Хто б міг подумати, що довкола виробництва відомого всім нам з дитинства гематогену розгорнуться справжні баталії з блокуванням роботи нашого українського підприємства, яке його випускає (а це товариство з обмеженою відповідальністю «Натур +», розташоване в Ірпені на Київщині), з вилученням оригіналів усіх документів і оргтехніки, із забороною користуватися мобільними телефонами і — в разі не дотримання цієї вимоги — з погрозою запроторити в буцегарню, з ламанням дверей у кабінет директора (і це тоді, коли саму директорку, яка стояла біля входу, банально не пропускали на територію підприємства) і опечатуванням складу готової продукції й вилученням виробничої лінії? Що ламатимуться списи у судах, де вітчизняному виробникові, який випускає цей лікарський засіб уже не один десяток років, доведеться доводити своє право робити це безперешкодно і, образно кажучи, доводити, що він не верблюд і жодних правил гри на фармацевтичному ринку не порушував, а тільки відстоював змогу бути одним із його гравців?!

То звідки ноги ростуть?

Причому чоловіки, які прийшли з обшуком (зачитали ухвалу Солом’янського райсуду Києва про те, що в межах кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК, вони мають право на обшук і вилучення препарату для проведення хімічної експертизи, а також усієї дозвільної та фінансово-господарської документації), тільки здаля показали посвідчення (сказали, що представляють ГУ СБУ в Києві й Київській області), не даючи працівникам підприємства реальної змоги не те що записати їхні дані — навіть роздивитися, хто вони й звідки…

«Вони з’явилися в обідню перерву, коли прохід на територію підприємства відкритий, бо всі виходять обідати, — згадує ті події майстер Любов Вакула. — Зайшли як до себе додому, дуже переконливо «попросили» людей вийти на вулицю, а тих, хто прийшов на другу зміну, взагалі не пустили на територію, почали заходити у всі кабінети й робити все, що їм заманеться. Опечатали виробничі приміщення й склад готової продукції. А вже під вечір, мабуть, упоравшись зі своїм завданням, лише кілька з них вийшли через центральний вхід, а решта — з вилученими документами — чомусь пішли геть через чорний хід». 

Цей «візит» вельми впевнених у собі молодиків у цивільному, які заходили через парадні ворота, а виходили через запасні (чому, можна тільки здогадуватися), стався 19 травня, проте, кажуть на підприємстві, «ноги ростуть» із подій, які передували не надто чемним відвідинам нібито співробітників Київського обласного управління СБУ. «ТОВ «Натур +» є виробником оригінального вітчизняного лікарського засобу гематоген за вдосконаленою технологією виробництва в сертифікованих за найвищими стандартами виробничих приміщеннях на підставі ліцензії МОЗ. Також маємо дозвіл власника товарного знаку «Гематоген» на використання цього слова, — йдеться у листі трудового колективу підприємства на ім’я керівника СБУ Валентина Наливайченка, а далі роз’яснення, з чого все почалося: — Останніми роками на ринок України намагаються у великих кількостях контрафактно завозити під назвами «Гематоген», «Гематоген з добавками», «Гематоген руський», «Гематоген дитячий» вироби схожого складу, але сумнівної якості та дії з країн ближнього зарубіжжя, здебільшого РФ та Республіки Білорусь».

Судові перипетії

У листі — про те, що конкуренти пішли ще далі: вони — всупереч вимогам Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» — ще торік зареєстрували товарні знаки «Гематоген з курагою (з чорносливом)» (заявку на реєстрацію подав пан Є. Таранюк «в інтересах російсько-білоруських виробників»). Звісно, ТОВ «Натуропрепарат» як власник свідоцтва подав позов до Державної служби інтелектуальної власності та Є. Таранюка і 25 лютого цього року виграв його. А 13 березня в офіс «Натур +» приходить пан Назар Саламаха (представник ГУ СБУ в Київській області) з украй цікавим папером: мовляв, «відповідно до ст.6 та п. 5 ст. 7 Закону України «Про контррозвідувальну діяльність», просимо надати відомості щодо кількості виготовленого та реалізованого лікарського засобу «Гематоген», вартості за одиницю вказаного препарату протягом 2014—2015 років». Люди дивувалися: мовляв, ми — і контррозвідувальна діяльність? Це якась маячня! І — підготували аргументовану відповідь, суть якої: роз’яснення, що жодного стосунку до контррозвідки не мають, бо випускають препарат, який покращує склад крові. А в цей час пан Є. Таранюк подає апеляційну скаргу, проте 16 квітня вже апеляційний суд міста Києва залишає рішення Солом’янського райсуду без змін. А у травні на «Натур +» налетіли гості…

