Доступ до підвісної тераси замку закрили ще торік, позаяк на скелі Аврора, над якою височіє «Ластівчине гніздо», виявили тріщини. Згодом  з’явилися обмеження і на відвідування самої споруди та майданчика перед  ним. Одночасно до замку могли потрапити не більш як семеро осіб, а на територію перед ним — 20.

Розуміючи, що зволікання в цій ситуації може призвести до втрати символу півострова, за наказом голови Ради міністрів Криму Анатолія Могильова було виділено кошти на створення проектної документації для проведення ремонтно-реставраційних робіт. Проект уже погоджено з департаментом культурної спадщини Мінкультури України. «На жаль, за цей період ситуація на «Ластівчиному гнізді» погіршилася — з’явилися нові щілини, а старі збільшилися. Саме тому, за рекомендацією комісії, ми повинні на зимовий період повністю закрити замок  і майданчик  перед ним», — констатує Лариса Опанасюк, голова Республіканського комітету з охорони культурної спадщини.

Тепер перед комітетом стоїть завдання знайти кошти на самі ремонтно-реставраційні роботи. За підрахунками фахівців, на це потрібно близько 30 мільйонів гривень, з яких 14 мільйонів  буде спрямовано на створення в морі штучного бар’єру для хвиль. Оскільки саме вони зменшать силу удару води об скелю, що є основною причиною руйнації. «Звертатися по допомогу будемо до всіх, кому не байдужа доля історичної пам’ятки», — зауважила керівниця Рескому.

Символ Криму потребує допомоги. Фото Володимира ЗAЇКИ

Укріплення скелі — далеко не все, що розв’яже проблеми «Ластівки». За концепцією розвитку замок має працювати як виставковий зал, тому його працівників непокоїть стан експозиційних площ. «На жаль, вони перебувають у неналежному стані, — розповідає Іванна Мякота, заступник директора замку «Ластівчине гніздо». — Ми, звісно, намагаємося підтримувати температурно-вологовий режим. Але є проблема з освітленням, бо в замку воно лише денне. Бракує професійної системи розвішування експонатів. У поганому стані дерев’яні перекриття. Та ми розуміємо, що зараз проводити якісь роботи в приміщенні немає жодного сенсу, бо спочатку треба укріпити основу замку».

Проте, попри великі проблеми маленького замку, він живе насиченим життям, а його співробітники не втомлюються організовувати унікальні для Криму виставки. Цього року справжній ажіотаж викликала виставка оригінальних літографій Сальвадора Далі, власниками яких є 13 різних колекціонерів України. Нині в «Ластівці» завершується не менш цікава виставка найдорожчої української сучасної художниці Євгенії Гапчинської. В планах — не менш цікаві проекти. Тільки було б де показувати і кому дивитися.