ПРЕЦЕДЕНТ

Користувачі веб-ресурсу «ЕХ.ua» залишилися без звичних безкоштовних послуг файлообмінників
 

В останній день січня чимало завсідників популярного файлообмінника «ЕХ.ua» не повірили своїм очам чи, точніше, комп’ютерам — відомий своєю доступністю сайт виявився заблокованим, через що багато хто не зміг «скачати» уподобаний фільм, якусь візуальну музику чи знову ж таки безкоштовно завантажити потрібні комп’ютерні програми. Згодом з’ясувалося, що можливі технічні проблеми тут ні до чого — просто правоохоронні органи припинили діяльність означеного ресурсу. В рамках розслідування кримінальної справи за ч. 2 ст. 176 Кримінального кодексу України, де йдеться про порушення авторського і суміжних прав, уточнили того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ. Міліція провела санкціонований прокуратурою і судом обшук, з офісного приміщення і дата-центрів вилучено велику кількість комп’ютерної та мережевої техніки (за різними даними, від 100 до 200 серверів) з контентом у 6000 терабайт і більше. Зараз проводяться слідчі дії, допитуються свідки і підозрювані, а вилучена апаратура направлена на експертизу, повідомила прес-служба відомства.

В полі зору слідчих давно

Приводом для порушення кримінальної справи стали офіційні звернення до МВС як від уряду і Державної служби інтелектуальної власності, так і від представників відомих світових виробників програмного забезпечення — міжнародних корпорацій «Adobe Systems Ink», «Mikrosoft Corporation», «Graphisoft Ink» та інших, програмну продукцію яких протягом тривалого часу незаконно розповсюджував веб-сайт «ЕХ.ua». За словами правоохоронців, серед скаржників значиться і низка українських телеканалів. Розслідування триває вже півроку, і оперативним шляхом встановлено, що адміністрація сайту всупереч вимогам правовласників, а отже і Закону «Про авторське право та суміжні права» масово розповсюджувала на території України і поза її межами протиправний контент — сотні тисяч найменувань аудіовізуальних творів, фоно- та відеограм і комп’ютерних програм.

Розповідаючи про це, заступник начальника Департаменту боротьби з кіберзлочинністю МВС Руслан Пахомов заявив, що йому до певної міри не зрозумілий резонанс, що виник навколо цієї справи. Мовляв, протягом піврічного розслідування адміністрацію ресурсу неодноразово попереджали про неправомірні дії як правоохоронці, так і правовласники тиражованої продукції. Отже, говорити про якусь «сплановану підступну акцію» немає підстав, наголосив він і додав, що під час обшуку в офісі компанії у секретаря знайшли… інструкцію на випадок візиту міліції, згідно з якою слід було відповідати, що офіс не має відношення до діяльності сайту і нічого про нього не знає.

Забігаючи трохи наперед, зауважимо, що майкрософтівська прес-служба з посиланням на керівника департаменту захисту інтелектуальної власності компанії Юрія Омельченка повідомила «Українську правду», що «Mikrosoft» не є безпосереднім ініціатором перевірки «ЕХ.ua». Тим більше, цей ресурс відомий у світі як один з найбільших піратських сайтів, тому такий результат є закономірним, зазначається в повідомленні. А «1+1» у свою чергу зауважує, що таки звертався до МВС і Держслужби інтелектуальної власності з вимогою захистити контент, на який телевізійники мають авторські права, і прибрати його з Інтернету, але у вересні 2011 року, вже після порушення кримінальної справи проти ресурсу.

Треба відвикати від «халяви»

Зрозуміла річ, користувачі, які щодня безкоштовно скачували із сайту музику, відео, тексти, закриття «ЕХ.ua» сприйняли, що називається, «в штики». В той час, коли тисячі інтернет-проектів займаються піратством, правоохоронці закривають вибрані одиниці, заявляють критики. А мотивацією про захист авторських прав обурюються, оперуючи низьким рівнем доходів пересічних громадян. З державницької точки зору найприкріше в цій ситуації інше — того ж дня «впав» сайт МВС і час від часу почали «зависати» сайти багатьох інших державних структур, включаючи найвищі.

