Краснопільський район з тих, які славляться не площею чи великою кількістю суб’єктів господарювання, а винятковою майстерністю і злагодженістю в роботі. Щось на зразок невтомного і точного годинникового механізму, в якому всі складові функціонують бездоганно і витончено.

Про це подумалося під час Дня району, що відбувся в селищі Краснопілля. Кілька тисяч місцевих жителів і гостей зібралися на дійство, в якому поєдналися елементи ярмарку, відпочинку, звіту про досягнуте і набуте.

Вже сама назва району вказує на хліборобське начало його жителів. І це справді так. Але, як зазначив голова райдержадміністрації Юрій Яремчук, краяни не тільки великі працелюби, а й ратаї. У нинішній тривожний час вони дружно виступили на захист кордонів країни, надаючи активну допомогу бійцям АТО і водночас пильно охороняючи ділянку державного кордону на території району.

Танцювальний колектив «Попасняночка» з Луганщини зачарував краснопільців.

Камінчики з мозаїки на економічному панно

Віктор Мороз очолив місцеве лісогосподарське підприємство рівно рік тому. Перед цим директорував у таких самих державних підприємствах у Ромнах і Шостці, а ще раніше трудився в Осоївському і Великобобрицькому лісництвах Краснопільського лісгоспу. Тобто повернувся туди, де розпочинав свій шлях.

Рік, що минув, видався хоч і складним, однак результативним. Господарство міцно закріпилося у п’ятірці кращих у системі обласного управління за обсягами реалізації продукції в розрахунку на гектар землі та вартістю знеособленого кубометра деревини, розміром заробітної плати та загальним обсягом сплати податків і відрахувань.

Всього за минуле півріччя бюджетам і державним цільовим фондам району перераховано 9402,8 тисячі гривень, що на 4615,6 тисячі більше торішнього показника. У кінцевому підсумку це і соціальні виплати, і пенсії — все, що називається щоденною життєдіяльністю.

 На підприємстві 219 місцевих жителів мають гарантовану роботу і заробітки. Середньомісячна зарплата за перше півріччя становить 4823 гривні, що на 1723 більше відповідного минулорічного показника. А заробітки трактористів, звалювальників лісу перевищують 5 тисяч гривень. Крім того, працівники одержують кошти на оздоровлення, за вислугу років, за підсумками роботи. Тобто кожен має повний пакет соціальних гарантій.

Лісівники активно підтримують бійців, які воюють у зоні АТО. Серед них і четверо представників Краснопільського лісгоспу. Останнім часом на армійські адреси відправлено два автомобілі ЗІЛ-130, 75 кубометрів пиломатеріалу хвойних порід та деревини, комплекти спецодягу, ліхтарі, а також харчові продукти.

Тим, хто нині захищає східні кордони, нараховується середньомісячна зарплата. Хоча, як переконані в колективі, ніякі цифри не йдуть у жодне порівняння з мужністю і героїзмом земляків.

Загалом же район нині працює динамічно, неухильно нарощуючи економічну міць. І насамперед завдяки місцевим сільськогосподарським, фермерським господарствам.

Станом на 1 серпня до бюджетів усіх рівнів надійшло 23,4 мільйона гривень власних та закріплених доходів, що на 12,9% перевищує плановий показник і майже у півтора раза — відповідний минулорічний.

У районі завзято шукають і знаходять додаткові фінансові джерела. Зокрема беруть участь у програмах і проектах регіонального фонду розвитку територій. Як результат, відібрані два проекти на капітальний ремонт будинку культури і переобладнання котельні на тверде паливо ЗОШ у Самотоївці.

До розгляду підготовані ще три проекти.  Активно співпрацюють у районі з депутатським корпусом Сумської обласної ради. Завдяки цьому залучають кошти не тільки обласного бюджету, а й депутатські. Ось і зараз за ці гроші розпочинають лагодити спортивну залу і міняти вітражі в районному Палаці культури.

Cільський голова Мезенівки Микола Гавенко (ліворуч) запросив до куреня очолюваної ним громади директора Краснопільського лісгоспу Віктора Мороза (в центрі) та колегу із Самотоївки учасника АТО Івана Перерву. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Попаснянський район уже став побратимом Краснопільського

  З-поміж приємних несподіванок, якими був насичений День району, стала участь у святі делегації Попаснянського краю Луганської області. До Краснопілля приїхали представники місцевої влади, учасники художньої самодіяльності, зокрема танцювальний колектив «Попасняночка».

Як пояснив перший заступник керівника Попаснянської військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов, свого часу він познайомився з Юрієм Яремчуком, який у складі офіційної делегації Сумської області доставляв на Луганщину гуманітарну допомогу бійцям АТО. Отоді й домовилися про майбутні зустрічі на районному рівні.

  На подарунки попаснянці привезли світильники місцевого виробництва. У них своя символіка — аби освітлювали усім нам шлях до миру.

Серед тих, хто першим отримав його, сільський голова Самотоївки Іван Перерва. Влітку минулого року в складі першої штурмової роти батальйону «Донбас» Національної гвардії України, до якого записався добровольцем, визволяв Попасну від сепаратистів та іншої нечисті, що зазіхнула на українські землі. При цьому виявив мужність і героїзм.

До подарунка Микола Ханатов вручив Івану Перерві листа подяки Попаснянської військово-цивільної адміністрації, в якому високо оцінюється вклад сільського голови із Сумщини у звільнення Попасної.

Гості з інтересом знайомилися з життям краснопільців. Водночас мали змогу відволіктися від щоденної напруги — зараз лінія оброни проходить поряд з містом, що накладає свій відбиток.

Під час спілкування дійшли згоди, що з часом райони стануть побратимами. Хоча всі погодилися: вони й так уже рідні. Бо ніщо так не згуртовує і об’єднує, як спільна біда.

ПРЯМА МОВА

Юрій ЯРЕМЧУК,
голова Краснопільської РДА Сумської області:

— Оскільки район прикордонний, то саме на нас покладено подвійну відповідальність. За мир і спокій у Слобожанському краї і загалом в Україні, добробут і затишок земляків.

Поза всіляким сумнівом — перемога буде за нами. Не тільки там, на сході, яку наближаємо і в тилу, а й на полях і фермах, у виробничих цехах. Краснопільці зроду-віку — і хлібороби, і воїни, що дає змогу дивитися в майбутнє з оптимізмом і впевненістю.

ДОВІДКА «УК»

Заснування Краснопілля пов’язане з будівництвом Бєлгородської оборонної лінії, яка призначалась для захисту південних кордонів Російської держави в ХVІІ ст. З цією метою в 1640 році на березі річки Краснополка побудували фортецю.

Наприкінці 50-х років ХVІІ ст. Краснопілля стало сотенним містечком Сумського слобідського полку, з 1782 р. ввійшло до складу Охтирського повіту спочатку Харківського намісництва, а з 1835 р. — губернії, ставши центром волості.

Краснопільський район, створений у березні 1923 р., входив до складу Сумського округу Харківської губернії. З 1932-го Краснопілля — районний центр Харківської, а з 1939 р. — Сумської областей.

Нині населення району становить 29 тисяч осіб. Об’єднує 16 сільських та 2 селищних ради. Межує з Великописарівським, Тростянецьким, Сумським районами Сумської області, а також Суджанським і Бєловським Курської, Красноярузьким та Грайворонським Бєлгородської областей Росії. Загальна протяжність українсько-російського кордону на території району 110 кілометрів.