— В історії кожної нації є свої духовні орієнтири — вікопомні дати, що визначають перспективи й пріоритети її розвитку. Для української нації чи не найголовніша дата — День Незалежності, 24-ту річницю якої ми відзначаємо нині. У житті окремої людини такий відтинок часу — пора фізичної та духовної зрілості, в житті окремих націй це лише мить. Пригадаймо, скільки часу й зусиль довелося докласти передовим країнам світу, щоб довести безальтернативність демократичного шляху розвитку суспільства й засад вільної ринкової економіки. Поза сумнівом, до числа таких країн належить і Україна — колиска індоєвропейської цивілізації, батьківщина волелюбного, героїчного козацтва, країна, яка, за висловом Вольтера, «завжди змагала до волі».

Далеко за межами України відомі її славні сини та доньки, які своїм життям утверджували героїчний дух та славу нації від Сяну до Дону. І в нових умовах глобальних викликів, агресивної реваншистської політики великодержавної Москви героїчні воїни — захисники Вітчизни, нащадки княжих воїв, козаків Б. Хмельницького, І. Богуна, Д. Нечая, гайдамаків М. Залізняка та  І. Гонти, українських гуру  Т. Шевченка, І. Франка,  Л. Українки, незламних січових стрільців та козацьких отаманів ХХ ст., нескорених дисидентів 60—80-х років ХХ ст. утверджують силу та непереможність української ідеї.

Свідчення невмирущості  цієї ідеї — також величезне загальноукраїнське піднесення, яке охопило майже всі українські землі та прошарки суспільства, зруйнувавши тим самим агресивні імперські амбіції новітнього кремлівського диктатора В. Путіна. Саме в єдності, згуртуванні суспільства навколо ідеї єдиної, соборної незалежної, демократичної України, за яку вмирали тисячі кращих її патріотів, і залежить подальший прогрес та розвиток молодої Української держави, яка з часом, віримо, посяде гідне місце в колі вільних, передових націй світу. І священний обов’язок кожного громадянина України, кожного її патріота, — щоденно працювати в ім’я ствердження цієї невмирущої ідеї.

Свій внесок у пропагування української ідеї днями зробив і невеличкий колектив Державного архіву Вінницької області, який до річниці Незалежності України підготував документальну виставку з історії українського державотворення. Центральне місце експозиції займають документи, які стверджують, що Україна — це країна з давніми традиціями державотворення. Це зокрема такі документи, як Конституція П. Орлика, Універсали Центральної Ради, Грамота до українського народу гетьмана П. Скоропадського, документи за особистими підписами В. Винниченка, С. Петлюри, П. Скоропадського, біографічні матеріали членів Центральної Ради, повстанських отаманів Ананія Волинця, Якова Шепеля, Якова Гальчевського.

Серед планів колективу — пошук нових документів з історії українського державотворення та про внесок у цей процес земляків-подолян. Так авторові цих рядків пощастило віднайти матеріали про життя та діяльність таких маловідомих широкому загалу українських патріотів, як члени Центральної Ради Володимир Мачушенко, Петро Чечель, Іван Миколайчук, творець української гривні Харитон Лебідь-Юрчик, полковник Армії УНР Іван Ухів, повстанський отаман Сергій Яворський-Карий, Бердичівський повітовий комісар доби УНР Геннадій Садовський. Робота над виявленням нових документів з героїчного та славного минулого України триває.