Я народився у 1961 році, навчався та спочатку проходив строкову військову службу в Україні. Та згодом служив за контрактом на території Російської Федерації (Приморський край). Після проголошення незалежності України звернувся до відповідних органів про повернення на Батьківщину. Було це у 1994 році. На Вінниччину я повернувся, але й досі не можу отримати паспорт громадянина України. Звертався до різних інстанцій: від місцевої влади до Президента держави, але допомоги так і не отримав. Тож з документів маю тільки свідоцтво про народження та військовий квиток. Також звертався до посольства та консульства РФ в Україні, але й там чіткої відповіді не дають.

Стільки років минуло, "перевів" купу конвертів і паперу, толку ніякого. А через відсутність паспорта я не можу офіційно влаштуватися на роботу, отримувати зарплату, жити повноцінним життям. Що робити?

Андрій ШКЛЯРУК,
селище Вороновиця Вінницької обл.

Віктор ДАВИДЕНКО,
перший заступник директора Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС:

- Шклярук Андрій Олексійович, 1961 року народження, уродженець Вінницької області, у 1992 році після проходження надстрокової військової служби за контрактом на території Російської Федерації повернувся в Україну і відтоді проживає у Вінницькій області без паспортного документа. Його особу підтверджено лише військовим квитком.

На сьогодні Шклярук А. О. має правові підстави для порушення клопотання про набуття громадянства України за територіальним походженням відповідно до частини першої статті 8 Закону "Про громадянство України", оскільки він народився на території України до 24 серпня 1991 року.

З урахуванням того, що заявник є особою українського походження, а також відсутнє документальне підтвердження його належності до російського громадянства, 18.02.2011 року відділом громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Вінницького районного відділу УМВС України у Вінницькій області від Шклярука А. О. прийнято клопотання про набуття громадянства України за територіальним походженням разом із декларацією про відсутність громадянства Російської Федерації.

Питання набуття заявником громадянства України буде вирішено відповідно до вимог законодавства України про громадянство. Паспортом громадянина України А. Шклярука буде документовано після реєстрації його громадянином України.