Звертаючись до військовослужбовців, глава держави наголосив на важливості єднання: «В цій залі отримують нагороди ті, хто раніше стояв по різні боки барикад: і колишні майданівці з «Айдару», і працівники органів МВС, і офіцери та солдати Збройних сил. Нині ви всі разом, пліч-о-пліч захищаєте одну країну — нашу Україну. Наш демократичний лад. Наше право на вільне життя».

При цьому він звернув увагу на єднання всього суспільства перед загрозою навали. «Читаючи рядки довідок про бої «айдарівців», як ніколи розумію, що тоді, на Майдані, ми змогли перемогти режим силою духу таких людей. Адже воюють під Хрящуватим та Щастям колишні студенти, програмісти, бізнесмени, одне слово, цивільні люди. Але ж як успішно воюють!» — сказав глава держави.

Він також висловив упевненість, що українська армія переможе в цій війні, не віддасть «жодного клаптика вітчизняної землі». «Ми зробимо все, щоб забезпечити нашу перемогу і відновити українську владу. Воюючи на Донбасі, ви бороните свою вулицю, свій дім, своє село чи місто, свою область, ви бороните Україну, щоб додому до українців не прийшов ворог», — звернувся до присутніх Петро Порошенко.

Державні нагороди з рук глави держави отримали 28 воїнів. Зокрема орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено першого заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу генерал-майора Віктора Назарова (він займається питаннями планування застосування сил та засобів в АТО). Як повідомляє прес-служба Президента, за безпосередньої роботи у військах, в умовах, пов’язаних з ризиком для життя, генерал-майор проявляє особисту мужність та відвагу. Цим орденом також нагороджено начальника штабу — першого заступника командира зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 72-ї окремої механізованої бригади майора Романа Панюшенка. Він організував систему протиповітряної оборони бригади. Завдяки цьому вдалося збити 2 безпілотники.

У недалекому минулому цивільні, вони швидко навчилися успішно воювати. Фото УНIAН

Орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав старший оператор протитанкового відділення протитанкового взводу 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» молодший сержант Віталій Гоготов. Він брав активну участь у спеціальних заходах протидії терористичній діяльності, а в боях біля селища Хрящувате під щільним вогнем противника виявив та подавив 4 вогневі точки противника, вчасно помітив та знищив ворожі машини з боєприпасами.

Орден «За мужність» ІІІ ступеня вручено також військовослужбовцеві 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» молодшому сержанту Анатолію Хмарі. У бою біля селища Новосвітлівка Луганської області для виявлення вогневої точки противника боєць викликав вогонь на свою бойову машину, завдяки чому вдалося знищити танк терористів. Однак і в нашу машину влучив снаряд, внаслідок чого солдат зазнав поранення. Незважаючи на це, він таки зумів вивести пошкоджену машину з поля бою. 

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»