«Мирна» розмова з «міністром освіти» так званої ДНР, який прийшов 14 вересня до керівництва Донецького університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського з трьома озброєними чоловіками, відкрила нову сторінку непростої історії вишу. Як сьогодні розповідає в. о. ректора університету Оксана Чернега, проректор з виховної роботи, головний бухгалтер та представники студентських профспілок тоді підписали із терористами договір, що виш переходить під «міністерство освіти» так званої ДНР, та про поступовий перехід на російські стандарти.

Тодішній ректор пішов на пенсію, а частина керівництва університету почала співпрацю з терористами. Натомість в університеті знайшлися люди, які зберегли проукраїнську позицію і створили ініціативну групу. Наприкінці жовтня їй вдалося перевести навчальний заклад з Донбасу до Кривого Рогу. Вже на початку листопада Донецький національний університет економіки і торгівлі відновив свою роботу на базі Криворізького державного економічного технікуму і нарешті розпочав перший семестр.

Працювати на Дніпропетровщині забажали 120 викладачів вишу, що становить 90% професорсько-викладацького складу. Продовжувати навчання у Кривому Розі вирішили 1,5 тисячі студентів навчального закладу (студенти, аспіранти і викладачі для підтвердження своїх намірів пройшли спеціальну конфіденційну перереєстрацію). До кінця листопада ще триватиме добір слухачів університету. Нині навчання відбувається дистанційно: студенти отримують завдання в електронному вигляді. Після 21 січня 2015 року планується провести сесію. Для заочників вона відбудеться у Краматорську та Маріуполі. А з 1 лютого планується повернутися до навчання у звичайному режимі. Наступного навчального року університет збирається набирати також студентів із Дніпропетровщини. До речі, донецький виш пропонує нові для дніпропетровського регіону спеціальності, зокрема «Товарознавство та експертиза в митній справі», «Технології в ресторанному господарстві» та «Готельно-ресторанна справа».

На жаль, фонди наукових бібліотек та обладнання Донецького університету залишилися підконтрольними бойовикам. Для навчання на новому місці виш-переселенець планує використовувати, крім приміщень Криворізького державного економічного технікуму, й будівлі Криворізького національного університету, де є необхідна матеріально-технічна база. Нагальним залишається питання житла, забезпечення гуртожитками студентів та викладачів. На сьогодні близько 600 чоловік потребують поселення, з яких майже 70 треба забезпечити дахом над головою негайно. «Нині кімнати гуртожитків Криворізького національного університету заповнені частково, подекуди студенти живуть там по двоє. Якщо ми трішки потіснимо їх, щоб у кімнатах мешкало по троє-четверо, зможемо протриматись», — сподівається Оксана Чернега.

Розв’язати проблему розселення в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації сподіваються за допомогою гранту Євросоюзу, куди було відправлено відповідну заявку. До кінця грудня очікується надходження майже 2 мільйонів євро на масштабний ремонт двох корпусів гуртожитків у Кривому Розі. За необхідності, якщо чисельність донецьких студентів зростатиме, можна буде використати й гуртожитки місцевих технікумів і профтехучилищ.

ДОВІДКА «УК»

У вересні до Кривого Рогу перебрався також і Донецький юридичний інститут. Нині кількість тимчасово переведених студентів з вишів Донбасу на Дніпропетровщину становить понад 400 слухачів. Також 233 студенти перевелися до вищих навчальних закладів Дніпропетровської області на постійній основі. Загальна кількість переселенців зі сходу України та окупованого Криму, які на сьогодні продовжують навчання на Дніпропетровщині, перевищує 8,5 тисячі осіб. У гуртожитках вищих і професійно-технічних навчальних закладів області проживає близько 650 вимушених переселенців зі сходу країни.