Президент Всеукраїнської громадської організації
інвалідів "Союз Чорнобиль України"
Юрій АНДРЕЄВ

Одразу дві представниці Київської області - Тамара Копачевська з Білої Церкви і Тетяна Рудник із Ржищева - прийшли в "Союз Чорнобиль України" з одного питання: просити допомогу на лікування інвалідів і сприяння, аби представники громадськості були присутніми при розподілі коштів на лікування чорнобильців.

- Пенсії не вистачає, грошей на ліки у інвалідів немає, -пояснювали.

- А що ж місцева влада?

- Лише обіцяє.

Дві гривні на лікування

- Юрію Борисовичу, ситуація справді така критична?

- Щодня за допомогою звертаються десятки людей. Приїздять особисто, шлють листи і телеграми. Зрозуміло, не від доброго життя. Хвороби обсідають ліквідаторів. Більше ста тисяч уже померли. Серед них чи не найбільше тих, хто перебував на проммайданчику ЧАЕС у віці до тридцяти років. Виявилось, що молодий організм був найвразливішим. Тепер ми підрахували, кожному ліквідатору держава виділяє на лікування... дві гривні. Що ви на них купите? В лікарнях теж нічого немає. Хто лягає в стаціонар, має все придбати сам. Тож обіцяне державою безплатне медичне обслуговування свідчить лише про добрі наміри. Люди залишились наодинці з хворобами, набутими при ліквідації наслідків аварії. Вони рятували світ, а хто їм допоможе?

- Але ж профільне міністерство для забезпечення інвалідів відраховує вам певні кошти.

- В 2009 і 2010 рр. програма була недофінансована, тому маємо борги за вже проведене лікування, хірургічні операції, протезування чорнобильців на суму 1,5 мільйона гривень. Якщо їх врахувати, то на лікування ліквідатора не виходить і двох гривень. Тим часом посадовці на це не зважають, бо самі лікуються за кордоном.

Медичні чиновники, які для зміцнення вітчизняної системи охорони здоров'я нічого не зробили, після звільнення відкривають приватні клініки, оснащені найсучаснішим обладнанням. За які кошти?

- Свого часу великі надії покладались на науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук.

- Справді, це унікальна установа. Працюють там кваліфіковані, сердечні й віддані справі люди. Але бідність набула загрозливих масштабів. Через брак коштів навіть згортаються наукові програми, результатів яких чекають сотні тисяч людей. Так, центр може надавати найсучаснішу допомогу. Проте за умови, що пацієнт придбає всі ліки, витратні матеріали, навіть вату. Далеко не всім це по кишені. Тим більше, що багатьом хворим лікуватись треба щороку, а то й двічі на рік. Тож центр маємо, а через брак фінансування його потенціал повністю не використовується. Ситуація погіршується, бо ліки дорожчають. Не краща вона і в областях. Скажімо, спеціалісти стверджують, що забезпеченість ліквідаторів препаратами нині гірша, ніж блокадного Ленінграда воєнної пори.

- Ви очолюєте міжнародну громадську організацію. Нещодавно проводили міжнародну науково-практичну конференцію з питань соціального захисту громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Як справи у сусідів?

- Всі ліквідатори в Білорусі і Росії отримують ліки і медичну допомогу безплатно, навіть трансплантацію органів або кісткового мозку.

- Юрію Борисовичу, факти констатувати - мало. Що за обмеженого фінансування можна зробити для поліпшення ситуації?

- Ми - реалісти, розуміємо, що в умовах економічної кризи неможливо нарощувати обсяги фінансування. Тому вже кілька років пропонуємо збільшити виділення коштів на лікування за рахунок скорочення (на певний період) програми оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

- Як це розуміти?

- Щороку держбюджетом виділяється певна сума на санаторно-курортне лікування. Такі витрати пропонували зменшити. Чому? У багатьох випадках це не першочерговий захід. Практика показує, що їздять на курорти, здебільшого, одні й ті ж люди. Перерозподіл коштів допоміг би суттєво поліпшити забезпечення хворих ліками.

Закриті тендери для відкритої руйнації

-Чому ж пропозицію "Союзу Чорнобиля України" не враховують?

- Впевнений: причина дуже проста - комусь вигідно розподіляти путівки. Тому представників громадської організації на це дійство не запрошують. Як і на засідання тендерних комітетів, де йдеться про освоєння "чорнобильських" коштів.

- Наприклад.

- Коростень Житомирської області віднесено до третьої чорнобильської зони. Там проживає сім тисяч дітей, які відвідують садочки і школи. Держава забезпечує їх безплатними обідами. Тривалий час робили це місцеві кулінари. Нарікань не було. Для організаторів тендеру, це не показник. Його провели і, невідомо за якими критеріями, переміг Білоцерківський воєнторг, розташований за 200 кілометрів від Коростеня. Одразу ж вартість обідів зросла удвічі. Військторг взагалі не мав ані кухонь, їдалень, кухонного обладнання, навіть посуду для організації годування дітей за медичними нормами. Діти залишились без гарячого харчування. Кому це вигідно?

