Європарламент під час пленарного засідання у Страсбурзі ухвалив резолюцію «Вбивство лідера російської опозиції Бориса Нємцова та стан демократії в Росії». Документ закликає російську владу «припинити ганебну пропаганду та інформаційну війну» проти західного світу і власного народу, бо це перетворює Росію на державу, де відбуваються «репресії, панують ненависть і страх». 

Євродепутати вважають, що «націоналістична ейфорія» росіян спричинена анексією Криму та війною в Україні, а «Кремль, порушуючи міжнародне право, культивує і провокує ненависть і насилля» у суспільстві. Європарламент також наголосив, що пропагандистські ЗМІ в Росії представляють демократичні цінності та фундаментальні права людини як ворожі й чужі для росіян.

Нездорова політична атмосфера, яку створило російське керівництво, стала «плідним грунтом» для вбивства Бориса Нємцова — «видатного опозиційного лідера і адвоката сучасної процвітаючої та демократичної Росії». Резолюція містить заклик до російської влади сприяти проведенню незалежного міжнародного розслідування цього вбивства за підтримки ОБСЄ, РЄ та ООН.

Північний сусід формує епоху нового сталінізму. Фото з сайту previous.presstv.ir

Євродепутати висловили підтримку демократичним силам Росії й закликали російську владу припинити репресії проти представників опозиції, громадянського суспільства та незалежних ЗМІ.  Резолюція також закликає Москву негайно звільнити Надію Савченко, «яку було викрадено на території України і незаконно утримують у російській тюрмі», й естонського поліцейського Еcтона Кохвера, якого також було викрадено з території Естонії.

Громадянське суспільство Росії та Криму потребують посиленої фінансової підтримки Єврокомісії, вважають у Європарламенті. І резолюція пропонує ЄК розвивати тривалі програми співпраці з неурядовими організаціями Росії, щоб «розповідати про демократичні цінності, права людини та верховенство права».

Напередодні голосування за резолюцію у Європарламенті відбулися тематичні дебати. «Жорстоким посланням Кремля всьому демократичному світові» назвала вбивство Бориса Нємцова латвійська депутатка від Європейської народної партії Сандра Калнієте. «Ми знаємо, що кожна диктатура зрештою руйнує сама себе, тому повинні запастися терпінням і чекати падіння режиму Путіна», — переконана вона. «Пропагандистська машина Путіна» заволоділа думками росіян, вважає Сандра Калнієте, тому демократичний світ «повинен підтримувати незалежних журналістів і спілкуватися з російською молоддю та опозицією».

«Чи є демократія в Росії?» — звернувся до залу з риторичним запитання польський консерватор Анджей Дуда. За його словами, у цій країні давно не відбувалося чесних виборів, нехтують основними нормами конституції, нема незалежних судів і розвиненого громадянського суспільства, а опозиційних політиків оголошують зрадниками.

«Сучасна Росія, яка, крім усього цього, ще й відкрито порушує норми міжнародного права, не має нічого спільного з демократією», — зробив висновок польський політик. А естонська представниця соціалістів у ЄП Маріу Лаурестен переконана, що «путінська Росія сповзає у найтемніші часи, подібні до 30-х років минулого століття. Ми бачимо формування нового сталінізму», — вважає вона.