Головний лікар Вознесенської ЦРЛ
Микола ГОМЕНЮК

Інститут сімейної медицини у Вознесенську, що на Миколаївщині, працює вже впродовж десяти років. Про специфіку роботи фахівців розповідає головний лікар Микола Гоменюк.

- Миколо Анатолійовичу, як перекласти терміни "персоніфікація" і "оптимізація" більш зрозумілою для звичайної людини мовою? У чому все ж таки суть реформ, які впровадили у місті?

- Все дуже просто. Ми вийшли на інший рівень управління, створили нову систему охорони здоров'я. Україні сьогодні потрібна така система управління, за якої кожна конкретна людина зможе отримати потрібну медичну допомогу у визначений час, у визначеному місці, у повному обсязі і з мінімальними для бюджету витратами. В основу функціонування такої системи мають бути закладені два головних принципи: медична та економічна доцільність, тобто раціональний розподіл обсягів медичної допомоги та витрат на її надання.

Як це зробити реально?

- Ми повинні навчитися правильно витрачати ті гроші, які є. Наприклад, в Україні на медичне обслуговування щорічно виділяється 500 грн з розрахунку на одну людину. А ви знаєте, на що йдуть ці гроші? Ми прагнемо зробити так, щоб кожен житель міста знав, яка сума на нього витрачена, які послуги він може отримати і де краще це зробити. І, як свідчить світовий досвід, найкращим варіантом практичної реалізації таких умов є інститут сімейного лікаря - лікаря загальної практики, який виконує зазвичай функцію базового менеджера. У його завдання входить формування найоптимальнішого "маршруту" обстеження і лікування своїх пацієнтів, керування потоками і обсягами медичної допомоги, а отже, і вплив на розподіл фондів і зниження нераціональних витрат. Тобто сімейний лікар - перший, до кого звертаються пацієнти. Саме він визначає, яке лікування людині потрібно, і вже залежно від цього говорить, що робити далі: або надає допомогу в межах своєї компетенції, або записує пацієнта на прийом до вузького спеціаліста. Тобто пацієнтові залишається тільки прийти в зазначений час у зазначене місце. До того ж послуги сімейного лікаря найменш затратні й можуть становити до 80% усіх медичних послуг, які надаються населенню. Скажімо, аналіз крові, зроблений на базі сімейного лікаря, коштує 1,5 грн. Такий аналіз, але вже в стаціонарі районної лікарні, обійдеться в 12 грн, а в обласній лікарні - 30 грн. Сьогодні послугами сімейного лікаря користується майже 80% жителів нашого міста.

- Зараз багато говорять про сімейну медицину, але мало хто уявляє, як вона повинна реально функціонувати. Наскільки успішно працює ця система у вашому місті?

- Наша програма (до речі, вона застосовується вже 10 років) побудована таким чином, що сьогодні сімейний лікар може реально керувати обсягами медичної допомоги й витратами фонду на своїй дільниці, одержувати інформацію про кожного пацієнта, в тому числі за видами медичної допомоги, яка надавалася в інших медичних закладах, витратами на її надання. Сьогодні в медичній базі даних Вознесенська зареєстровано 40 тис. жителів, які розподілені по чотирьох амбулаторіях сімейної медицини, одна з яких розташована на базі районної поліклініки, решта - в місцях найкомпактнішого проживання населення міста.

- Яким чином лікар одержує інформацію про пацієнтів?

- У нас кожен лікар має комп'ютер з базою даних. Функції сімейного лікаря: ведення електронної амбулаторної карти й історії хвороби пацієнтів денного стаціонару, реєстрація послуг, виконаних основним персоналом амбулаторії сімейної медицини з розрахунком собівартості, витрат на кожного конкретного пацієнта, статистичні діагнози, управління групами пацієнтів, які мають інвалідність, управління флюорооглядами, моніторинг проведення імунізації населення, формування електронного паспорта родини і ще багато іншого. Це дає змогу повноцінно організувати роботу сімейного лікаря з конкретним жителем, а не з середньостатистичним громадянином. Надалі цілком можливо створити систему "керованої" медичної допомоги в рамках існуючого фонду, зробити розподіл бюджету раціональним і прозорим. Всі ці перетворення, як показують дані опитувань, позитивно сприймаються жителями. Принаймні так вважають понад 60% жителів Вознесенська.

- Ви говорили про те, що кожен житель міста повинен знати, скільки коштує його лікування. Це справді так?

- Звісно, всі звернення пацієнтів до лікаря ми прораховуємо. Кожен бажаючий може ознайомитися з цим кошторисом. Але, і я це підкреслюю, йдеться про те, скільки це коштує для держави. Адже для пацієнта лікування майже безкоштовне.

- Які стимули для якісної роботи лікарів використовуються?

- Сьогодні, згідно з рішенням міської ради Вознесенська, місцеві с імейні лікарі щомісяця отримують диференційовану доплату до 35% їхнього посадового окладу за якість роботи, а їхні помічники - до 10%. Тут обов'язково враховується наднормова кількість жителів, які бажають, щоб їх вів конкретний фахівець, якість роботи та націленість на кінцевий результат, раціональне використання фонду дільниці. Стимулом для сімейного лікаря є також і освоєння нових спеціальностей, володіння сучасними інформаційними технологіями. А найголовніше - переведення первинної медико-санітарної допомоги у Вознесенську на принципи сімейної медицини не призвело до провалу, чого бояться чимало керівників. Натомість покращилися показники здоров'я населення, доступність та якість медичної допомоги.

Наталія МИХAЙЛЕНКO
для "Урядового кур'єра"