Експеримент, над початком якого ламали списи волонтери кілька місяців поспіль, нарешті має розпочатися. Полягає він у запровадженні нової моделі продовольчого забезпечення особового складу Збройних сил України. Питання організації харчування за рівнем важливості не поступається озброєнню. І це зрозуміло. Моральний стан, утома та голод — найважчі складові солдатського буття. Ситий воїн надійний в бою, на посту, в розвідці. Що було на слуху про харчування солдатів в армії раніше? Безкінечні нарікання на кухонні наряди, які відволікали хлопців від основного армійського завдання — освоювати військову справу і гідно захищати країну.

Солдатам потрібна не лише різноманітна, а й смачна їжа. Фото Володимира ЗAЇКИ

Умови диктують постачальники

Лише події на сході держави змусили військових і цивільних звернути увагу на організацію тилового забезпечення, особливо харчування. Коли на початку проведення АТО продовольча підтримка бійців лягла на плечі волонтерів, стало зрозумілим, що харчувати солдатів за запровадженою в 2006 році схемою аутсорсингу (передача частини завдань стороннім виконавцям на умовах субпідряду) у польових умовах не можна. Та й над раціоном військових слід замислитися.

Представник «Волонтерського десанту» Діана Петреня переконана, що добовий набір продуктів, унормований постановою Кабміну №426, недосконалий з точки зору потреб солдата. На думку волонтерів, вона дублює норми радянської армії… 1956 року. В сучасному війську зросла інтенсивність навантажень, змінився навіть зріст людей. Кілька десятиліть тому здебільшого зважали на калорійність, а співвідношення білків, жирів і вуглеводів залишали поза увагою. Тому, зазначають фахівці, перегляд норм харчування бійців — це важлива складова успішного виконання поставлених професійних завдань.

Волонтер навела такий приклад. Нормами передбачено 650 грамів хліба і здоба щодоби, але зовсім не враховано, приміром, уже для багатьох улюбленої кави. Діана Петреня звертає увагу і на брак у раціоні різноманітності й вибору.

Нарікання солдатів почасти виправдані. Бо порушення ніби немає, але й повноцінним харчуванням запропоновані страви не завжди можна назвати. Так, волонтер розповідає, що існує цілком законна заміна продуктів. Однак коли невиправдано замінюють дорожчі харчі на дешевші, скажімо, гуляш зі свинини курячими шлунками чи тушонкою —  це вже несправедливо. Діана Петреня вважає, що немає потреби в таких замінах у місцях постійної дислокації військових. Тут є змога зберігати і готувати свіже м’ясо сьогодні на сьогодні. А в польових умовах тушонка та згущенка, звісно, годиться.

Згадала вона і про необхідний продукт у раціоні кожної людини — рибу, яку замінюють кількою в томаті. Риба переважно імпортна, тож ціна її зависока, та й мороки із закупівлею більше. Тому надавачі послуг вдаються до заміни.

— Систему сучасного забезпечення бійця їжею можна було б вважати прийнятною, — розмірковує Діана Петреня, — якби відповідну послугу надавало не чотири компанії, як тепер, а значно більше. Нині ж вибір обмежений. Монополізувавши ринок, вони диктують свої умови. А в зоні проведення АТО забезпеченню їжею військовослужбовців мають приділяти більше уваги. Натомість є зауваження до фірм-постачальників, які в зону АТО лише доставляють продукти, а військові кухарі готують страви. Міноборони платить фірмам певну суму, за яку постачальник послуги має закупити продукти, затверджені відповідними нормами, і приготувати їх. На практиці виходить, що платимо за повний набір послуг, а отримуємо частковий.

За словами Діани Петрені, «Волонтерський десант» пропонує розділити одну послугу на дві: приготування їжі і доставка продуктів. Економія виходить чимала. Окрім того, постачальників продуктів у нас значно більше. Тож розділивши послугу, матимемо економію коштів і вибір конкурентоспроможного постачальника. А готуватимуть страви, як це й належить в армії, спеціально навчені армійські кухарі. Господарські ж роботи (прибирання їдальні, миття посуду і, звісно, чищення картоплі) виконуватиме цивільний персонал.

— Повернення до старої системи використання особового складу в нарядах на кухні не буде, — запевнила Діана Петреня.

