Як відомо, право на придбання помешкань за програмою "Доступне житло" мають лише ті, хто стоїть на квартирній черзі. Та чи всі "програмні" квартири дістануться саме черговикам? Адже не всі мають гроші на помешкання навіть за пільговою ціною.

 

Наприклад, киянка Валентина, вихователька дитсадка, мешкає з чоловіком Григорієм - учителем фізкультури і п'ятирічною дочкою Анжелою в гуртожитку. І тішиться, що завідуюча садочком допомогла їй із цим житлом, де кімната навіть більша, ніж у "готельці", в якій виросла і де зараз живуть її мама і сестра. Валя каже, що стоїть на черзі, але доходів її родини вистачає тільки на "поточні видатки". Про квартиру, навіть дешеву, не йдеться. Тут навіть кредит не врятує, скоріше навпаки. І в їхньому гуртожитку немало мешканців, для яких доступне житло є скоріше недоступним.

А ось Микола, який приїхав до Києва на роботу з Кіровоградщини, ні на якій житловій черзі не стоїть. Якось він похвалився, що отримає квартиру за пільговою ціною, бо його можуть поставити на облік і продати помешкання навіть швидше, ніж корінним киянам-черговикам.

- Як це можливо? -запитую.

Він відкриває в Інтернеті один із сайтів з нерухомості.

- Бачиш, що я знайшов? Дивись, ріелтори пропонують усім бажаючим за 500 доларів стати на квартирну чергу.

Далі сама читаю на форумі в Інтернеті: "Схема така: даєте завдаток - 500 у. о., копії всіх документів, все це оформляєте в певній "ріелторській компанії", яка нібито зобов'язується повернути ці 500 у. о., якщо вас не затвердять на черзі". Форумчанин, який вмістив це повідомлення, додає: ріелтори кажуть, що упродовж місяця липовому "черговику" потрібно внести всю суму за квартиру і чекати закінчення будівництва, а відповідні документи видасть уже забудовник...

Микола переможно закриває сайт: ну як тобі схемка?...

Переконувати його в тому, що ця черга - сама по собі липа, довелося дуже довго. І про "Еліту-центр" згадала, і про компанію, яка пропонувала людям дешеві автівки, а в результаті вони залишалися і без авто, і без грошей... Ну, страшенно хотілося хлопцю купити дешеву квартиру! Тож скільки довелося витратити зусиль, аби пояснити, що це не в'яжеться ні зі здоровим глуздом, ані з нормами законодавства. Так само сумнівно й те, що на чергу в Києві можна стати за 500 доларів. Адже, як відомо, всі підстави для того, щоб стати на квартирний облік ретельно перевіряються.

 

Здається, Миколу вдалося умовити, щоб не встрявав у цю сумнівну оборудку. Але де гарантія, що ніхто не купиться на цей "сир" - хоч і не безплатний, але дешевий...