ПОЗИТИВ

Одесити визначили кращий фотознімок минулого року

"Гран-прі" конкурсу "Знімок року-2010" отримала робота Сергія Майорова "Перше побачення". На фото - бурхливе і холодне море, на тлі котрого - дві ледь помітні постаті закоханих. "Це наше, одеське, море, в Санжейці, -розповідає історію знімка його автор. - У той момент було дуже прохолодно, й море там виглядало, немов океан. Це була просто удача".

Металург за освітою, Сергій Майоров вже майже 15 років професійно займається фотографією. Свої роботи він представляв на чотирьох виставках поспіль. І хоча високої відзнаки був удостоєний вперше, каже, що свій переможний знімок вважає не найліпшим у своєму доробку: "Все було зроблено буквально в останню ніч перед конкурсом". Сергій має цілком утилітарний критерій для своїх робіт: "Якщо замовник готовий заплатити високий гонорар - значить ти спрацював відмінно. Якщо ні - значить треба працювати далі". Сергій не впевнений, що всі фото, представлені на виставці, пройшли б через "голосування грошима": "Тут багато сильних робіт, однак треба, щоб знайшлися ще й люди, котрим вони є цікавими".

Близько сотні робіт, відібраних для експозиції прискіпливим журі конкурсу, є дуже розмаїтими за жанром, тематикою та технікою виконання, це роботи 65 професіоналів та досвідчених аматорів. Та й конкурс має вже неабияку традицію. Цьогоріч він був проведений вже увосьме. Голова правління клубу "Фотон-2" Сергій Франц зауважує, що з кожним роком конкурс зростає не лише за кількістю учасників, а й за якістю робіт. Обмеження, за словами Сергія Франца, лише одне: "Тут немає скандальних фото".