СЕЗОННІ ТУРБОТИ

Велике водопілля так і залишається ймовірним — другу його хвилю  з півночі очікують
у 20-х числах квітня

Мету поїздки Прем’єр-міністра Миколи Азарова на Київську ГЕС неважко було визначити з анонсу самої події, адже верхня точка Дніпровського каскаду є лакмусовим папірцем стану готовності відповідних державних служб до пропуску весняної повені. Особливо після надто сніжної та затяжної зими.

На короткому шляху до Вишгорода обабіч траси видно, як розлилося назване в народі Міністерським озеро: окремі осередки води місцями мало не облизують дорожній насип. А ось із боку дніпровської затоки Верблюд картина набагато втішніша: стовбури дерев хоч і вкриті знизу водою, але така сама ситуація була там і торік. У щільних посадках під Вишгородом між соснами ще ховаються снігові плями, а Київське водосховище ніби й не збирається прощатися із зимою. Крижані поля зі сніжними шапками вкривають там усю видиму поверхню плеса від греблі ген до обрію.

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота (ліворуч) та Прем’єр-міністр Микола Азаров слухають інформацію
про готовність Дніпровського каскаду до пропуску водопілля.
Фото Oлега МAРКЕВИЧA 

Утім, жодної стурбованості у працівників станції це не викликає. Бо з іншого боку греблі буяє справжня весна. Ось метрів за двісті навпроти цієї бетонної споруди, а не в тісній залі «Укргідроенерго», й зустрічало Прем’єра керівництво цієї структури, Державної служби з надзвичайних ситуацій і столичної області.

На стендах наочно вказано райони можливого затоплення й підтоплення Київщини, власне Києва з його околицями, карти захисних споруд, наукові прогнози формування і проходження повені, максимальних витрат води. Судячи з карт, найбільша вірогідність небезпеки на ділянці Осокорки —Вишеньки включно з елітною нині Конча-Заспою.

Фахівці-гідроенергетики розповіли, що рівень водосховища наразі доволі низький, менший на 1,2 метра від штатного. Тож і потреби спусків води через аварійні водозливи немає. Але їх тримають у постійній готовності. Почутий невдовзі різкий шум і потужна хвиля, що порушили тихий спокій водного плеса, лише підтвердили сказане: випробування цих захисних систем проводять регулярно.

За словами голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, заснована на чітких прогнозах завчасна підготовка звела сили природи практично нанівець. Навпаки, суха тепла погода допомагає прискорити боротьбу з вірогідною стихією, значно пом’якшивши для людей і держави її наслідки.

Фахівець доповів, що загалом зусиллями рятувальників відкачано понад мільйон кубометрів води. Та й рівень паводка щодня потроху, але неухильно знижується. Залишаються локальні осередки підтоплень, зазначив Михайло Болотських, додавши, що на сьогодні у такому становищі 50 обійсть по всій країні. «Ситуація прогнозована і цілком керована, — заявив головний рятувальник країни, — завдяки тому, що цього року ми вперше провели таку масштабну підготовку до весняного водопілля».

Попри стислість часового проміжку перебування на ГЕС, він виявився для Миколи Азарова інформаційно насиченим і вкрай корисним: «Я переконався, що керівники володіють ситуацією, яка є спокійною і контрольованою. Причому переконався не по телефону чи на папері, а безпосередньо на місці».

Він також запевнив, що все найгірше вже позаду. А друга хвиля паводка з півночі, що очікується у 20-х числах квітня, не завдасть шкоди, бо до її зустрічі готові всі служби країни.

Стан захисних споруд Київської ГЕС — греблі й дамби — також не викликає жодних нарікань як Прем’єра, так і самих експлуатаційників. При цьому для уряду залишається актуальним завдання модернізації об’єктів гідроенергетики на Дніпрі. Як для посилення їх безпеки, зокрема подовження термінів експлуатації, так і для зростання виробничих потужностей на 10—15%.