Незаконне переведення безготівкових коштів у готівку — це один із найприбутковіших і поширених видів нелегального бізнесу. Відповідні послуги надають цілком респектабельним підприємствам, посадові особи яких у такий спосіб ухиляються від сплати податків і отримують невраховану готівку. Але, як запевняють у ДФС, тепер подібні послуги стали ризикованішими й значно зросли в ціні. А також наголошують, що нині замовникам доводиться відповідати за свої дії так само, як і організаторам.

За словами голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, лише у січні-лютому 2016 року податкова міліція ліквідувала 13 конвертаційних центрів із загальним обігом 10,7 мільярда гривень. За відповідний період минулого року ліквідували 11 конвертаційних центрів із загальним обігом 1,6 мільярда гривень. Насіров додав, що для ліквідації незаконних схем конвертації ДФС істотно посилила роботу оперативних підрозділів, які мають електронні бази й аналітичні системи, що дають змогу виявити шахраїв.

За його словами, раніше в боротьбі з цим явищем усі дії спрямовували на організаторів і учасників ОЗГ. Нині відпрацьовують і замовників таких послуг, так званих вигодонабувачів. Наприклад, під час відпрацювання одного з конвертаційних центрів у Києві, у межах розслідування кримінального провадження, відкритого за низкою статей, провели шість обшуків у банках, за місцями проживання фігурантів розслідування і в офісах підприємств реального сектору економіки.

У результаті виявили й вилучили комп’ютерну техніку, електронні носії інформації, фінансово-господарську документацію «транзитних» і фіктивних підприємств, чорнові записи, 161 печатку підприємств і страхових компаній, п’ять печаток банків і готівку в гривнях, доларах США і євро на загальну суму 487,7 тисячі гривень. Під час аналізу руху коштів встановили, що більшість грошей з рахунків підприємств — учасників конвертаційного центру транзитом переказували на рахунки фіктивних підприємств у багатьох банках. Загальний обіг коштів конвертаційного центру становив понад 3 мільярди гривень.

«Дуже сумно, що бізнес досі використовує «податкові ями». І ми ще раз хочемо пояснити підприємцям: цього робити не треба, бо ми їх усе одно зупинимо», — наголосив голова ДФС.

Перший заступник голови ДФС Сергій Білан зазначив: якщо в травні 2015 року послуги конвертаторів становили 6,5—7% переведених у готівку коштів, то зараз — уже 12%. «Тобто робота конвертаторів стала ризикованішою і, відповідно, дорожчою», — зазначив Сергій Білан, додавши, що завдання ДФС полягає в тому, щоб зробити роботу конвертаційних центрів настільки невигідною, що підприємствам буде простіше заплатити податки «по-білому», ніж користуватися послугами конвертаторів.

Розповідаючи про основні схеми роботи конвертаційних центрів, Сергій Білан наголосив, що їх кілька. Одна з них — так звані скрутки, тобто заміна найменувань товару в податкових накладних. Ще одна схема — використання фізичних осіб-підприємців. «Підприємство офіційно ввозить продукцію, потім реалізує її за готівку ФОПам, які перебувають на спрощеній системі звітності, а відтак документи і готівку продають конвертаторам», — зазначив С. Білан. Третя схема — використання компаній фінансово-страхового сектору.

Як розповів Сергій Білан, у ДФС створено спеціальний відділ, який займається банківською і страховою сферами. «Тільки-но ми починаємо приділяти конвертаторам увагу в одному з регіонів, проводимо процесуальні дії, вони намагаються переміститися в іншу область, — пояснює він. — Наприклад, розпочали активну роботу в Києві, Одесі, Дніпропетровську. Звернули увагу, що конвертатори перемістилися до Харкова. Так само використовують різні галузі економіки. Почали з банків, бачать, що не все в них так вдало, як сподівалися, і ризиковано, перейшли на будівельні компанії. Почали опрацьовувати будівельні компанії — вони переключаються на сільськогосподарські».

За словами Сергія Білана, завдяки запровадженню системи електронного адміністрування ПДВ і зусиллям усіх органів держави, які борються з фінансовими правопорушеннями, з тіні було виведено майже 5 мільярдів гривень. У ДФС запевняють, що й надалі податківці вживатимуть усіх можливих у межах правового поля заходів для боротьби з тіньовим бізнесом.

Окрім оперативної роботи щодо припинення діяльності конверт-центрів, у ДФС активну увагу приділяють і відкритому діалогу з бізнесом. За словами Романа Насірова, служба ініціює підписання меморандумів про співробітництво з підприємствами окремих галузей, які сприятимуть відмові від застосування тіньових схем у бізнесі.