АЛЬТЕРНАТИВА

Як зменшити втрати в мережах і гаманцях

У столиці працюють над пошуками здешевлення цін на послуги ЖКГ. За словами першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, на оплаті послуг з теплопостачання можна суттєво заощадити до 40-50% вартості послуг. Визначено кілька кроків, які в перспективі мають дати хороший результат.

Індивідуальні теплопункти. Найефективнішим методом економії Олександр Мазурчак вважає встановлення в будинках індивідуальних теплових пунктів. Там є лічильник, який фіксує фактичні якість та кількість наданих споживачу води і тепла. А ще можна регулювати температуру теплоносія, відтак зменшити навантаження на гаманець киянина приблизно на 35%.

- У нас є так звані "перетопи", коли на вулиці стає тепліше, а будинок все одно нагрівається, бо витримується температурний графік. І мешканці через кватирки випускають тепло на вулицю. Але якщо регулювати, то незалежно температури на вулиці у будинку весь час буде комфортно, -пояснив Олександр Мазурчак. - Окрім того, індивідуальні теплопункти дають можливість вирівнювати гідравлічні тиски і тим самим зменшувати втрати.

Встановлення приладів обліку. Київська влада взяла курс на активізацію їх встановлення. Лічильниками води зараз обладнані 98% київських будівель, а будинковими лічильниками тепла - лише 26%.

- На жаль, ми не можемо встановити потрібні 10 тис. приладів за бюджетні кошти. Але намагаємося залучити інвестиції, -розповів Олександр Мазурчак. - Зараз ведемо переговори з виробниками лічильників та регулюючої апаратури, аби ці прилади встановлювати за лізинговою схемою цього року, а розраховуватись упродовж наступних 3-5 років, - зауважив Олександр Мазурчак.

Утеплення будинків. Елементарні заходи дадуть можливість заощадити на опаленні ще 15-20%.

- Завдяки простій заміні дверей, вікон та утепленню підвалу можна зекономити додатково значні кошти. Порівняно з Європою ми споживаємо на 1м2 в 2,5 раза більше тепла, - повідомив посадовець.

Усе це добре. Але навряд чи всі ці заходи втіляться в життя швидко. Адже грошей на них потрібно чимало. За словами заступника голови КМДА Руслана Крамаренка, інженерна мережа міста не оновлювалась кілька десятиліть, тож за один рік модернізувати її неможливо. Він зауважив, що за рахунок спеціального фонду бюджету Києва передбачаються 205,2 млн грн на капремонт об'єктів житлового господарства, у тому числі на погашення низки боргів за виконані в минулі роки роботи. У Програмі соціально-економічного розвитку на 2011 рік передбачені значні асигнування з міського бюджету на реконструкцію каналізаційних, водопровідних та тепломереж. Очікується й виділення коштів з держбюджету.

- Планується, що за рахунок виділених коштів буде виконано будівництво та перекладку 14,4 км водопроводів, 7,9 км каналізації, проводитиметься реконструкція теплопунктів та оснащення житлового фонду будинковими лічильниками тепла, -пояснив Руслан Крамаренко.