ОСТАННІЙ ДЗВОНИК

 Вже через кілька днів нинішні одинадцятикласники стануть абітурієнтами

 

Строкате море квітів, білих бантів і усмішок - свято Останнього дзвоника - зібрало сьогодні на урочисту лінійку тисячі школярів, вчителів і батьків. Адже саме цього дня в усіх загальноосвітніх закладах України закінчується навчальний рік.

І якщо більшість учнів щиро радіють наближенню літніх канікул, цьогорічні випускники з щемом у серці прощаються з найпрекраснішою порою свого юного життя - з дитинством. Адже саме у стінах рідної школи якось зовсім непомітно сплинули найкращі, найбезтурботніші роки. Тож недаремно зворушливі нотки останнього шкільного дзвоника проникають десь глибоко в душу, торкаючись її потаємних струн.

"Сюди прийшли
ще зовсім ми малими -
за ручку мама
в школу нас вела,
з тобою, школо,
жили і росли ми,
ти другим
домом нам була"...

І вже зараз юнаки й дівчата стоять на порозі дорослого життя, а їхні дорогі вчителі, тишком втираючи сльозу, пригадують у них маленьких кирпоносих першачків. Приміром, у столиці 11 клас закінчили 7777 учнів - це найменша кількість випускників за останні кілька десятків років. Для порівняння: торік атестати про середню освіту отримали 19 тисяч школярів. Навчання у 9 класі, який теж вважається випускним, цьогоріч у київських школах закінчують майже 24 тисячі учнів.

Усім, хто збирається вступати до вищих навчальних закладів, вже незабаром доведеться взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Загалом до інститутів та університетів свої документи планують подати понад 254 тисячі абітурієнтів - саме стільки випускників, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, зареєструвалися для проходження тестування в 2011 році. Так, з п'яти предметів ЗНО складатимуть майже 75,3 тисячі осіб, з чотирьох - 76,8 тисячі, з трьох - майже 78 тисяч. Фахівці центру прогнозують, що найбільше тестувань буде проведено з української мови та літератури - 247,9 тисячі, історії України - 184,2 тисячі, математики - 163,5 тисячі.

Незалежне тестування розпочнеться 2 червня випробуванням з української мови та літератури, частина вступників складатимуть цей тест 3 червня. 6 червня на них чекає оцінювання з іноземних мов, 8 - з математики, 10 - російської мови, 14 - з біології, 16 - з історії України, 20 - з фізики, 22 - з географії, 24 - з хімії. Також Міносвіти видало наказ про проведення додаткової сесії ЗНО, яка відбудеться з 27 червня по 5 липня. "Додаткове тестування проводимо для тих, хто зареєструвався, але з поважних причин, якихось форс-мажорних обставин не зможе бути присутнім під час основної сесії, - пояснює директор Київського регіонального ЦОЯО Світлана Сакаєва. - Але вагомість цих причин треба підтвердити документально".

Дев'ятикласники ж готуються до Державної підсумкової атестації. Решта школярів відвідуватимуть навчальну практику та цікаві екскурсії.