ПОЗИЦІЯ

Після схвалення загальнодержавного кошторису до кінця року слід прийняти й місцеві 

Кабінет Міністрів мав повне право і всі конституційні повноваження розглянути проект державного бюджету на 2013 рік і передати його до Верховної Ради. Своєчасна підготовка проекту головного фінансового документа та його затвердження до нового року було життєвою необхідністю для країни. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

«Країна без бюджету — це дестабілізація фінансової ситуації, відсутність капітальних вкладень тощо», — заявив Микола Азаров. Продовжуючи тему, він підкреслив, що тепер органи місцевого самоврядування повинні попрацювати, аби бюджети міст, сіл і селищ було ухвалено до кінця поточного року. «Головне, що бюджет у країни є. Це означає, що всі наші області, міста, райони можуть приступати до планування 2013 року, тобто до прийняття власних бюджетів. Перш за все, кожен керівник повинен замислитися про те, як працюватиме економіка на його території і які доходи вона зможе дати», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що на місцях повинні чітко усвідомлювати, скільки треба попросити у вищого за рангом бюджету на реалізацію своїх функцій, тобто провести узгодження цих позицій. «Ця робота непроста і займе певний час, але важливо встигнути до початку нового року її завершити. У цій справі я всім бажаю успіху», — сказав Прем’єр.

Також Микола Азаров звернувся до громадян з проханням, аби ті надавали інформацію про конкретні факти невиплати або затримки зарплати бюджетникам у регіонах. За його словами, уряд уже ухвалив кілька рішень про виділення значних коштів для фінансування можливої нестачі грошей на виплату зарплати бюджетникам. Більше того, у деякі області відряджені спеціальні комісії для вивчення та перевірки реального стану справ. Тож Прем’єр попросив звертатися з цього питання на його сторінку у Фейсбук та персональний сайт (www.azarov.ua), конкретно вказуючи назву міста, бюджетної організації, де є затримки із виплатою зарплати, а також вказувати, наскільки затримано виплати.

Торкаючись тематики європейської інтеграції, Микола Азаров висловив переконання, що Угоду про асоціацію Україна—Євросоюз буде підписано найближчим часом.

За його словами, щодо євроінтеграційних прагнень нашої країни є різні думки, але найголовніше те, що ніхто не виступає проти цієї угоди. При цьому глава уряду не погодився з думкою співрозмовника на Фейсбуці, що Україна нібито щось випрошує в ЄС: «Я не знаю, чому ви вважаєте, що Україна виглядає як країна, яка щось випрошує. У нас є тверда позиція, що ця угода взаємовигідна і для України, і для ЄС. Тому ми нічого не випрошуємо».

Микола Азаров також висловив думку, що в питанні інтеграції не можна протиставляти Європейський Союз і Російську Федерацію. «Що стосується співпраці з Росією, то я не хотів би, щоб тут було протиставлення. Товарообіг і з ЄС, і з Росією, країнами Митного союзу дуже великий, в сумі це понад 2/3 нашого товарообігу. Тому для нас життєво важливо і там, і там мати нормальні умови для співпраці», — заявив Прем’єр.

До всього, Микола Азаров порушив питання про необхідність створення в Україні єдиної інформаційної політики захисту національних інтересів. За його словами, це дасть змогу захистити імідж України як усередині країни, так і за кордоном, а також зробить нашу державу зрозумілішою та прогнозованішою для зовнішнього світу. «В іншому разі наші люди завжди будуть легким інструментом для маніпулювання свідомістю. Хотілося б цього уникнути», — зазначив глава уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»