НЕЗВИЧАЙНИЙ МАТЧ

Музиканти Харкова виявилися переконливішими за літераторів… на футбольному полі

«Запитай у нього, скільки знаків у ля-мінорі»! «Запропонували себе екзотично»! Ось такі не зовсім футбольні команди лунали на футбольному полі №14 дитячої академії «Металіста». Тут відбувся незвичайний матч між харківськими музикантами та літераторами — авторами книги «Письменники про футбол», презентація якої відбулася у першій столиці також у день футбольного поєдинку. За кілька хвилин до початку матчу, який складався з двох таймів по 30 хвилин, капітан збірної письменників України й упорядник уже згаданої збірки Сергій Жадан прямо на футбольному полі, де розминалися непрофесійні голкіпери, дав коротке інтерв’ю власкорові газети «Урядовий кур’єр». 

— Ми налаштовані на серйозну боротьбу, отож будемо битися як мінотаври. Та оскільки всі музиканти наші друзі, ми не ставитимемося до них, як до ворогів. Але на футбольному полі вони, безперечно, наші суперники. З боку письменників у поєдинку виступатимуть разом зі мною Юрій Андрухович, Сашко Ушкалов, Ігор Зарудко, Євгеній Свічкар, Євгеній Москаленко, Юрій Суліма та Іван Лопатченко.

За словами Сергія Жадана, в одній команді з ними, щоправда, у ролі тренера, буде й відомий вокаліст групи «Танок на майдані Конго» Олександр Сидоренко, якого знають під сценічним іменем Фоззі. Оскільки він відкрив у собі ще й талант літературний, написавши про гру мільйонів, дав слово письменникам виступити на їхньому боці. Сергій Жадан розповів також, що автори збірки «Письменники про футбол» планують створити справжню футбольну збірну літераторів і проводити навіть футбольні турніри.

Музиканти і літератори зналися для історії. Фото автора

За команду музикантів грали члени харківських груп «Собаки в космосі», «Папа Карло», «Колекція», «Легенда Фоліум». Їх представив власкору «УК» її капітан Василь Рябко з групи «Папа Карло». Він зауважив, що це не перший їхній матч з літераторами. Торік обидві команди зустрічалися на футбольному полі під час соціальної акції проти СНІДу. Музиканти програли, отож, за словами Василя Рябка, збираються взяти реванш.

Футбольний поєдинок розпочався з рикошету, коли м’яч у ворота літераторів потрапив від голови свого ж гравця. Рахунок 1:0 тримався аж до кінця першого тайму. І як не старалися письменники, Сергій Жадан навіть кидав атакувати ворота суперника і захищав власні, нічого не допомагало. Здавалося, що й Фоззі вичерпав уже весь свій словесний запас, підказуючи письменникам, як краще заволодіти м’ячем, та ось літератори нарешті забили довгоочікуваний гол. Проте до кінця матчу музиканти відправили у ворота літераторів ще два м’ячі і завершили гру з рахунком 3:1. Та на цьому турнір не завершився . На футбольному полі музиканти і письменники зробили спільне фото на пам’ять і скріпили свою дружбу бризками шампанського.

Задоволені футбольним матчем залишилися й уболівальники. В основному це були харківські студенти, що прийшли на стадіон підтримати своїх кумирів.

Заряджені позитивною енергією, чимало вболівальників прийшли й на презентацію самої книги «Письменники про футбол». Свої оповідання читали четверо: Сергій Жадан, Фоззі, Сашко Ушкалов та Андрій Кокотюха. Усім було весело.