- Виходить, і гроші були, а вміння їх правильно використати не вистачило. Чи єдиний це випадок?

- Ні, вже десять (!!!) років на складі лежить лабораторне обладнання для наукового центру радіаційної медицини АМН України. Не використовується, бо до цього часу недобудоване приміщення. Свого часу міністерство надзвичайних ситуацій перерахувало ТОВ "ВКП "Монтажагробуд" (м. Одеса) 10,5 мільйона гривень на проведення робіт. Гроші зникли, а будівництвом ніхто не займається.

Сім років НЦРМ АМН України веде судову тяганину з підрядником.

Численні розслідування справи, судові рішення, виконавчі дії роками дублюють одне одного. Генеральна прокуратура доручає робити щось прокуратурі Києва та Одеської області, накладалися арешти виконавцями судових рішень на майно відповідача в обсязі, який перевершує борг. Але жодної копійки відповідачем не повернуто. Через це чорнобильці позбавлені фахового діагностування і лікування в НЦРМ АМН України.

У чорнобильської громадськості і у ВГОІ "Союз Чорнобиль України" складається враження, що правоохоронці "кришують" ТОВ "ВКП "Монтажагробуд", яке поцупило бюджетні кошти, оскільки у відписках повідомляють, що "у провадженні СУ ГУ МВС України в м. Києві перебуває кримінальна справа, порушена 20.08.07 за фактом нецільового використання коштів, отриманих ТОВ "ВКП "Монтажагробуд". Яке "нецільове використання", коли гроші вкрадено у держави. Хтось нажився. З їх вини не працює діагностичний центр, а це унеможливлює вчасно виявляти патології і ліквідатори помирають. Тому йдеться про злочин не лише економічний, а й моральний.

- Юрію Борисовичу, багато років не використовується не лише діагностичне обладнання, а й Центр реабілітації осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Будівлі руйнуються. Чи не завершиться все тим, що знайдуться впливові люди і, м'яко кажучи, підберуть для себе те, що погано лежить?

- Не допустимо. Центр створено десять років тому. Академія медичних наук України спільно з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством з надзвичайних ситуацій визначили його цілі та завдання. Підготовлено та затверджено медичне завдання на проведення проектно-пошукових робіт з реконструкції приміщень. Затверджено титул на виконання цих робіт. Паралельно розроблені та затверджені положення порядку відбору осіб на госпіталізацію до Центру.

В 2002 році уряд виділив 400 тис. грн для започаткування розробки проектно-кошторисної документації. На жаль, фінансування через брак коштів було припинено.

"Союз Чорнобиль України" та спеціалісти Центру спільно з координаційним аналітичним центром "Екологія та здоров'я" підготували прохання до Європейського Парламенту та Європейської Комісії про виділення коштів на розв'язання медично-соціальних проблем постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Після неодноразових відвідувань Центру реабілітації та територій, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, депутатами Європарламенту та спеціалістами Єврокомісії було розроблено програму виділення ними 30 мільйонів євро для створення сучасного госпітального комплексу в Іванківському районі Київської області та реконструкції Центру реабілітації.

Однією з вимог Європейського Парламенту та Єврокомісії є підтримка нашою державою цього проекту та часткове фінансування програми.

Сподіваємось, що напередодні 25-річниці Чорнобильської трагедії держава зробить свій внесок у реконструкцію Центру. Віримо і в те, що ставлення до розв'язання соціальних проблем ліквідаторів зміниться на краще. Не можна заганяти в глухий кут безвиході людей, які, ризикуючи здоров'ям і життям, гасили пожежу. У тих, хто пройшов пекло, уже дорослі діти і підростають онуки. Слід пам'ятати, що від ставлення до тих, хто захистив Україну від чорнобильського лиха, залежатиме рівень їхнього патріотизму і готовність боронити державу.

ДОСЬЄ "УК"

Юрій АНДРЕЄВ. Народився 1950 року в Краснодарі, Росія. Там же закінчив Політехнічний інститут. З 1982 по 1989 рік працював на Чорнобильській АЕС. 26 квітня 1986 року з 16.00 брав участь у відключенні другого блоку ЧАЕС - завдяки його зупинці аварію локалізовано рамками четвертого блоку.

Очолює Всеукраїнську громадську організацію інвалідів "Союз Чорнобиль України", а також Міжнародну організацію "Союз Чорнобиль" учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

ДОВІДКА "УК"

Oсновні проблеми здоров'я постраждалого населення

►Зростання захворюваності на рак щитоподібної залози та лейкемію;

►Підвищення частоти раку, у ліквідаторів; окремих форм солідного раку у населення;

►Зростання загальної смертності, смертності від судинної патології.

"Забутий" Чорнобиль:

►Недостатнє фінансування медичних програм;

►Низька якість Державного реєстру України постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

►Згортання дозиметрії;

►Проблема збереження здоров'я учасників робіт з перетворення об'єкту Укриття" на екологічно безпечну систему.

За даними НЦРМ АМН України
 

Микола ПЕТРУШЕНКО