ШЕВЧЕНКІАНА

Що маємо зробити до 200-річчя нашого пророка

Нечасто посадовці розпочинають розмову з визнання невиконання указів Президента і рішень уряду. У міністра культури Леоніда Новохатька, схоже, іншого виходу не було, оскільки напередодні Віктор Янукович звернув увагу на незадовільну підготовку до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Підстав для занепокоєння більш ніж достатньо. Взяти хоча б таке. Нащадки повинні знати творчість Великого Кобзаря. Ще 2000 року був указ Президента про видання 12 томів повного зібрання творів Поета. Сьомий том побачив світ 2005 року. Після цього робота завмерла.

— За вісім років бездіяльності однаково має бути соромно всім, — наголосив Леонід Новохатько. — Кажу це не лише як міністр, а як громадянин…

Цю проблему, як і інші, влада не залишала поза увагою. Два роки тому уряд затвердив план заходів підготовки до 200-річчя Великого Кобзаря.

— Їх реалізація була млявою і неефективною, — визнає міністр. — Тож рік тому Президент України видав указ про додаткові заходи. Але й це не пожвавило роботу. Тому питання гостро стояло на засіданні Громадської гуманітарної ради, присвяченому підготовці відзначення 200-річчя Кобзаря. Уряд розробив відповідні заходи.

Як бачимо, про любов і повагу до Тараса Шевченка говорять у нас багато на всіх рівнях. Коли ж доходить до конкретних справ, не завжди все вдається. Першопричину цього, мабуть, влучно означив міністр: брак громадянського сорому, персональної відповідальності не лише перед Кобзарем, а й перед суспільством і майбутнім. Тому останні заходи, розроблені урядом, спрямовують не тільки на видавничі, упорядні та інші роботи, а й на виховання причетності кожного до великої справи. Підготовча робота має стати об’єднавчою для суспільства.

Що для цього планують? Насамперед популяризацію творчості і постаті Кобзаря. Передбачено завершення видання його творів, а також Шевченківської енциклопедії. Будуть знімати нові і реставрувати старі кінофільми, зняті за його творами.

Велику увагу приділятимуть культурно-мистецьким заходам, зокрема тематичним читанням, літературним конкурсам. Усе це має відбуватися не лише в столиці, а й у всіх регіонах. Міністр сподівається на ініціативу і участь громадських організацій у розгортанні такої роботи. Не лише в Україні, а й за кордоном.

Усі заходи, за його словами, повинні сприяти об’єднанню українців, а також зростанню іміджу України. Шевченко — наша гордість, але він належить всьому світові. Тому Президент звернувся до ЮНЕСКО та ООН з пропозицією визнати 2014 рік Роком Великого Кобзаря.

До великого ювілею повинна вийти енциклопедія українського генія. Фото надане інститутом літератури ім. Тараса Шевченка

Найбільше заходів, присвячених цій даті, планують провести в країнах, з якими було пов’язане життя поета і художника: в Україні, Росії, Литві, Казахстані, а також у Польщі. Леонід Новохатько вже звернувся до своїх закордонних колег з цього приводу і впевнений у співпраці.

За рік, що залишився, належить багато зробити щодо впорядкування пам’ятних місць. А ще в Києві планують побудувати сучасне архівосховище для оригіналів творів Тараса Шевченка. У Каневі передбачено облаштування Співочого поля для проведення хорових фестивалів.

Зрозуміло, підготовча робота вимагає коштів. За підсумками роботи першого кварталу уряд розгляне пропозиції щодо змін до бюджету на фінансування запланованих заходів.

Крім того, Міністерство культури оголосило конкурс на кращий логотип до 200-річчя Кобзаря. Участь у ньому можуть узяти всі, хто бажає.