Засновник всеукраїнської теплогенеруючої групи компаній «Укртепло» Іван НадєїнОстанніми роками в Україні багато розмов точиться навколо теми заміщення імпортного газу. Для цього у нас є всі умови, стверджують експерти. Вітчизняний потенціал альтернативних енергоресурсів у разі його реалізації дасть змогу зменшити споживання блакитного палива з Росії на мільярди кубометрів. Однак прикладів масового заміщення газу й переходу на альтернативні джерела енергії донедавна було вкрай мало. Компанія «Укртепло» стала  однією з перших, хто почав модернізувати старі, енерговитратні котельні і переводити їх на біопаливо. Лише за минулий опалювальний сезон компанії вдалося переобладнати більше 140 об’єктів і заощадити близько 50 мільйонів кубометрів газу.    

Як це вдалося зробити, у чому особливість подібних проектів і чому це вигідно для країни та споживачів — про це в інтерв’ю із засновником всеукраїнської теплогенеруючої групи компаній «Укртепло», ініціатором громадської організації «Комітет енергетичної незалежності України» Іваном НАДЄЇНИМ.

— Україна істотно скоротила споживання газу в 2014 році — майже на 8 мільярдів кубометрів, і продовжує скорочувати в 2015 році. У чому причина таких зрушень?

— Головна причина в усвідомленні, що дешевий газ дуже дорого обходиться Україні та її жителям. Роками політики годували людей казками про те, що тарифи мають бути низькими, що в нас достатньо власного газу, аби забезпечити ним країну. Росія активно їм підігравала, нав’язувала Україні кабальні контракти з прописаними в них величезними обсягами блакитного палива, які ми зобов’язані були викупити незалежно від того, скільки споживаємо. Фактично нас тримали на газовій голці.

Результат такої «політики» більш ніж красномовний: Україна — одна з найбільш енерговитратних країн Європи, власний видобуток газу скорочується, енергетика є однією з найбільш корумпованих сфер, щороку ми платимо Росії мільярди доларів і тим самим розхитуємо курс гривні.  

Можна провести аналогію з тубільцями, які за буси та різні дрібнички віддають останнє. Щось схоже і ми робили всі роки незалежності. Ми мали найдешевший в Європі тариф на газ, але не думали про його економне споживання. Але прийшов момент істини: анексія Криму, агресія на Донбасі продемонстрували, що іншого шляху, крім зменшення енергоспоживання і диверсифікації поставок енергоресурсів, у нас просто немає. А за таких умов газ та електроенергія повинні мати справжню ціну.

Це основна причина, чому ми почали скорочувати споживання блакитного палива. 

— Реальна ціна на газ — основна передумова для розвитку альтернативної енергетики?

— Звісно, якщо газ для населення щороку дотується на десятки мільярдів гривень, в альтернативної енергетики немає жодних шансів. Нині це не так, а тому ми бачимо зміни. Будь-який товар повинен мати реальну ціну, якщо ціна не ринкова, там виникає корупція. На так званому дешевому газі заробляли всі очільники та олігархи нашої держави протягом 24 років незалежності. Всі ці дотації так чи так оплачують люди — гроші не доходять до шкіл, лікарень, доріг. Стара система дотувала найбільших споживачів:  чим більше ти споживаєш, тим більше держава сплачує за тебе дотацій.

— У чому полягає вигода для кінцевих споживачів? В чому полягає економіка проектів із заміщення газу?

— Їхня особливість в тому, що у виграші залишаються всі сторони, хіба що за винятком тих, хто має тіньові доходи від неконтрольованого споживання газу. Наведу приклад бюджетних установ. Вартість газу для них становить 6600 гривень за тисячу кубометрів. У котельнях, які використовують блакитне паливо для виробництва теплової енергії, як правило, працюють із застарілим обладнанням. Це обертається значними втратами.

Який результат отримуємо? Купуємо дорогий російський газ, дотуємо російську економіку, також і за рахунок місцевих бюджетів, а всі кошти осідають в Москві, ще й споживач не завжди отримує якісну послугу.

— Що дає модернізація котелень та їх переведення на альтернативні види палива, зокрема на біопаливо?

— Ми зменшуємо споживання російського газу, заощаджуємо кошти громади, адже виробництво теплової енергії з альтернативних джерел дешевше на  10—20%. А також створюємо нові робочі місця, оскільки обслуговування таких проектів відразу тягне за собою будівництво відповідної інфраструктури з виробництва, зберігання й перевезення біопалива тощо. У кінцевому підсумку виграють усі разом із споживачем, адже ми забезпечуємо встановлення сучасного обладнання з низьким рівнем енерговитрат і стабільною, безперебійною роботою. Підкреслюю: все це за кошти приватних інвесторів, від влади необхідна лише добра воля.

Крім того, у цьому році ми висадили власну плантацію енергетичної верби на 700 гектарів, що дасть змогу в подальшому використовувати технологічне паливо для спалювання в котлах. Ми виробляємо котельне обладнання, яке має попит як в Україні, так і за кордоном. Запустили спільне високотехнологічне виробництво котлів з голландською компанією KARA energy. Потенціал розвитку вітчизняної економіки саме в проектах із заміщення газу.

— На вашій практиці були випадки, коли чиновники на місцях неохоче йшли на контакт, намагалися гальмувати реалізацію проектів із заміщення газу?

— Бувало різне, але якщо ми бачимо, що місцева влада думає про щось інше, а не про розвиток регіону, тоді наша компанія обирає інші райони для роботи.

— Які ваші прогнози на наступний опалювальний сезон? Чи зможемо ми як слід підготуватися до його початку?

— Упевнений, що зможемо. Принаймні ми для цього все робимо. У планах нашої компанії як мінімум втричі збільшити кількість об’єктів до жовтня.

Сподіваюся, влада  буде рухатися вперед в одному темпі з нами. У такому разі нам вдасться скоротити споживання газу в комунальній теплоенергетиці протягом наступного опалювального сезону на 30%, як це обіцяє Мінрегіон.

Олег ГРОМОВ, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Іван НАДЄЇН. Народився у 1983 році. Закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка. Кандидат філософських наук. З 2004 року займається підприємницькою діяльністю. У 2011 році виступив ініціатором створення громадської організації «Комітет енергетичної незалежності України». Засновник всеукраїнської теплогенеруючої групи компаній «Укртепло».