СЕРЕДИНА ВЕСНИ

Піст тримаємо, Великдень зустрічаємо

Особливо важливими подіями квітня є великі релігійні свята - Благовіщення, Вербна неділя та найсвітліший Великдень.

За християнським ученням, від Благовіщення починається відлік часу істинного спасіння людства. Свято відзначають із суворим дотриманням церковних канонів. У цей день по господарству нічого не можна робити - "красна дівчина косу не заплітає і пташка гнізда не в'є".

На Благовіщення слід звернути увагу на такі прикмети: якщо день погожий, сонячний - таким буде й літо, гарно вродить яровина; день з дощем - літо з грибами; якщо ніч тепла -весна буде швидкоплинною. "На Благовіщення весна зиму перемагає", - каже народна мудрість. У квітні зазвичай нестійка погода: може сонечком припекти, холодом остудити, дощем покропити. Поворотом до тепла здавна вважають 4-18 квітня - від Василя Теплого до Федула Вітряного.

За тиждень до Великодня святкуємо Вербну неділю. В цей день у храмах відбуваються урочисті богослужіння, освячуються обереги. Це букети вербових гілочок, засушені лікарські рослини. Верба, тополя, калина -символи України. У народній медицині узваром вербових гілок лікують лихоманку, простуду, а потовченим листям загоюють рани, фурункули. Верба-медоносна (цвіте великими жовтими "котиками") має велику пошану у бджолярів. Вона починає квітувати до першого вильоту крилатих трудівниць і підгодовує їх навесні.

Вербна неділя багата на народні прикмети. Добре, коли на Вербну мороз. Якщо у цей день його не буде, наступний, запізнілий, може спричинити велику шкоду посівам. Останні дні Вербного тижня теплі - запорука гарного урожаю ярих культур. Сонячна погода на Вербну неділю - сонячний Великдень.

Світле Христове Воскресіння - найурочистіше релігійне свято. 19 червня 325 року І Вселенський собор в Нікії визначив час святкування Великодня для всіх християн -після весняного рівнодення і наступного за ним першого повного місяця (в межах між 22 березня - 4 квітня та 25 квітня - 8 травня). Похмура субота напередодні віщує холодне літо. Якщо вранці на Великдень небо чисте і сонце "грає", літо буде теплим і врожайним.

За Христовим Воскресінням починається Світлий тиждень. За ним - поминальні дні. Відвідайте місця поховань рідних і друзів, пом'яніть їх добрим словом, залишіть на могилах квіти, крашанки, невеличкі паски і цукерки.

НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня - День сміху; Міжнародний день птахів.

2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації
                  про проблеми аутизму.

3 квітня - День геолога.

4 квітня - Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки 
                   та допомоги в діяльності щодо розмінування.

7 квітня - Всесвітній день здоров'я; Благовіщення Пресвятої 
                  Богородиці.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських
                     концтаборів.

12 квітня - День працівників ракетно-космічної галузі України; 
                    Всесвітній день авіації і космонавтики.

16 квітня - День довкілля.

17 квітня - Вербна неділя.

18 квітня - День пам'яток історії та культури.

22 квітня - Всесвітній день Землі.

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права.

24 квітня - Великдень.

26 квітня - День Чорнобильської трагедії. 25 років від дня аварії
                     на ЧАЕС.

28 квітня - Всесвітній день охорони праці; Всесвітній день 
                     поріднених міст.