ПРИМИРЕННЯ

У неділю відслужили поминальний молебень за жертвами Волинської трагедії

Луцький римо-католицький костел святих Петра і Павла, розташований  в історичній частині обласного центру Волині, не міг вмістити всіх охочих, тож богослужіння транслювали на великий екран, встановлений на Замковій площі. Поминальну церемонію вів архієпископ Львівський Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький. Окрім священнослужителів і громадськості, на жалобних заходах у Луцьку були присутні високопосадовці — Президент Польщі Броніслав Коморовський та віце-прем’єр міністр України Костянтин Грищенко. Того дня священики та віряни молилися за загиблих синів і дочок Польщі й України також у храмах інших конфесій. І це, здається, нині найправильніший шлях  осмислення історичних подій 1943—1944 років. Усі інші мають яскраве політичне забарвлення…

По завершенні богослужіння Президент Польщі Броніслав Коморовський почав свою промову з  «Отче наш».  А далі зазначив, що співпраця між українським та польським народами вимагає щирого примирення та прощення на підгрунті болючої і сумної правди.

«Ми мусимо підняти тягар цієї правди — і поляки, і українці, і всі ті, хто бажає добросусідства, безпечного і майбутнього благополуччя наших народів», — наголосив польський лідер.

Також він зазначив, що між чотирма церквами (Греко-католицька та Римо-католицька церкви Польщі та України) було підтримано заклик на примирення.

«Ця спільна декларація про польсько-українське примирення на основі церков є особливо важливою подією, яка може бути переломною та набуде ще більшого значення, коли поширюватиметься», — додав польський Президент.

Щоб жертви  не переверталися в могилах

«У ній (декларації) однозначно наголошується, що жертвами злочину стали десятки тисяч невинних людей, серед яких старі, жінки та діти, здебільшого поляки, та водночас українці, а також ті, хто рятували від загроз сусідів і родичів», — сказав Броніслав Коморовський.

«Знаю, що такі слова не здобудуть підтримки серед тих, хто захоче зменшити або виправдати злочин, що був скоєний на Волині. Такі слова також не сприйматимуться тими, хто хоче підтримати українсько-польську ворожнечу. Однак ці слова можуть бути стимулом до добрих дій решти людей, які прагнуть українсько-польського примирення для визнання правди», — наголосив польський Президент.

На завершення він додав: «У спільній молитві ми повинні пам’ятати також і тих українців, які в рамках колективної відповідальності за злочини, скоєні іншими, стали жертвами воєнних злочинців на цій території протистояння».

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр  України Костянтин Грищенко наголосив, що історична правда важлива, але без політизації.  «Як вияв примирення, знак готовності будувати разом спільноєвропейське майбутнє, сьогодні ми схиляємо голови у пам’ять про жертв братовбивчого конфлікту, підносимо за них свої молитви». Він згадав комуністичну ідеологію як заваду у попередні роки для відвертого діалогу про Волинську трагедію.

Як відомо, минулого тижня польський Сейм, а раніше і  Сенат Польщі ухвалили  заяву щодо 70-річчя Волинської трагедії, в якій події 1943 року названі етнічною чисткою з ознаками геноциду.

Одночасно в документі  зазначається, що після падіння комунізму Польща та Україна багато зробили для подолання складного минулого. Поляки прагнуть до примирення і дружби з українцями. Це підтверджується багатьма доказами. Утім, справжнє примирення можна побудувати тільки на правді і спільному засудженні злочину.

У пошуках спільної правди

Президент Польщі  Броніслав Коморовський та віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко поклали квіти до пам’ятника загиблим 11 липня 1943 року полякам у костелі Непорочного зачаття Діви Марії у селі Кисилин на Волині,  а потім — до могили українців, які загинули 1941 року, повідомляє  УНІАН.

Як зазначив голова обласного Польського товариства імені Еви Фемінської на Волині Валентин Вакулюк: «Дві правди лежать поруч. Ми забули про одну правду — християнську. Тому діалог доведеться розпочинати спочатку. Всій Україні нема чого вибачатися за злочини, які скоїли кілька військових злочинців».

Своїми спогадами поділився і місцевий житель Михайло Шевчук: «Мені було тоді 10 років. У церкві правилося богослужіння, приїхали якісь «хлопці з лісу», поставили кулемета і почали розстрілювати всіх присутніх у костелі. Через кілька днів усіх закопали у рову неподалік».

Кисилинський сільський голова Адам Соколюк розповів, що того дня (11 липня 1943 року) загинуло 18 поляків, які входили в парафію цього костелу.

Прагнення свободи і суверенітету не виправдовує ані етнічних чисток, ані масових злочинів… Крайній націоналізм і шовінізм не служать народові, оскільки вони отруюють розум і серце», — зазначив пан Коморовський.

Яйце не повинно внести розбрат

Про те, що тема Волинської трагедії  надзвичайно чутлива, свідчить і інцидент, який стався по завершенні меси у Луцькому. Після меси глава польської держави підійшов поспілкуватися з віруючими, охорона не заперечувала. Серед тих, хто підійшов до польського Президента, був 21-річний уродженець Запорізької області. Він підійшов до Броніслава Коморовського і нібито розчавив у нього на плечі яйце. Громадянина допитали, однак не затримали, мотиви вчинку з’ясовують. Слідче управління ГУ МВС у Волинській області відкрило кримінальне провадження за ч.1 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу. Санкцією статті передбачено штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Броніслав Коморовський відмовився коментувати подію. У партії «Свобода» спростували свою причетність до цього інциденту.

Понтифік попросив у Бога примирення і благодаті для України та Польщі.

І Папа закликає до примирення

Папа Римський Франциск закликав громадян України та  Польщі до примирення в питанні Волинської трагедії. Про це він заявив після завершення традиційної недільної молитви, повідомило радіо «Ватикан»

«Ввіряю Божому милосердю душі жертв, а для їхніх народів прошу благодаті глибокого примирення і спокійного майбутнього, в надії і щирій співпраці в спільному будівництві Царства Божого», — зазначив Папа Франциск.

Звертаючись до присутніх, понтифік сказав, що з`єднується в молитві з учасниками заупокійної Святої меси в Луцькій кафедрі за жертвами Волинської трагедії з нагоди її 70-х роковин. Він зауважив, що такі акти, спровоковані націоналістичною ідеологією в трагічному контексті Другої світової війни, стали причиною не тільки десятків тисяч жертв, а також завдали болю братерству між польським і українським народами, зазначає РБК-Україна.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»