НОВОСІЛЛЯ 

У селищі Седнів на Чернігівщині побудували унікальний  навчально-виховний комплекс
 

Ще кілька років тому седнівські школярі забігали до кабінету директора Валерія Іванова і дивилися на макет нового навчально-виховного комплексу як на казку. Чи матиме вона щасливий кінець, залежало від дорослих, їхнього уміння і, головне, — бажання згуртуватися навколо цієї справи. На якомусь етапі будівництво, розпочате у 2007 році, мало не перейшло до розряду довгобудів. Тим часом учні продовжували мерзнути в 300-річному «панському» будинку — колишній садибі представників козацької старшини Лизогубів, де взимку температура повітря опускається до 10—12 градусів.

Мабуть, про цьогорічне 1 вересня нинішні школярі розповідатимуть своїм онукам і правнукам. Адже вони одержали в подарунок найдивовижнішу із 40 шкіл, котрі у цей день справляли новосілля у різних куточках України. Будівля у стилі класицизму і справді схожа на афінський храм — колонами, фронтоном, вікнами, візуальною легкістю і пишністю. Тільки така споруда могла вписатися у загальний ансамбль цього історичного місця — поряд із садибою Лизогубів, котра тепер по праву стане музеєм, та тінистим парком, який пам’ятає кроки Тараса Шевченка, Леоніда Глібова, Тетяни Яблонської…

Щасливі миті у нових стінах. Фото автора

На святково прибраному просторому подвір’ї шикуються учні і батьки. Клопочеться Надія Іванівна Косая, шкільна мама 18 першокласників. Пробує голос духовий оркестр. Кожна хвилина свята бентежна і щемка. Адже сьогодні тут так багато відбувається вперше: лінійка для 182 школяриків, хліб-сіль дорогим гостям, урочисте підняття Державного прапора, фантастично красивий перший вальс — схожі на екзотичні квіти дівчата у яскравих сукнях і стрункі та елегантні юнаки. За лірикою —  вітання і, звісно, подарунки. Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко за дорученням Президента України подарував автобус, котрий возитиме учнів з  навколишніх сіл, і сертифікат на мультимедійний комплекс. Нарешті найочікуваніша мить: почесні гості перерізують стрічку і під калатання першого дзвінка старшокласники ведуть першачків за новенькі шкільні парти.

Свою вимріяну школу седнівські школярі вже називають рідною. Фото автора

У вестибюлі першого поверху передусім впадає в очі: на стіні східцевого майданчика виграє барвами величезне ромашкове поле під погожим небом з осяяними сонцем білими хмарами. Щоб переконатися, що світло не штучне, а справжнє, досить піднятися на другий поверх. Там з-під скляного купола ллється безмір проміння. У погожі зимові дні тут буде справжня тепла сонячна галявинка. А за дощу чи снігопаду купол тішитиме юних мрійників і поетів.

У дитсадківському крилі усіх, хто цікавиться мальовничим затишком дошкільного навчального закладу, зустрічає тиша —  малеча разом з рідними веселиться на відкритті комплексу.

—Тут така позитивна енергетика. Хочеться вірити, що всі учні цієї школи зростуть добрими людьми, — сказав Вільям Жигінас услід щасливим дітлахам, котрі поспішали обживати нові стіни.

ПРЯМА МОВА

                                   
Володимир ХОМЕНКО, 
голова Чернігівської ОДА:

— Дуже рідко в житті бувають такі відчуття задоволення і піднесення від зробленого, як сьогодні. До речі, в області  будується 7 нових шкіл, дві з них відкриємо наприкінці цього чи на початку наступного року. Такі навчальні заклади вигідні для нас і економічно (дуже затратно утримувати класи із середньою наповнюваністю 5 учнів), і в плані надання якісних знань. Наш принцип — не закривати навчальні заклади, а показати батькам і дітям, що опорні школи — це комфорт і високий рівень освіти, щоб вони самі захотіли перейти із 100-річних приміщень у нові і по-сучасному оснащені.