ІНІЦІАТИВА

На Луганщині реалізується перший в Україні пілотний проект оптимізації системи теплозабезпечення шляхом її децентралізації

Бабуся, праска і казан

Ще торік бабуся Марія Тебекіна взимку засинала тільки "в компанії" баклаг з гарячою водою та нагрітої чавунної праски. Підготовка до сну тривала весь вечір. Потім треба було встигнути задрімати, поки нагріті речі віддають тепло... Три роки тому Марія Михайлівна написала заяву, щоб її квартиру відключили від центрального опалення. Батареї в багатоповерхівці все одно не гріли - згнили труби в підвалі. А оплачувати ненадану послугу з пенсії у 890 грн не могла. Згодом бабуся до баклажок і праски додала електричний обігрівач...

Та якось прибігає "молода" (ще не виповнилося й 70 років) подруга Марія Григорівна. Каже, що по квартирах ходять представники міськвиконкому, збирають відомості про тих, хто має пільги при установці автономного опалення в рамках якоїсь нової програми. Треба тільки знайти 40% від вартості установки - приблизно 3 тис. грн. А платитимемо за опалення вдвічі менше, ніж колись за централізоване.

... Бабуся Марія, поки їй не встановили котел, мріяла - як у неї буде тепло вдома, як з'явиться гаряча вода.

- Я тепер наче в Бога за пазухою, - зізналася Марія Михайлівна, до якої ми зайшли, аби запитати, чи тепло зараз у неї в квартирі. - Ще й гаряча водичка на старість...

І тепло, й недорого

Начальник управління економіки та власності Краснодонської міськради Ганна Яковлєва визнає: ще вісім років тому ситуація з опаленням була складною. Не було тепла навіть у лікарнях, школах і дитсадках. А котелень було майже 40 - з енерговитратним устаткуванням, яке вже давно відпрацювало свій ресурс. Тоді Краснодон першим на Луганщині взяв муніципальний кредит і встановив перші 11 міні-котелень на об'єктах соцсфери. Проект окупився за два роки.

Але тоді у 2002 році Мінпаливенерго, якому підпорядкувалось підприємство "Краснодонвугілля", скинуло на місто свою соцсферу без фінансового супроводу. А це три цілісні майнові комплекси, до яких входили теплопостачальні організації, котельні, житлові будинки. На жодній котельні не було приладів обліку. На їх встановлення взяли другий муніципальний кредит. Завдяки цьому споживання газу скоротили майже втричі. Але найбільшою проблемою був технічний стан котелень - вони з'їдали газ, а батареї у квартирах були ледь теплими. І люди почали масово встановлювати "автономку".

2006 року міська рада розробила програму децентралізації опалення Краснодона, Суходольська та Молодогвардійська. А в цьому році Краснодон увійшов до тих міст Луганщини, які потрапили у відповідний пілотний проект МінЖКГ.

- У вересні запрацювала обласна Програма оптимізації системи теплозабезпечення шляхом її децентралізації, - каже Ганна Яковлєва. - Отримали майже 8 млн грн на її впровадження. То ж активізували діяльність.

Пільговики, як з'ясували, у Краснодоні живуть у 1845 квартирах. Вісім підрядних організацій без зволікання взялися до установки "автономки" в їхніх квартирах. Тим, хто таких пільг не має, пропонують оформити кредит на хороших умовах.

- У зиму маємо ввійти з індивідуальним опаленням практично в усі будинки, - підкреслює Ганна Яковлєва.

Населення з ентузіазмом сприйняло Програму. По-перше, послуга якісна. По-друге, тепер за опалення трикімнатної квартири плата складе приблизно 150 грн на місяць. А для учасників і дітей війни держава дає ще й пільги на газ.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій МАХУРЕНКО, начальник Головного управління ЖКГ Луганської облдержадміністрації:

- Обласна держадміністрація та обласна рада вирішили реалізувати пілотний проект з децентралізації системи теплозабезпечення шляхом її децентралізації у 12 містах та районах Луганщини. Загальна вартість проекту - 170 млн грн. Обласна влада звернулася до уряду з проханням виділити цього року з держбюджету 31 млн грн на встановлення автономних котлів для 45 об'єктів соцсфери. Цього року планується у Свердловську та Красному Лучі реконструювати 17,2 км газових мереж для використання побутового газу в умовах поквартирного теплопостачання, щоб уникнути аварійних ситуацій. Це - за кошти з держбюджету, що виділені області на умовах співфінансування.

З обласного бюджету надійшло 18,2 млн грн субвенцій місцевим бюджетам на установку індивідуальних систем опалення для пільговиків, а таких квартир в області - 2110. Згідно з проектом на Луганщині планується закрити 54 котельні. Найбільше коштів одержали Краснодон, Стаханов, Лисичанськ, Брянка, Кіровськ та Перевальський район.