Попри всі дипломатичні зусилля Києва та Заходу, війна на сході України триває, бо президент Путін не збирається змінювати політику, натомість втягує свою країну в нові воєнні конфлікти. Про це під час зустрічі з керівним  складом Головного управління Національної гвардії заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

За словами Прем’єра, Росія тривалий час готувалася, щоб повернути Україну у сферу свого впливу. «Вони усвідомлювали, що українці — вільні люди, які будуть боротися за свою незалежність, тому заздалегідь почали планувати знищення Збройних сил, інфільтрацію в Службу безпеки російської резидентури, знищення Генерального штабу, взяття під контроль тодішніх Внутрішніх військ і всієї безпекової системи нашої країни», — сказав Арсеній Яценюк. 

Він зауважив: ще рік тому Нацгвардія почала створюватися фактично з нуля, бо в неї не було нічого — «ні техніки, ні машин, ні навчання». «Але ми крок за кроком створили воєнізоване формування, мета якого — захист громадян як всередині країни, так і на фронті», — наголосив глава уряду. За його словами, за цей рік закуплено нову техніку, збільшено чисельність військовослужбовців, розпочато тренування спільно із західними партнерами, підвищено грошове утримання. Арсеній Яценюк пообіцяв, що до кінця цього року військовослужбовці Нацгвардії отримають приблизно 250 квартир.

Глава уряду переконаний: «щоб хлопці, яких ми натренували, через три місяці не пішли з Нацгвардії», треба переходити на контрактну основу. Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності взаємозв’язку між Національною гвардією і Збройними силами. «Ви зараз виконуєте функції не тільки внутрішньої безпеки, а й функцію охорони Української держави і воюєте на фронті, як воюють Збройні сили», — звернувся він до військовослужбовців Нац гвардії.

Арсеній Яценюк повідомив, що держзамовлення для вищих навчальних закладів на 2016 рік формуватимуть з огляду на потреби Національної гвардії і Міноборони.  За його словами, на державне замовлення з бюджету надають мільярди гривень. «Уже юристів й економістів стільки, що на одного засудженого по п’ять юристів і на одне підприємство по 25 економістів, а країні потрібні ті, хто її захищає», — зауважив Прем’єр, уточнивши що нині українській армії бракує фахівців військових, військово-медичних і технічних спеціальностей.

Один із присутніх на зустрічі представників керівного складу НГУ порушив питання про виготовлення в Україні власних боєприпасів. Він зазначив, що раніше боєприпаси до стрілецької зброї виробляли тільки на Луганському патронному заводі, розташованому на території, тимчасово не підконтрольній Україні.

Арсеній Яценюк відповів, що розроблено вже кілька проектів, щоб поставити лінії виробництва боєприпасів, «їх ціна — від 20 до 200 мільйонів доларів». Він наголосив, що проведе з цього приводу зустріч із керівництвом Укроборонпрому, Міноборони та МВС, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Розбудова міжнародного навчального центру має стати головним проектом для Національної гвардії на 2016 рік. Як повідомив Прем’єр-міністр, уже затверджено проект будівництва цього центру, загальна вартість якого — майже 500 мільйонів гривень. Нині загальна штатна чисельність Нацгвардії — 60 тисяч військовослужбовців, у системі Національної поліції передбачено до 150 тисяч працівників. «210 тисяч людей десь треба тренувати», — наголосив Арсеній Яценюк.  Глава уряду повідомив, що звернеться з приводу надання необхідної техніки для центру до партнерів зі США та Канади.

Арсеній Яценюк також спілкувався з ними щодо допомоги у програмі реабілітації воїнів АТО. Уряд, нагадав він, передбачив 50 мільйонів гривень для забезпечення психологічної реабілітації українських воїнів, які брали участь у бойових діях на Донбасі.