Чиє шило у нашому мішку

На головне запитання — «Хто стоїть за цими свавільними діями й фактично нападом на підприємство?» — працівники «Натур +» лише знизують плечима: мовляв, хто ж його знає, нам цього достеменно не відомо. «Розумієте, — сказала у телефонній розмові з кореспондентом «УК» його директор Алла Симоненко, — ніхто з тих, хто ввірвався на нашу територію 19 травня, людям нічого не пояснив: ми дізналися, що є якесь кримінальне провадження, але в чому нас звинувачують, ми не знаємо й досі». Та, як кажуть, шила в мішку не втаїш. Тож не на диктофон і не називаючи прізвищ, співробітники підприємства відверто зазначають, що версія того, що відбувається з вітчизняним виробником гематогену, у них єдина: Російська Федерація — руками внутрішніх українських «помічників» — веде проти України зокрема й війну на міні-фронтах, а в цьому конкретному випадку намагається поставити на коліна українських виробників гематогену, щоб розчистити дорогу на наш ринок для своїх виробників. Так-так, саме для отих двійників під назвою «Гематоген із чим вони там захочуть»…

Так звана російсько-українська економічна війна має офіційний початок: це 20-ті числа липня 2013 року, коли російські митники — після того, як їхня митна служба внесла у перелік «ризикових» українських імпортерів — почали зупиняти на кордоні всіх без винятку, хто перевозив українську продукцію. Постраждали тоді й виробники твердих сирів, і цукерок з шоколадом, потім було заблоковано транзит нашого цукру. А тепер вітчизняні фармацевти, які випускають гематоген, теж мають мороку, бо, вважають на підприємстві, комусь не вгодили своєю принциповою позицією, обстоюючи зареєстровану за всіма правилами торгову марку «Гематоген». До речі, збитки українських товаровиробників обраховувались не мільйонами — мільярдами, але досі ляльководові, який стоїть за подібними рішеннями і діями, усе сходить з рук.

Що ж до шкоди, завданої діями працівників нібито  ГУ СБУ в Києві й Київській області підприємству «Натур +», то кожен день простою, як зазначає головний бухгалтер цього підприємства Ольга Дудник, обраховується 69,6 тисячі гривень тільки прямих збитків. Окрім того, у підготовленій О. Дудник довідці йдеться про те, що «на складі опечатано готової продукції на 3 млн 933 гривні». Тому не можливо розрахуватися з постачальниками сировини й матеріалів, які відпускають свою продукцію з відстрочкою платежів. А також — через брак коштів — підприємство не має змоги заплатити за енергоносії й виплатити людям заробітну плату, що спричиняє недоплату податків, утриманих і нарахованих на зарплатню. 

Отже сирна війна, українсько-російський газовий конфлікт, анексія Криму, гібридна війна на сході України, а тепер ще й наступ на вітчизняних фармацевтів — усе це, найімовірніше, ланки одного ланцюга.

Тобто Російська Федерація, щоб досягти своєї мети, не гребує нічим. Інакше як пояснити зв’язок між забороною гематогенів з добавками і тим, що відбувається довкола українського виробника цього лікарського засобу, який видно навіть неозброєним оком?!

Звісно, виробники гематогену звернулися з офіційними листами і в Службу безпеки, і в Генеральну прокуратуру. Проте на їхні листи, які трудовий колектив підприємства спрямував на ім’я голови СБУ Валентина Наливайченка, його колеги, який очолює головне управління СБУ в Києві й Київській області, Михайла Глуговського та генерального прокурора Віктора Шокіна співробітники «Натур +» відповіді ще не отримали. Як, до речі, і «Урядовий кур’єр», який теж розіслав інформаційні запити у всі ці державні структури, щоб з’ясувати, в рамках якого кримінального провадження вітчизняному виробникові гематогену завдали стільки збитків і хто ті збитки відшкодовуватиме, коли в історії буде поставлено справедливу крапку.