Після святкових днів роботу розпочали з обговорення подій у Дніпрі 9 травня. Тоді під час ходи до монумента Слави між представниками деяких опозиційних політичних об’єднань, ветеранами АТО, охороною і поліцією виникли сутички. Поліція застосувала кийки. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що винуватців провокацій під час відзначення Дня Перемоги над нацизмом слід обов’язково притягти до відповідальності. Такі події неприпустимі. 

І хоч керівництво Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції швидко ухвалило кадрові рішення (звільнено керівника Головного управління Нацполіції в Дніпропетровській області, керівника поліції міста Дніпра та їхніх заступників із забезпечення громадської безпеки), розслідування треба завершити повністю. Голов­на мета — унеможливити виникнення таких ситуацій у майбутньому. Поліція має іншу версію. Згідно з нею, конфлікт почався через те, що соціалісти йшли колоною з рожевими прапорами своєї партії та ігнорували прохання їх опустити. Окрім цього, кілька ветеранів АТО зупинили опозиційну колону, яка теж прямувала до монумента Слави із синіми кульками. 

Сутичка виникла між ветеранами АТО і чоловіками спортивної зовнішності. Внаслідок бійки до відділення поліції доправили 15 осіб. Травмовано 14 людей: восьмеро учасників заходу і шестеро поліцейських.

На розслідування глава уряду відвів місяць. До 10 червня всі дані слід оприлюднити. Що стосується загалом перебігу травневих свят, то завдяки злагодженим діям поліції ситуація була контрольованою.

Чи потрібні бізнесу касові апарати

Потім ішлося про програму «Доступні ліки». Уряд вважає за потрібне збільшити цьогоріч обсяг її фінансування на 250 мільйонів гривень. Зміни до державного бюджету в уряді планують представити Верховній Раді вже незабаром. А розкривали тему слова Прем’єра про проблеми в Чернігові, Сумах і Одесі з асортиментом і наявністю ліків в аптеках, які беруть участь у програмі. За його даними, люди скаржаться на нестачу доступних аптек. Доручення глави уряду проаналізувати ситуацію у регіонах щодо виконання цієї програми та за потреби провести селекторні наради з відповідальними за її реалізацію на місцях було адресовано віце-прем’єр-міністрові Павлові Розенку та в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун.

А від Міністерства економічного розвитку і торгівлі Володимир Гройсман чекає на розроблення рішення про дерегулювання процедури використання бізнесом реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів). Він вважає, що вітчизняне регулювання використання РРО відрізняється від світових стандартів і змушує бізнес встановлювати непотрібне устаткування, а також платити за нав’язане обслуговування.

Щодо цього питання глава уряду висловився так: «Розробіть необхідні рішення, що завгодно — постанови уряду, законопроекти, накази. Це питання  слід вирішити. Наполягаю, щоб ми розробили всі необхідні рішення для дерегуляції в розрахункових касових апаратах. Вважаю, що це теж монопольна й корупційна складова, яку треба розбомбити. Розраховую, що найближчим часом отримаємо конкретні проекти документів». Він зауважив, що нещодавно опубліковане щорічне дослідження, проведене за підтримки USAID (було опитано майже 2000 підприємців) засвідчило зміни в Україні у кращий бік з дерегуляцією та веденням бізнесу. На думку Володимира Гройсмана, це сталося завдяки діям уряду, який скасував певні регуляції.

Надзвичайний стан в енергетиці триватиме

Уряд сприйняв рішення українських судів, що дають компанії Ostchem Дмитра Фірташа право стягнути 193 мільйони доларів боргу з Одеського припортового заводу за рішенням Стокгольмського арбітражу, як змову для доведення державної компанії до банкрутства. А позитивне рішення Ради ЄС він назвав відновленням справедливості щодо України.

Голова Національної поліції Сергій Князєв повідомив, що грубих порушень публічного порядку, пов’язаних із проведенням у Києві міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017», не зафіксовано. За його даними, від початку проведення в Києві допомоги поліцейських попросили 12 іноземців. Вони ставали жертвами невеликих майнових злочинів. Що стосується подій 9 травня, то за ними поліція відкрила 19 кримінальних проваджень.

Коли настав час ухвалювати рішення, міністри одностайно продовжили ще на місяць чинність ухвалених у середині лютого надзвичайних заходів на ринку електроенергетики для забезпечення стабільного енергопостачання споживачів. Після цього Володимир Гройсман заявив: «Потрібно продовжувати надзвичайні заходи, тому що ми повинні ухвалювати оперативні управлінські рішення. Ми управляємо системою в позаштатному режимі, на превеликий жаль. Це випробування ми пройдемо».

Потім КМУ підтримав рішення про перетворення державних авіабудівних підприємств «Антонов» і «Завод №410 цивільної авіації», які входять до складу держконцерну «Укроборонпром», на акціонерні товариства. Це дасть змогу поліпшити корпоративне управління підприємств, а також залучити додаткових інвесторів.

Затверджено й план заходів на 2017 рік з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016—2020 роки. Постанова надає відповіді на актуальні виклики, пов’язані з розробленням законопроектів, які нормують реєстрацію й діяльність громадських організацій. Ідеться про модель статуту громадських організацій, удосконалення механізму формування та організації діяльності громадських рад при органах виконавчої влади.

А ще уряд розподілив субвенції на 1,239 мільярда гривень з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих регіонів.

Рішення збільшити фінансування державної програми забезпечення молоді житлом на 28 мільйонів гривень прокоментував віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, постанова забезпечує фінансовий інструмент для пільгового кредитування будівництва й придбання житла молодими родинами. Перевагу надаватимуть передовсім сім’ям учасників АТО. Для цього збільшено статутний капітал державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». В межах програми пільгового кредитування молодіжного житлового будівництва місцевими бюджетами на 2017 рік було закладено понад 101 мільйон гривень.