Символічний знак, однак річниця роботи уряду Володимира Гройсмана припала на Страсну п’ятницю. Офіційного звіту Прем’єра у Верховній Раді цього дня не було, хоч він і виходив до трибуни, більш-менш докладно розповідаючи народним депутатам про поточні проблеми та шляхи їх розв’язання.

Багато в системі успішного реформування залежатиме від рішень парламентаріїв. Саме тому глава уряду закликав їх відставити політичні амбіції та політичні прапори й стати під єдиний Державний прапор. Його він назвав прапором реформ і перетворень, які дадуть змогу вже в середньостроковій перспективі досягти щорічного економічного зростання на рівні 4—5%. Роком раніше його завдання відрізнялося: зупинити кризу й стабілізувати економіку. «Прогнозували тоді, що нам не вдасться забезпечити зростання, не вдасться пройти опалювальний сезон, що кошти закінчаться у вересні. Але як засвідчив час, ми разом зробили максимально можливе, аби зупинити падіння й розпочати економічне зростання», — сказав Прем’єр, а потім нагадав, що з початку 2017 року українці отримали підвищену мінімальну заробітну плату, що з 1 квітня запрацювала урядова програма «Доступні ліки».

Напрацьовано й Середньостроковий план дій уряду до 2020 року. «Вірю в успіх цих реформ. Давайте віддамо належне нашій країні, яка має бути успішною», — резюмував глава уряду.

Володимир Гройсман завжди уважно ставиться до співпраці з Верховною Радою. Фото з Урядового порталу

Пенсії не вплинуть на показники макроекономіки

Після слів подяки парламентаріям за спільну роботу, українцям — за «мудрість, стійкість і добро», воїнам — за захист землі від ворогів Прем’єр-міністр закликав Верховну Раду якнайшвидше розглянути та ухвалити п’ять ключових реформ 2017 року. Вони, згідно з його сподіваннями, здатні змінити макроекономічну ситуацію, забезпечити зростання економіки в країні та сталий соціальний захист. Ідеться про пенсійну реформу, відповідно до якої з 1 жовтня підвищуватиметься рівень пенсій для понад п’яти мільйонів пенсіонерів — від 200 до 1000 гривень, скасовуватиметься оподаткування для пенсіонерів, котрі працюють. В уряді запевняють, що зміни не вплинуть на макроекономічні показники. Натомість механізм перетворень допоможе пенсіонерові отримувати гідне фінансове забезпечення, яке буде прив’язане до трудового стажу. «Не треба забувати й про дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який становить близько 5% нашого ВВП. Тут потрібен баланс, і уряд цей баланс знайшов. Це буде історичне рішення», — додав оптимізму Володимир Гройсман.

Через зміни в системі земельних відносин планують сформувати сталий фермерський клас. Згодом відбудеться публічний продаж державного майна, яке нині використовують переважно неефективно. Щодо перетворень в освітній галузі та системі охорони здоров’я Прем’єр висловився так: «Маємо пришвидшити ухвалення цих рішень. Українці отримають доступ до нової якісної української школи. Можемо сформувати нову систему фінансування системі охорони здоров’я, нові госпітальні округи, запровадити окремі програми. П’ять ключових реформ, і зміни будуть відчутні. І я готовий за успіх цих реформ нести всю політичну відповідальність, але вірю в успіх реформ». Та найголовнішим завданням уряду на поточний рік його очільник вважає «конвертування показників зростання ВВП у зростання реальних доходів громадян».

Ренту на газ краще знизити

Під час цієї «години запитань» окремо йшлося про можливості країни. Наприклад, за умови посилення економіки оборонний бюджет можна буде за потреби збільшити вдвічі. Нині він становить 130 мільярдів гривень. Не менш важливе питання, на думку Володимира Гройсмана, — зниження у 2018 році ставки ренти на видобуток природного газу: з 29% для приватних компаній, з 50% — для державної компанії «Укргазвидобування» до єдиної ставки 12% ціни газу. За рахунок цього планують збільшити річний видобуток блакитного палива.

Про зміни в освіті йшлося так: «Маємо пришвидшити ухвалення необхідних рішень. Українці повинні отримати доступ до нової якісної української школи. Школи, яка формує особистість справжнього патріота, який здатен бути конкурентним в сьогоднішньому конкурентному світі».

Володимир Гройсман також нагадав, що на 2017 рік заплановано розбудову системи кардіоцентрів у всій країні. За його даними, у 2015 році від серцево-судинних захворювань померли 404 тисячі українців. Загалом від таких хвороб співвітчизники помирають найчастіше — 68%. У Європейському Союзі цей сумний показник не перевищує 37%.

«Необхідно про­вести таку реформу, яка нас об’єднуватиме, буде компромісною, — додав він. — Повірте, краще діяти, ніж нічого не робити. Краще діяти, щоб створити нову систему фінансування галузі охорони здоров’я, сформувати якісні медичні округи, створити якісні заклади охорони здоров’я, в яких люди можуть розраховувати не просто на прийом лікаря, а отримувати ефективне лікування, діагностику, профілактику хвороб. Ми запроваджуємо окремі програми, і вони неодмінно дадуть результат».

Під завісу виступу глава уряду закликав народних депутатів ухвалити до завершення восьмої сесії Верховної Ради законодавство щодо індустріальних і технопарків. Він вважає, що нововведення стане істотним внеском в економічний і технологічний розвиток України.

До речі, у Кабміні не забули й про вітчизняну космічну галузь. Там усвідомлюють, що вона переживає важки часі у зв’язку зі зміною ринкової кон’юнктури та переорієнтацією на нові ринки збуту, потребує нових управлінських рішень, зміни підходів задля виведення підприємств цієї високотехнологічної галузі на новий рівень розвитку.

Окрім цього, Кабінет Міністрів готовий швидко й ефективно опрацьовувати й реалізовувати всі необхідні рішення, які перебувають у його компетенції, для реформування Державної фіскальної служби. У цьому контексті Прем’єр-міністр нагадав, що за чверть століття в Україні фіскальні органи стали одними з найкорумпованіших. Слова Прем’єра цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну: «ДФС треба очищувати. І тут треба розділити законодавчу функцію й виконавчу. Ухвалюйте закони — ми їх виконуватимемо. Свою частину роботи в межах урядових рішень ми зробимо ефективно».

Потім він нагадав про початок роботи з 1 квітня Єдиного електронного реєстру відшкодування податку на додану вартість.

Цієї п’ятниці Володимир Гройсман вважав за потрібне дати оцінку роботі керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак: «Вона професійно не готова до роботи на цій посаді. За рік керівництво НАЗК роботу завалило і не провело модернізації системи електронного декларування». Він наполягає на неодмінному ухвалені змін до законодавства щодо роботи НАЗК за будь-яких обставин у країні.