МУЗИЧНІ ПІДСУМКИ

Симфонічний оркестр під керуванням Вікторії Свалявчик-Цанько влаштував концерт із творів Штрауса

Такої кількості вальсів протягом двох годин у Закарпатській обласній філармонії не звучало, мабуть, від самого спорудження старовинної будівлі. Симфонічний оркестр під керуванням Вікторії Свалявчик-Цанько влаштував концерт із творів Штрауса.

— Йоганн Штраус-молодший був і залишається «королем вальсів», йому в цій царині немає рівних, — розпочала вечір мелодій славетного віденця ведуча, музикознавець Наталія Піцур. — Як майстра вальсу — безтурботного, веселого, поетичного — цього композитора не перевершив ніхто, його твори заполонили все XIX століття.

Музичні твори ілюстрували артисти.Фото автора

В Ужгороді, поряд із «Віденським», так само грайливо звучав і «Голубий Дунай», інші вальси. Одну з найефектніших композицій «Вічний рух» сучасники цілком справедливо назвали музичним жартом, адже його можна грати до нескінченності суцільним повторенням. І тому посеред гри диригент, повернувшись до публіки, пожартувала: «Може, доста?..»

У вечорі взяли участь молода випускниця Римської консерваторії, гастролююча співачка з Ужгорода Мар’яна Боднар. Вона стажується в музичній академії у Відні, бере уроки в солістки Віденської опери українки Вікторії Лук’янець. Натхненно виконав твір із келихом вина в руках заслужений артист України Петро Матій. Келих під оплески й перехилив…

Аматори «заробили» запрошення на наступний концерт

Деякі з творів ілюстрували артисти. Польку «Ковальська» супроводжував дзвінкими ударами по ковадлу ударник оркестру Олександр Дюре. А Іван Варгол, одягнений тірольцем, майстерно видував звуки з окарини (керамічної свистульки), супроводжуючи ними виконання польки «Зозуля».

Всі мелодії супроводжували зображення на великому екрані: Віденська опера, палаци та архітектурні ансамблі столиці Австрії, портрети композитора. На сцені знову запанував вальс, коли на ній з’явилися професійні танцівники — подружжя Іштван і Юліанна Балінт. Знайшлася пара бажаючих станцювати під мелодію Штрауса і в залі. Вийшовши на сцену, аматори «заробили» запрошення на наступний концерт симфонічного.