З дозволу сказати, флешмобівські жарти жартами, але як бути тим людям, для кого ці сайти конче потрібні для роботи? В мережі навіть з’явилися прохання не чіпати, приміром, той же сайт Верховної Ради, де розміщена вся нормативна база. Важливим для життєдіяльності країни є доступ до публічної інформації й інших держорганів, гарантований, до речі, законом. Треба про це пам’ятати, а ще розуміти, що на захист державних інформаційних ресурсів з бюджету можуть піти величезні гроші. Більше того, сама адміністрація «ЕХ.ua» на своїй сторінці у Facebook вчора закликала своїх користувачів припинити всі протиправні дії щодо сайтів органів влади і «не піддаватися на різного роду агітації і провокації». Якщо ми живемо в правовій державі, всі питання повинні бути врегульовані виключно в правовому полі, резонно наголошує прес-служба ресурсу.

Тим часом агенція «Інтерфакс-Україна» повідомила, що в середу тимчасово припинив надання послуг ще один файлообмінний інтернет-ресурс Upload. com. ua. «Останні події показують, що такий бізнес дуже ризикований і регулювання його перебуває лише на початковій стадії. Тому ми призупиняємо подібні послуги до моменту, поки не стане зрозумілою законодавча ситуація», — зазначив Віталій Лямець зі служби підтримки компанії. За його словами, ресурс завжди реагував на скарги правозахисників і тісно співпрацював з правоохоронцями. З деякими організаціями навіть були укладені угоди про співробітництво та надано можливість автоматично видаляти файли, які вони вважали підозрілими або такими, що порушують права клієнтів. «На жаль, ми фізично не в змозі контролювати зміст усіх файлів, які завантажуються», — констатував він.

Власне кажучи, та сама  «законодавча ситуація» зрозуміла всім, хто хоч трохи знається на праві. І тема захисту прав інтелектуальної власності в Україні не нова, тим паче, що, за солідними експертними оцінками, у нас одна з найкращих законодавчих баз у цій сфері. Щороку за останню п’ятирічку виявляють приблизно тисячу злочинів, з яких щонайменше 70% кримінальних справ направляється до суду. Порушувалися справи і за фактами злочинів проти інтелектуальної власності  в мережі Інтернет. Фігурували не завжди файлообмінники, але, як бачимо, черга дійшла й до них.

Діяльність міліції щодо цього виду злочинів була і буде виключно законною, запевняють у МВС України. На сьогодні кримінальну справу розглядають за фактом саме порушення авторського і суміжних прав, з допитаних працівників офісу жодного не затримано, а звичайні користувачі, чим дехто лякав публіку, правоохоронців не цікавлять, прозвучало на брифінгу.

Р.S. Поки матеріал готувався до друку, деякі агенції повідомили, що міліція відкликала вимогу про блокування домену ЕХ.ua, згідно з яким реєстратор припинив його обслуговування і файлообмінний ресурс став недоступний. У всякому разі керуючий партнер юридичної фірми «Юскутум» Артем Афян, який представляє інтереси постраждалого сайту, зазначив, що «…слідство розібралося, що факт розміщення на порталі кількома невстановленими особами неліцензійної продукції не може бути причиною для блокування роботи домену, тому й відкликало вимогу. Тепер ресурс знову може бути включений, проте вилучені сервери все ще в міліції. Хоч арешт обладнання ніяк не сприяє встановленню тих самих невідомих осіб, які розмістили контрафактний контент. Більше того, після блокування домену виявити конкретні особи порушників практично неможливо».

Отже, технічний бік відновлення роботи сайту «ЕХ.ua.» залишається відкритим. На переконання юриста, в цій ситуації повною мірою проявилася недосконалість законодавства і слідчих дій з суб’єктами інтелектуальної власності. «Відсутні чіткі критерії в плані роботи силовиків у таких ситуаціях», – вважає Артем Афян.