ВСТУПНА КАМПАНІЯ

Фахівці оцінюють рівень підготовки вступників як набагато вищий, ніж у попередні роки

Не тільки здоров’я, а й навіть життя більшості українців — у руках випускників вітчизняних медуніверситетів. Та попри велику відповідальність, медична професія, як і раніше, вельми приваблива. Вступна кампанія в медичних вишах цього року б’є рекорди. За словами директора департаменту роботи з персоналом, освіти та науки Міністерства охорони здоров’я Миколи Осійчука, свій вибір на їхню користь зробили понад 96 тисяч абітурієнтів. Першість, як завжди, утримує Національний медичний університет імені О. О. Богомольця.

— Вступна кампанія цього року надзвичайно цікава. Не секрет, що минулий рік став для нашого університету рекордним за конкурсними показниками. Але цьогорічна вступна кампанія, навіть попри те, що до завершення подачі документів залишається ще кілька днів, обіцяє побити всі рекорди. Для вступу вже подали документи 6463 абітурієнти, торік — 5560, — розповів ректор вишу Віталій Москаленко.

За його словами, загальний конкурс на навчання за державним замовленням становить 24,27 особи на місце, за контрактом — 5,99. 

Змагатимуться відмінники

— За окремими спеціальностями конкурс такий: «лікувальна справа» — 28 осіб на бюджет і 16 осіб на контракт, «педіатрія» — 37 на бюджеті і 16 на контракт, «медико-профілактична справа» (санітарні лікарі) — 32 на бюджет і 4 на контракт, — повідомив ректор.

А на такі спеціальності, як стоматологія чи фармація, де мало бюджетних місць, конкурс просто фантастичний: 100 та навіть 200 осіб на місце! 

Тим часом такої потрібної у зв’язку з реформуванням галузі спеціальності «сімейний лікар» у програмі немає. Цього, як пояснили освітяни, навчаються інтерни безпосередньо у процесі роботи. Водночас фахівці зазначають, що нині збільшилася не лише кількість абітурієнтів, а й відчутно зріс рівень їхніх знань.

— Ми раді, що цього року приймемо на навчання до нашого вишу найкращу молодь з усіх регіонів країни, і сподіваємося, що це позначиться на якості майбутніх фахівців, — зауважив Віталій Москаленко. — Адже нині у галузі працює майже 50 тисяч лікарів пенсійного та глибоко пенсійного віку.

Держзамовлення перерозподілили по регіонах

Збільшення державного замовлення на підготовку фахівців — необхідний захід, який дасть змогу стабілізувати показники забезпеченості населення країни лікарями. Обсяг державного замовлення 2013-го на підготовку фахівців з медичних спеціальностей збережено на рівні минулого року — 4 тисячі 568 місць, при цьому з них 3,5 тисячі — за спеціальністю «лікувальна справа», 788 — «педіатрія», 200 — «медико-профілактична справа».

За словами чиновників, вступна кампанія цього року має певні особливості, адже має в майбутньому розв’язати проблему кадрового забезпечення галузі.

— Показник укомплектованості лікарських посад становить: у Львівській області — 100%, Чернівецькій — 98%, Івано-Франківській — 96%, Закарпатській — 92%. Тож розподіл держзамовлення по вишах МОЗ сформовано з урахуванням ситуації із забезпеченістю кадрами регіонів. Нині захід навіть має надлишок кадрів, більш-менш стабільна ситуація в центрі країни. І в нас менш як 70% забезпеченості кадрами — на півдні і сході, — розповів Микола Осійчук.

Щоб вплинути на регіональну диспропорцію, було вирішено зняти держзамовлення частково із західних вишів і збільшити його на центр і на схід. Так, на Буковині — мінус 71 місце, але більше дали Дніпропетровську — 114 місць, Донецьку — 140, Криму — 50 Луганську — 72, Одесі — 55.

Також на ситуацію із диспропорцією кадрів має вплинути цільовий набір сільської молоді. Квота цільового прийому цього року — 1014 осіб.

Із 15 вищих навчальних закладів, які перебувають у підпорядкуванні МОЗ, найбільше держзамовлення має цього року Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця — 750 місць. За ним іде Донецький національний університет — 445 місць та Дніпропетровська медична академія — 424 місця.

ДОВІДКА «УК»

Вартість навчання за контрактом у Національному медичному університеті імені О. О .Богомольця — 15 тисяч гривень за рік. Першість серед найпопулярніших професій утримують стоматологи, хірурги, офтальмологи, отоларингологи та фармацевти. На останньому місці — патологоанатоми і фтизіатри.