БАЗАР. У Чернівцях існує чимало стихійних ринків, де продукти, у тому числі молочні, продають «з асфальту». Це порушення санітарного та ветеринарного законодавства і, за словами заступника головного державного санітарного лікаря обласної санепідстанції Наталії Гопко, становить небезпеку для здоров’я краян, адже якість продукції там неможливо контролювати. Після консультацій з фахівцями щодо методів розв’язання проблеми, посиленої спекотними днями, посадовці дійшли висновку, що найкращим методом боротьби з ними є легалізація і перетворення на впорядковані торгові місця.

Як повідомив начальник відділу ринків і дрібно-роздрібної торгівлі департаменту економіки Чернівецької міськради Олексій Хоміцький, практично всі 25 законних і впорядкованих ринків свого часу теж будувалися на місці стихійних. Але… На них нині, крім «Центрального», майже тисяча торгових місць порожні. Хоча оплата за торгове місце — від 25 копійок до 5 гривень — диференційована  залежно від виду і кількості товару, навіть соціального стану продавця.

Найкраще було тоді, сказав Олексій Володимирович, коли порядок на стихійних ринках наводив відповідний відділ управління внутрішніх справ. Та його ліквідували. Був і ринковий збір на рівні 25 млн грн. Тепер за новим законом залишилася платня за патенти і торгові місця.

На стихійних ринках створили собі робочі місця майже 300 жителів Чернівців і навколишніх сіл — виробників сільгосппродукції та 50 перекупників. Останніх видає ціна товару. За словами стихійних продавців, на впорядкованих ринках їх найбільше діймає те, що туди далеко добиратися, і контролюючі органи, спілкування з якими за механізмами ринкової економіки «падає» на вартість товару і гальмує можливість його реалізації. «Чого йти на ринок з двома пучками кропу і петрушки, а жити якось треба...». Ось тільки… Жоден контролюючий орган не дозволить продажу тортів такої якості, які реалізуються з тротуару на міському стихійному ринку.

У Чернівецькій міськраді створена мобільна група з числа фахівців санстанції, ветслужби, архітектури, працівників ДАІ, яка кілька разів на тиждень виїжджає для вивчення ситуації щодо легалізації стихійних ринків. Багато з них не вписуються в чинні норми, адже продавці розкладають товар близько до проїжджої частини. А мешканці навколишніх будинків скаржаться на шум і сміття. До того ж, у деяких місцях просто неможливо поставити столи чи торгові ряди. Однак посадовці налаштовані довести «базарне» питання до цивілізованого вирішення.