ПОДІЯ

У Києві стартував 40-й - ювілейний міжнародний кінофестиваль "Молодість"

Це наймасштабніша кіноподія в Україні і Східній Європі. На його відкриття приїхали Жерар Депардьє, Фанні Ардан, Софі Марсо, Кристофер Ламберт, Володимир Меньшов, Рената Литвинова. Щорічно фестиваль представляє понад 250 фільмів зі всього світу. Перші кроки на шляху до світового кінематографу разом з "Молодістю" робили відомі сьогодні режисери і актори Фред Келемен, Франсуа Озон, Андраш Монорі, Олексій Балабанов, Денис Євстигнєєв, Іван Гаврилюк. Деяких учасників фестивалю пізніше відзначили "Золотою пальмовою гілкою" (Брюно Дюмон) і "Оскаром" (Ален Берлінгер, Володимир Меньшов).

Сорокову "Молодість" організатори не випадково позначили латинськими цифрами XL - дуже великий фестиваль. До конкурсної програми (вона складається з 57 фільмів) увійшли студентські, короткометражні і повнометражні фільми. А в цілому програма ювілейного фестивалю (він триватиме тиждень, з 23 по 31 жовтня) - потужна і насичена цікавими подіями.

Поза конкурсом буде презентовано близько 25-ти програм - "Німецький бульвар", "Французьке кіно сьогодні", "Нове американське кіно", документальне американське кіно. Вперше з'явиться тематична програма "Синергія" - про актуальну тенденцію в сучасному кіно - дифузію мови кіно і відео-арт. Глядачів також чекають "Скандинавська панорама", ретроспектива фільмів Пьера Етекса, картини французького режисера Зігфріда з виступом його музичного колективу, вечори, присвячені видатним діячам кіно, майстер-класи відомих акторів. Всього на фестивалі буде представлено 350 кінострічок.

Українські стрічки готові до боротьби

Українські фільми готові до конкурсної боротьби за призи Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість-2010". Гран-прі - статуетка Скіфського оленя і 10000 доларів. Призи за кращий повнометражний ігровий фільм, за кращий короткометражний фільм і за кращий студентський фільм становлять 2500 доларів. Кращий молодий актор отримає приз імені Ів Монтана і 1000 євро.

- Цього року на фестивалі багато українських фільмів, і шанси отримати призи у них є. Вони не програють на тлі сильної міжнародної програми. - говорить генеральний директор фестивалю Андрій Халпахчі. - На Гран-прі претендує фільм Сергія Лозниці "Щастя моє", який цього року брав участь у конкурсній програмі Каннського фестивалю.

Андрій Халпахчі відзначив й інші українські стрічки, представлені в категоріях студентських і короткометражних фільмів, а також конкурсну програму "Панорама українського кіно", в якій представлено понад 30 кінострічок.

Історія кохання від Софі Марсо і Кристофера Ламберта

Фестиваль відкрили зірки світового кіно Софі Марсо і Кристофер Ламберт фільмом "Картагена". Це дебютна стрічка режисера Алана Монна. Вперше вона з'явилася 9 листопада 2009 року в Парижі і за цей час встигла завоювати симпатії глядачів і критиків.

Сюжет фільму досить банальний, таких історій у світовому кіно чимало. Вона - жінка, прикута до ліжка після автокатастрофи. Він - боксер-п'яниця, який наймається доглядати за нею. Проте "Картагена" справляє приголомшуюче враження. Мабуть, саме на таких фільмах розумієш, що це означає - "зірка світового кіно". Талант Софі Марсо і Кристофера Ламберта, унікальні режисерські знахідки перетворили банальну історію на шедевр. Глядачі ще раз побачили історію кохання, в яку віриш від початку до кінця. Герої фільму демонструють величезну силу духу, стійкість і віру, не зважаючи на важкі випробування. У фільмі немає хеппі-енду, героїня так і залишається паралізованою. Проте фільм залишає відчуття світла, дає надію тим, хто зневірився і занепав духом.

За словами режисера фільму, сумнівів у виборі акторів у нього не було - від початку головними героями він бачив Софі Марсо і Кристофера Ламберта. І актори, прочитавши сценарій, відразу погодилися.

- Ця роль була для мене досить складною, - зізналася після показу Софі Марсо. - Я звикла грати тілом, а тут довелося шукати інші акторські можливості. Нерухомість героїні виявилася певним ключем для розкриття її характеру.

І актрисі це вдалося. Її очі висловлюють величезну гамму переживань і відчуттів, її голос зачаровує. Скупими фарбами показує свого героя і Ламберт. Силу його переживань і глибину любові глядач читає в очах актора. Софі Марсо і Кристофер Ламберт немов живуть у кадрі.

- Коли мені було 16 років, моїми кумирами були Ален Делон, Жан-Поль Бельмондо, Катрін Деньов, - зізнався Ламберт. - Раніше кіно було іншим. Глядачі ходили дивитися на зірок, а зараз їх більше привертає сам фільм, події, персонажі. Часто успіх мають фільми, в яких акцент зроблений саме на події, як у фільмі "Аватар". І мені іноді шкода, що так відбувається, адже добре, коли у фільмі є герой, якого хочеться наслідувати, який веде за собою.

Напевно, "Картагена" - найкраще підтвердження творчого кредо актора. В цьому фільмі майже немає подій, його неможливо переказати - проте глядач захоплюється його героями, які дають надію і силу жити.