ЕКОЛОГІЯ

Червона книга може недорахуватися ще кількох рідкісних видів рослин

Багато народів світу їх називають ключами від весни. В Англії вони - сніжні сережки, в Німеччині - снігові дзвіночки, у Франції - снігобуравчики. У нас - проліски, підсніжники. Ми досі віримо, що ними опікується святий Юрій, але і йому, либонь, уже не захистити "ключів від весни". Неабияких масштабів набула в країні торгівля лісовими квітами. Найзатишніше багатьом видам сьогодні на сторінках Червоної книги України - під державну охорону потрапили підсніжник складчастий і білосніжний, білоцвіт весняний, тирлич жовтий, сон, арніка гірська, шафран Ейфеля, цикламен Кузнєцова (та сама гірська фіалка), волошка карпатська, родіола рожева тощо.

Але що для декого з нас та Червона книга? До Дня закоханих (14.02) та 8 Березня ще далеченько, а в містах уже з'явилися продавці червонокнижних. У столиці перших перекупників екологи виявили наприкінці січня - поблизу метро "Берестейська" ті продавали підсніжники. Як пояснили в Київському еколого-культурному центрі, ранню появу їх спричинила "м'яка" зима - в Криму з'явилися на початку року. І почалося браконьєрське полювання - по-іншому й не назвеш варварське знищення.

- Те, що зараз продається в Києві, на Закарпатті, в Дніпропетровську та інших містах - це підсніжник складчастий, який росте тільки в Криму, - каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. - Аж до 8 Березня включно продаватимуть суто кримські підсніжники, бо більше ніде вони не розцвітають. Ближче до того дня в торгівлі з'являться цикламенти Кузнєцова - одні з найрідкісніших рослин. Їхній ареал поширення - 100(!) гектарів, це як п'ята частина столичного Труханового острова. Але щороку з'являються продавці з цими квітами, ще й викопують їх із корінням, продаючи як лікарський засіб.

Державна екологічна інспекція Мінекології проводить загальнонаціональну операцію "Первоцвіт". Мета її -запобігти знищенню рідкісних рослин. Рейдові бригади виловлюють перевізників і продавців, конфіскують мішки з рослинами, штрафують порушників - а браконьєри не каються. До критичного рівня зменшується кількість квіткових полян, знищується унікальна флора. Так, за останні 10 років минулого сторіччя в Криму щезло 39 видів рослин. За одне десятиріччя! За словами юриста фірми "Екоправо-Київ" Галини Левиної, за незаконний збут червонокнижних встановлено штраф близько 100 грн. На місці злочину складається протокол, продукція конфіскується. За одну контрабандну квітку порушник додатково сплачує 10-12 грн. На думку юриста, такі штрафи мізерні, якщо порівнювати з тим, які прибутки отримують продавці першоцвітів. Прогалиною українського законодавства, вважають фахівці, є відсутність кримінальної відповідальності за незаконний збут та реалізацію первоцвітів.

І все ж боротьба з "квітковими" браконьєрами дає свої результати - їх меншає. Як повідомляє Український екологічний портал, лише за 7 останніх років унаслідок проведення операції "Первоцвіт" обсяг реалізованих у столиці пролісків зменшився з 5 млн на рік до 100 тис.

Чи доживемо до того часу, коли на галявини першоцвітів завертатимемо лише з метою помилуватися красою? Хочеться вірити. Адже є прецедент - Долина нарцисів у Хустському районі Закарпаття. Туди вже давно пролягають не браконьєрські, а туристичні маршрути. Або ще один приклад - з Чернігівщини. "Кажуть, Катерина Велика, проїжджаючи з Бобровиці до Козельця, полюбляла навідуватися в наші ліси, і не лише на полювання, - розповідали мені жителі села Браниці. - Маємо унікальну місцевість в урочищі Темний ліс, де під дубами, грабами, в'язами стеляться ніжно-блакитні проліски. Ніде в окрузі більше такої краси немає. Помилуватися нею приїздять з усього Бобровицького, сусідніх районів. І не тільки закохані. Від кінця березня і аж до травня воркують біля тих ароматів. Головне: гармонію тендітних червонокнижних цвітінь ніхто не порушує. Не тому, що бояться штрафів, а щоб не сколихнути гармонію власного щастя..."

Залишається позаздрити чернігівцям і замислитися: невже не можна оточити такою любов'ю галявини пролісків, підсніжників, сон-трави, тирлича, шафрана тощо у лісах, які підступають до наших сіл і міст? Що заважає цьому? Що змушує нас купувати букетики первоцвітів у перекупників і тих, хто по-варварськи заготовляє їх? Якби не було масового попиту - браконьєрам просто не вигідно було б рвати квіти.