Зламати систему

Оскільки нині увагу зосереджено передовсім на забезпеченні харчуванням бійців у зоні АТО, вирішено в кожній бригаді мати військового кухаря. Самі військові вважають, що людина, яка пліч-о-пліч з ними була на полі бою, більшою мірою зацікавлена готувати смачно, з душею, а не по-казенному. Адже до кухарів від фірм-постачальників ніхто з військових претензій пред’явити не може.

Як пояснюють ініціатори експерименту, цікавий він передовсім тим, що в наперед складеній технологічній карті можна буде надлишок хліба замінити на фрукти, каву, цукерки, мед. Погодьмося, їх бракує в раціоні військових. Волонтери запропонували зламати систему забезпечення і нормування добового раціону солдата і сподіваються на успіх.

Серед нововведень —можливість замовляти військовим частинам продукти за електронним каталогом, у якому складено меню на день, тиждень, місяць. Його розробляли представники військового департаменту, санепідемстанції, Інституту гігієни та медичної екології імені О. Марзєєва, кухарі з різних мереж, щоправда, меню можна змінювати. Начальник продовольчої служби обирає позиції, визначає калорійність страв, обчислює вартість. Певну калорійність враховано для деяких груп військових. Калорійність і ціну варіюватимуть. Приміром, якщо сьогодні перловка з м’ясом, то завтра можна дозволити дорожчу страву — гречку з м’ясом, а на зекономлені кошти дозамовити яблука, йогурти, вівсянку, яких нормами не передбачено. А ведення електронного реєстру продуктів на складі дасть змогу контролювати видатки і залишки продуктів. Це унеможливить зловживання на продовольчих складах і розв’яже проблему втрати продуктів. Саме так організоване харчування у країнах НАТО і миротворчих місіях.

Представники «Волонтерського десанту» при Міноборони сподіваються, що вже ніщо не завадить змінити систему продовольчого забезпечення особового складу ЗСУ — з середини вересня наміри вдасться реалізувати.

Для участі в експерименті залучено дві військові частини ЗСУ в Одесі та Львові, а також матросів фрегата «Гетьман Сагайдачний» Військово-Морських сил. Триватиме він три місяці. За результатами (організатори сподіваються, що вони будуть позитивними) планують запустити Єдину систему продовольчого забезпечення армії.

ДО РЕЧІ

Міністерство оборони України організувало «гарячу лінію» тилу, що прийматиме скарги військовослужбовців на незадовільне чи неякісне харчування, повідомляє управління преси та інформації МОУ.

«Якщо вас не влаштовує якість харчування, недотримання продуктової норми, ваше місце вживання їжі не відповідає санітарним вимогам — обов’язково телефонуйте на «гарячу лінію», — закликають у Міноборони.

Військовим пояснюють, що в кожній їхній їдальні має бути розкладка продуктів (меню), в якій зазначено асортимент страв та фактичний вихід порції. 

Бійцям радять уточнити в безпосередніх командирів, чи поставили вони їх на продовольче забезпечення. Якщо ні — прохання звертатися на «гарячу лінію». Фахівці запевняють, що всі дзвінки анонімні.

ОСНОВНІ НОРМИ
забезпечення продовольством військовослужбовців Збройних Сил України 
(
згідно постанови Кабінету Міністрів від 29.03.2002 № 426)

Норма № 1 – загальновійськова


Найменування продукту


Кількість на одну людину на добу, грамів


Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту



350


Хліб із борошна пшеничного першого сорту


400


Борошно пшеничне першого сорту


50


Борошно пшеничне другого сорту


15


Крупи різні


120


Макаронні вироби


40


М'ясо


200


Риба


150


Жири тваринні топлені, маргарин


15


Олія


25


Сир сичужний твердий


15


Масло


30


Яйця курячі, штук (на тиждень)


2


Цукор


70


Сіль, сіль йодована


25


Чай


1,2


Лавровий лист


0,2


Перець


0,3


Гірчичний порошок


0,3


Оцет


1


Томат-паста


6


Дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані


0,5


Картопля і овочі, усього


900


у тому числі:

картопля

капуста



600

130


Буряки


30


Морква


50


Цибуля


50


Огірки, помідори, коріння, зелень


40


Сухофрукти


20


або соки фруктові (плодово-ягідні)


100


Полівітамінний препарат типу "Гексавіт", драже 
(видається з 15 березня по 15 червня)



1