Розпочався набір у кіберполіцію, у якій працюватимуть 400 осіб із зарплатою від 6 до 30 тисяч гривень. Про це йшлося під час презентації новоствореного департаменту. Цей підрозділ формуватиме безпечний кіберпростір на теренах нашої держави. За словами глави уряду Арсенія Яценюка, проблема кіберзлочинності турбує не тільки Україну, а й увесь світ. Один із аспектів тероризму — це викрадення і зламування баз даних як зарубіжних, так і вітчизняних державних органів влади. Під загрозу втручання потрапляють і державні реєстри з персональними даними громадян. Захистити ці онлайн-сервіси від кіберзлочинців мають працівники новоствореного департаменту.

Кіберагенти захистять українців від онлайн-шахрайства. Фото з сайту ruinformer.com

Доведеться вчити китайську мову

«Уряд України відкрив деякі електронні послуги. Зараз можна отримати будь-яку інформацію про власність усіх громадян країни, починаючи із суб’єктів підприємницької діяльності і закінчуючи будинками, квартирами. Кожен із нас може зайти через відповідний інтернет-сайт Міністерства юстиції та отримати ці дані. А це означає, що злочинці так само можуть зайти туди, змінити бази або в нотаріусів, або в державному реєстрі і, скориставшись такими механізмами, переписати власність на інших осіб», — сказав Арсеній Яценюк.

Він сподівається, що наша кіберполіція буде кращою на території Європи, оскільки українські IT-фахівці — кращі у світі. «Cтворення нової української кіберполіції має бути обов’язково спільно з нашими партнерами, які мають досвід. Ми маємо і досвід, і серйозні мізки для того, щоб боротися з кіберзлочинцями», — підкреслив глава Кабміну.

Також Арсеній Яценюк пропонує, аби кіберполіцейські обов’язково знали китайську мову.

«Потрібно, щоб кіберполіцейські знали окрім англійської ще й китайську і російську мови. Я не жартую, я на повному серйозі», — сказав прем’єр.

У кіберполіцію, яка стала територіальним міжрегіональним підрозділом Національної поліції, за словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, планують набрати близько 400 співробітників, серед яких 187 інспекторів та 39 спеціальних агентів інформаційних технологій. Щодо обов’язкових критеріїв, які враховуватимуть під час набору нових поліцейських, на першому місті стоїть прагнення до якісних змін. З іншими вимогами до кандидатів та умовами їхньої роботи можна ознайомитися на сайті МВС. Набір триватиме до листопада.

Як зазначив начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Сергій Демедюк, правоохоронці, які нині працюють у цьому напрямку, постійно обмінюються досвідом з колегами з усього світу: «Найсучаснішим способом, який використовуватиме кіберполіція, стане взаємодія в реальному часі з іншими країнами світу, з нашими партнерами, з колегами, які працюють в одній системі разом з нами».

Заслін для інтернет-шахрайства

За його словами, кіберагенти використовуватимуть досвід колег із ЄС і США з протидії найбільш поширеним видам злочинів. «Так, за попередньою домовленістю із зарубіжними партнерами, інспектори кіберполіції постійно проходитимуть тренінги та практику на території різних країн світу, мета яких — обмін передовим досвідом між правоохоронними органами різних країн із виявлення кіберзлочинів», — додав Сергій Демедюк.

За його словами, створення кіберполіції передбачає поетапне перетворення нинішньої моделі підрозділу по боротьбі з кіберзлочинністю у новий орган правозахисного призначення. Цей орган за своїми технічними і професійними можливостями зможе миттєво реагувати на кіберзлочини та кіберзагрози, а також проводити міжнародне співробітництво щодо знешкодження транснаціональних злочинних угруповань у цій сфері.

Сергій Демидюк також повідомив, що кіберполіція матиме можливість оперативно в режимі реального часу реагувати на повідомлення громадян про кіберзлочини і допомагати їм у режимі онлайн. «Розвиток інформаційних технологій синхронно породжує принципово нові злочини, які вчиняють за допомогою інтернету та телекомунікаційних систем, втрати від яких в рази перевищують розміри втрат від традиційних злочинів», — зазначив начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю.

Він пояснив, що до обов’язків кіберполіцейських входитиме боротьба з інтернет-шахрайством, поширенням вірусів, фішингом, нелегальною комерцією. Також кол-центр боротиметься зі спамом і піратством.

Представляючи майбутні онлайн-сервіси, до яких матимуть доступ громадяни, він розповів, що на одному з них можна буде ознайомитися з найпоширенішими онлайн-шахрайствами, вчасно не допустити списання грошей зі свого рахунку, оперативно заблокувати незаконну транзакцію. Скориставшись ще одним сервісом, користувачі матимуть змогу перевірити будь-який сайт на причетність до шахрайства за такими критеріями, як доменне ім’я сайту або IP-адреса, номер телефону, поштова скринька, банківські реквізити, ідентифікаційні дані або фотозображення особи.