НОВІ УМОВИ 

На початку січня у перелік психотропних речовин, обіг яких обмежується, потрапив і знеболюючий препарат під назвою "кетамін", який використовувався для анестезії у ветлікарнях. Урядова постанова наробила ветеринарам чимало клопоту - і вони змушені були припинити оперувати тварин, оскільки на використання кетаміну потребувався спеціальний дозвіл, про що "Урядовий кур'єр" теж писав. Та вже 2 березня, як заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров, уряд ухвалив рішення про відтермінування цієї заборони для ветеринарної медицини. Тож тепер ветеринари можуть поновити операції.

Хоча, за словами Миколи Азарова, для фізичних осіб -підприємців, які займаються ветеринарною медициною, це обмеження відтерміновано на 6 місяців, для юридичних - на 3 місяці. Цього часу, вважає Прем'єр, вистачить, щоб отримати спеціальний дозвіл на використання в своїй роботі кетаміну, тим більше, що дозвільні органи будуть готові видавати відповідні документи за добу.

Відповідаючи на запитання кореспондента "УК", заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини Микола Пацюк повідомив, що кетамін відноситься до наркотичних речовин, а за їх обігом обов'язково має бути пильний контроль. Власне, використання ветеринарами кетаміну ніхто не забороняв. Питання полягає у тому, що ці фахівці мають отримати відповідні дозвільні документи, ліцензію й створити на робочих місцях належні умови для зберігання препарата.

- Ми пропонували уряду обов'язково зробити перехідний період терміном не менше 90 днів, упродовж якого вітчизняні ветеринари мають підготуватися до роботи в нових умовах. Кабмін вирішив надати їм навіть більше часу - 6 місяців. Тож, переконаний, ветеринари, які все зроблять за законом, й надалі будуть плідно працювати і не матимуть проблем, - підсумував М. Пацюк.

Щоправда, нагадують самі ветеринари, будь-які додаткові дозволи у нашій країні коштують чималих грошей, як, до речі, й оті нові умови у вигляді грат на вікнах та сейфів для зберігання, що для невеликих клінік, нехай навіть і за півроку, може виявитися непідйомною ношею.