги цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» зупинили до 5 грудня 2015, аби захистити інвесторів і державу. Голова НКЦПФР, коментуючи це рішення для ЗМІ, повідомив: цінні папери «Перспективи» «повністю відповідають ознакам фіктивності», оскільки «активи компанії становлять сумнівні інструменти, недостатня кількість співробітників, низька заробітна плата у співробітників і те, що ціни на папери біржі створювали штучно».

Президент ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест» також акцентує увагу на тому, що дії Фондової біржі «Перспектива» на початковому етапі проведення торгів акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» вже спричиняють чимало запитань. «Так, її посадові особи планують провести торги акціями ПАТ «Одеський припортовий завод» в електронній формі з віддаленим доступом, коли фактично покупці не перебуватимуть в одному місці. Це суперечить чинному законодавству та Інформаційному оголошенню про проведення аукціону, зробленому ФДМУ, в якому зазначено про проведення торгів у приміщенні ФДМУ, де організатор зобов’язаний забезпечити робочі місця для представників кожного учасника торгів», — зазначає Сергій Гребенюк. І наголошує: «Електронна форма торгів має такі численні технічні ризики, як втрата інтернет-сигналу під час торгів, маніпулювання результатами в інформаційній мережі тощо. Тому така форма неприйнятна для важливого продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» — одного із найважливіших об’єктів приватизації 2015 року. Оскільки результати цього аукціону мають величезне значення для формування інвестиційного іміджу України і не можуть залежати від ризикових інструментів гравців з неоднозначною репутацією».

На звершення президент ТОВ «Інвестиційна компанія «Бізнес-Інвест»  Сергій Гребенюк звернувся до голови ФДМУ Ігоря Білоуса з проханням взяти під особистий контроль і забезпечити прозоре та професійне проведення біржового аукціону з продажу п’яти відсотків акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» відповідно до норм чинного законодавства. А також принципово оцінити ділову репутацію біржі «Перспектива» у сенсі того, чи може вона виконувати функції організатора торгів з продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод». Адже рішенням НКЦПФР до 5 грудня цього року біржі фактично заборонено торги цінними паперами «з метою захисту інвесторів і держави». 

Автор відкритого листа просить керівника ФДМУ гарантувати рівний доступ усіх інвесторів до процедури торгів в оголошеному місці їх проведення і зробити службову перевірку обставин обрання Фондової біржі «Перспектива» організатором торгів з продажу державного пакета акцій ОПЗ. Оскільки вважає, що результати такого аукціону матимуть величезний вплив на формування інвестиційного іміджу України, а отже — сприятимуть приходу або подальшому відтоку серйозних інвесторів, які вкрай необхідні для розвитку економіки країни у ці нелегкі для держави часи.

ТИМ ЧАСОМ

Уряд відкладає приватизацію Одеського припортового заводу на 2 місяці, залучатиме міжнародних консультантів, аби продати його більш ніж за півмільярда доларів. Кабмін має намір змінити застарілу методику оцінки об’єктів держвласності та збирається залучити міжнародного консультанта для продажу акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ).

Про це сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк учора на засіданні уряду, повідомляє Укрінформ.

«Щоб фонд держмайна отримав реального інвестора, нам потрібні сильні інвестиційні менеджери і консультанти, які по всьому світу допоможуть залучити інвестора і взяти за цей об’єкт не 500 мільйонів доларів як визначену стартову ціну», — сказав глава уряду.

Ігор РУДЕНКО
для «Урядового кур’єра»