У цьому селищі Генічеського району Херсонської області відбулося закладення першого блоку під будівництво 150-метрової телерадіокомунікаційної вежі, з якої подаватиметься сигнал на тимчасово окуповану територію Криму. Будівництво вежі відбувається у межах виконання Стратегії розвитку телерадіомовлення у Херсонській області та організації мовлення на територію Криму на 2016—2017 роки з метою захисту інформаційного простору держави на тимчасово окупованій території півострова.

Стратегію було розроблено обласною держадміністрацією спільно з Національною радою з питань телебачення та радіомовлення, Міністерством інформполітики та Держкомітетом з питань телебачення та радіомовлення. Проект реалізується за підтримки інвестора — директора ТОВ «Телемережі України» Петра Семерея.

Наша інформаційна політика хоч і поступово, але невідворотно посилюється. Фото Володимира ЗAЇКИ

Як зауважив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, це тільки початок на шляху до відновлення українського телерадіомовлення на Херсонщині та в Криму. «Саме тепер ми тісно працюємо з інвестором, щоб закінчити будівництво вежі до завершення конкурсу на отримання частот, оголошеного Нацрадою, тож сигнал українського мовника почують жителі південних районів області й тимчасово окупованого Криму».

Присутній на закладенні першого блоку вежі член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський зазначив, що запуск такого проекту є командною роботою облдержадміністрації, Генічеської районної держадміністрації, обласної та районної рад. Це один із найшвидших проектів за темпами виконання робіт, у ході яких найбільше часу зайняли прорахунок частот і міжнародна координація. Технічні питання завдяки сприянню обласної та ра?йонної влади вирішували без ускладнень.

Сергій Костинський запевнив, що до кінця грудня вежу буде обладнано й розпочнеться трансляція в FM-радіомовленні на чотирьох частотах для жителів Генічеського району і Криму, а саме Джанкойського та Красноперекопського районів. Він також зазначив, що спільно з департаментом з питань внутрішньої та інформаційної політики облдержадміністрації було розпочато грунтовну роботу щодо прорахунків «білих плям» у покритті на території районів Херсонщини, де сигнал не приймається. Після цього було зроблено спеціальні прорахунки частот на згаданій території. Робота в цьому напрямі триває.

Заступник міністра у справах окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука зауважив, що реалізація та успішна робота такого проекту сьогодні вкрай важливі, передусім для кримського населення. Адже це дає йому змогу зберегти національну свідомість і самобутність попри провокаційні дії країни-агресора, яка намагається використовувати у власних цілях вразливість українського інформаційного простору.

На знак закладення першого блоку телерадіокомунікаційної вежі почесні гості урочисто встановили на її фундаменті табличку «Відновлення українського мовлення», що стало символічним початком практичних дій у налагодженні україномовного інформаційного покриття Херсонщини й тимчасово окупованого Криму.