АКЦІЯ

Семінари з імплементації Податкового кодексу пройдуть у всіх регіонах

Міністерство фінансів, Державна податкова служба та Академія фінансового управління найближчим часом проведуть серію кущових семінарів з роз'яснення та застосування нового податкового законодавства. Акція вже стартувала в столиці, де зібралися представники Києва та області. Вінниччини, Житомирщини та Чернігівщини.

- До участі в роботі семінару, - зазначив начальник управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів Олег Канцуров, - залучені як члени громадських організацій, практикуючі фахівці, так і представники контролюючих органів, які спроможні не лише визначити ті питання, які треба роз'яснити, а й проблеми, котрі потребують розв'я- зання у законах чи підзаконних актах. Тому основне завдання таких зібрань двоєдине - роз'яснення положень Податкового кодексу та донесення офіційної точки зору Податкової служби і Міністерства фінансів щодо сплати податку на прибуток. А ще окреслення того кола питань, які можна внормувати підзаконними актами ДПА або законодавчими змінами до кодексу.

За словами заступника директора департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів ДПС Олексія Задорожного, у травні - червні такі навчання пройдуть у Харкові, Львові та Сімферополі. На них з'їдуться представники сусідніх областей, аби розглянути проблеми спрощеної системи бухгалтерського обліку для малих підприємств, порядок складання декларації з податку на прибуток за даними бухгалтерського обліку, та й на сам бухгалтерський облік подивитися як на інформаційну базу оподаткування прибутку підприємств.

Про необхідність таких студіювань говорили і організатори заходу, і запрошені. Скажімо, віце-президент Спілки аудиторів України Вікторія Лісіна пояснила доцільність навчань труднощами імплементації нового законодавства. В Україні 1997 року вже була подібна ситуація, коли повністю змінили податкову систему. Нині, на її переконання, особливі проблеми виникли з бухгалтерським обліком, якому протягом тривалого часу не приділяли належної уваги. І те, що для освоєння податкових новацій законодавці дали фахівцям певний термін, досить добре. Протягом шести місяців з часу набуття Податковим кодексом чинності їх не будуть штрафувати. Тобто всі допущені під час звітності помилки можна буде виправити без матеріальних втрат.

Запрошені на семінар слухали роз'яснення начальника відділу методології Департаменту адміністрування податку на прибуток ДПА Олега Ангелова та інших доповідачів з особливою увагою. Недарма й зал Будинку художника, де проходило зібрання, заповнювався не із задніх рядів, як зазвичай це відбувається на офіційних заходах, а з передніх. Багато хто занотовував виступи, а деякі положення навіть просили надиктовувати. Однак були й такі, хто вважав, що на азах зосереджуватися не варто. Мовляв, фахівці зобов'язані самі їх знати. Тому ліпше було б порушувати ті питання, на які важко знайти відповіді.

Організатори пообіцяли врахувати зауваження при проведенні наступних семінарів. Пропозиції учасників заходу передаватимуться до уряду для докладного вивчення, проведення аналізу та ухвалення відповідних рішень. Самі ж матеріали семінарів видадуть окремою брошурою, і вона служитиме посібником для бухгалтерів та платників податків. А на веб-сайті податкової планується розмістити відеосемінар з цих питань, а також найактуальніші запитання та відповіді, які стосуються сплати податку на прибуток.