ВЕСІЛЬНИЙ РУШНИК

Торік в Україні понад 300 тисяч пар отримали свідоцтва про одруження

Шлюби в Україні стають міцнішими - таку приємну тенденцію зафіксувала статистика. Адже, за словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, торік зафіксовано рекордно низьку кількість розлучень! Загалом "розбіглося" 126 тисяч пар, що майже на 14% менше, ніж позаторік, та майже на 25% менше, ніж у 2008-му. Нині кількість шлюбів традиційно перевищує кількість розлучень у 2-4 рази.

Безумовно, в кожному регіоні - своя статистика. У багатьох областях в минулому році одне розлучення припадало в середньому на кожні два одруження. Але в цілій низці регіонів можуть похвалитися серйозними підходами до створення родини. Так, високе співвідношення кількості укладених шлюбів до кількості розірваних торік було зафіксоване у Рівненській, Волинській та Львівській областях. В цих регіонах на кожні 3,5 шлюбу припадало одне розлучення. У Тернопільській та Івано-Франківській областях розлучалася кожна четверта подружня пара, у Чернівецькій області та місті Києві - на кожні 2,7 шлюбу припадало одне розлучення. За словами очільника Міністерства юстиції, показники нинішнього року продовжили тенденцію попередніх років щодо поступового зменшення кількості розірваних шлюбів у країні.

З одного боку, тут можна закинути: багато пар не реєструють шлюби, а тому якщо й розходяться, то в статистичних даних це не відображається. Та, вочевидь, якщо люди зважуються стати на весільний рушник і офіційно оформити стосунки, вони вже переконалися, що це - правильний вибір на все життя. Торік в Україні понад 300 тисяч пар отримали свідоцтво про одруження. Мабуть, найкраще знають, як разом прожити вік у любові і злагоді, на Закарпатті. Адже найміцніші шлюби - і це статистика відзначає упродовж цілої низки років - саме в Закарпатській області. Так, у 2010 році на кожне розлучення в регіоні припадало чотири шлюби.

А нещодавно подружжя Василя та Лідії Онайків із села Лантратівка Охтирського району на Сумщині відзначило 60-річчя подружнього життя. У 1951 році, якраз напередодні Міжнародного жіночого дня, вони стали на весільний рушник у рідному селі, пронесли через усі роки любов і повагу одне до одного. Усе своє життя подружжя Онайків провело в Лантратівці. Василь Якович спершу працював кіномеханіком, але, як мовиться, переважила любов до землі. Майже 40 літ орав на тракторі землю, у жнива сідав за штурвал комбайна. Лідія Євтухівна ходила на ланку - з подругами полола цукрові буряки, виконувала іншу роботу.

Як говорять ювіляри, хоч дата й діамантова, за цей час не надбали жодних багатств у вигляді коштовностей, золота, машин чи інших цінних речей. Зате мають прекрасну родину -трьох дітей, п'ятьох внуків, трьох правнуків. Вони піклуються про стареньких, завжди приходять на допомогу, навідуються в гості. Нині донька Раїса вчителює, а сини пішли сільськогосподарською стежиною. Микола працює фермером на Харківщині, Анатолій очолює СТОВ "Перемога" Лебединського району, яке за економічними показниками є одним з кращих на Сумщині.

З діамантовою подією подружжя вітали рідні, сусіди, друзі, знайомі. І як 60 літ тому, за широким родинним столом дзвеніли келихи з шампанським, лунало традиційне "Гірко!"